Festivalul International de Animatie ‘Gulliver’ la a XX-a editie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-animatie-gulliver-la-a-xx-a-editie/

Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ găzduieşte, începând de luni, timp de cinci zile, cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie ‘Gulliver’. Potrivit directorului adjunct al teatrului, Stelian Stancu, festivalul marchează 60 de ani de la înfiinţarea, la Galaţi, a Teatrului de Păpuşi – Teatrul de Stat, cum se numea în 1952. Vor fi prezentate […]

Un articol de Andrada Văsii|20 noiembrie 2012

Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ găzduieşte, începând de luni, timp de cinci zile, cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie ‘Gulliver’.

Potrivit directorului adjunct al teatrului, Stelian Stancu, festivalul marchează 60 de ani de la înfiinţarea, la Galaţi, a Teatrului de Păpuşi – Teatrul de Stat, cum se numea în 1952.

Vor fi prezentate 17 spectacole susţinute de trupe din Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, dar şi din Bucureşti, Constanţa, Piteşti, Bacău, Braşov, Timişoara, Alba Iulia, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti. 

De asemenea, doi păpuşari din China vor susţine, miercuri şi joi, în sala Studio, workshop-uri despre arta animaţiei.

Juriul va fi alcătuit din criticul de teatru Marius Zarafescu – preşedinte, regizoarea Maria Mierluţ şi profesorul Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii V.A. Urechea- membri.

Stancu a menţionat că Teatrul pentru copii ‘Zorlu’, din Istanbul, Turcia, va fi prezent vineri cu ‘Răţuşca cea urâtă’, un musical care va avea premiera pe scena gălăţeană, fiind prezentat în limba turcă şi tradus simultan în limba română.  De asemenea, din Bulgaria, va veni trupa Teatrului de Păpuşi din Yambol, care va închide festivalul cu spectacolul ‘Remi şi leul cel bătrân’. Păpuşarii Teatrelor ‘Guguţă’ şi ‘Licurici’, din Chişinău, vor prezenta, joi, ‘Sarea în bucate’ şi vineri, ‘Crăiţa florilor’.

‘Ne bucurăm că, după câţiva ani de absenţă, vor veni din nou la Galaţi Teatrele din Braşov şi Timişoara. De asemenea, bunii noştri prieteni de la Ţăndărică, din Bucureşti, cu care în ultimii ani împărţim podiumurile festivalurilor din ţară’, a declarat Stelian Stancu.

Studenţii vor prezenta două spectacole pentru adulţi, cei de la UNATC Bucureşti – ‘Buzunarul cu pâine’, miercuri, iar cei de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iaşi, ‘Alb şi negru’, joi.

Teatrul ‘Ţăndărică’ din Bucureşti va deschide festivalul luni, cu spectacolul ‘Rapunzel’. Apoi vor urma actorii Teatrului pentru copii şi tineret ‘Elpis’ din Constanţa, cu ‘Frumoasa şi bestia’, iar Asociaţia ‘Ataraxia’ din Râmnicu Vâlcea va prezenta ‘Greieraşul cântăreţ’. Marţi, au fost programate următoarele spectacole: ‘Scufiţa Roşie’ – Teatrul Aşchiuţă Piteşti, ‘Cenuşăreasa’ – Teatrul ‘Bacovia’ Bacău şi ‘Vine, vine… Caragiale’ – Teatrul ‘Ciufulici’  Ploieşti.

Tot marţi, va avea loc o dublă lansare de carte, ‘Despre arta păpuşarilor români. Dialoguri cu maeştrii scenei’ (două volume), de Toma Hogea şi  ‘Ringul iubirii’, (poeme) de Simona Negritoru.

Preţul biletelor este opt lei pentru copii şi zece lei pentru adulţi.

Sursa: Agerpres

10
/06
/15

O Livadă de vișini după Cehov, în montarea intensă a ucrainenilor de la Voskresinnia Theatre și Medio Monte, un performance care a transformat în teatru pur instalația scenografică, muzica, arta video și literatura, sunt cele două spectacole care au dat startul celei de a doua etape a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești (FEST - FDR), eveniment organizat de Teatrul Național Timișoara cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara.

10
/06
/15

Teatrul ODEON și Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului prezintă premiera primului spectacol din cadrul proiectului Surorile Heddei curatoriat de Cristina Modreanu și susținut de Ibsen Scholarship. ,,Eu. O casă de păpuși”, un mix emoționant din Ibsen, film noir și muzică live, este viziunea lui Carmen Lidia Vidu asupra clasicei piese ,,O casă de păpuși” de Henrik Ibsen.

10
/06
/15

Între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta (strada Apollonia Hirscher 8), braşovenii vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani, în cadrul cele de a doua ediții a Anim’est.

10
/06
/15

Marin Moraru (78 de ani), Premiu de Excelenţă la Festivalul de Film Transilvania (TIFF) 2015. Marin Moraru, interviu despre cinema pentru Ziarul Metropolis. Relaţia cu filmul a unui mare actor cu „structură teatrală”. Un actor care nu mai vrea să mai facă „nici teatru şi nici film“.

09
/06
/15

Iubitoare, frumoasă, vibrantă, acoperită de flori şi de lauri, cerută, primită şi sărbătorită peste tot în lume ca o regină a cântecului, soprana Hariclea Darclée a trăit în epoca de maximă strălucire a teatrului de operă. A încetat din viață într-o zi de 12 ianuarie (1939), la București.

09
/06
/15

Impro’Velocity vă invită sâmbătă, 13 iunie, în Club A, la show-ul aniversar „50 Shades of…Impro”. Va fi un spectacol asezonat cu magie, muzică live, multă imaginaţie şi, bineînţeles, o porţie zdravănă de umor de cea mai bună calitate.

09
/06
/15

Reinventat în Farid Fairuz, coregraful si performerul Mihai Mihalcea a fost invitat recent să sustină trei reprezentații cu spectacolul “Realia (București-Beirut)” în cadrul festivalului Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, care de-a lungul timpului a lansat si conscrat nume devenite celebre ale scenei internationale de dans si performance.

09
/06
/15

Un festival devenit tradiție pe scena culturală a orașului, Bucharest Music Film Festival a ajuns la cea de-a X-a ediție și va celebra acest moment alături de bucureșteni în Piața George Enescu, în perioada 19 -28 iunie.

09
/06
/15

La finalul unei stagiuni în care a oferit lunar publicului un frumos concert de folclor de calitate, ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO vă invită duminică, 14 iunie (17.00), la Sala Radio, la un concert deosebit intitulat „Şlagărele muzicii populare româneşti”.

09
/06
/15

Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă aşteaptă marţi, 9 iunie, de la ora 19.00 pentru o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu despre cea mai nouă carte a sa „Ce-mi puteţi face dacă vă iubesc!?“ Eseu confesiv despre Ioan Alexandru, una dintre cele mai bine vândute cărţi Humanitas la Bookfest 2015.

08
/06
/15

MEMORIA CULTURALĂ În biblioteca marilor procese care au uimit lumea românească se înscrie şi dosarul juridic „Caragiale-Caion”, cu deznodământ în 1902. I.L. Caragiale îşi încredinţa „onoarea sa de dramaturg” justiţiei române pentru a face dreptate într-un caz care depăşise limitele unei polemici jurnalistice, oricât de „pamfletară” era.