Festivalul Internaţional de Film de la Salonic îl va omagia pe Cristian Mungiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-film-de-la-salonic-il-va-omagia-pe-cristian-mungiu/

Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (2 – 11 noiembrie), în cadrul evenimentului urmând să fie proiectate filmele cineastului român, de la scurtmetrajul „Mâna lui Paulista” până la cel mai nou lungmetraj al acestuia, „După dealuri”, dublu premiat la Cannes.   Tributul adus lui Cristian Mungiu face parte […]

Un articol de |8 octombrie 2012

Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (2 – 11 noiembrie), în cadrul evenimentului urmând să fie proiectate filmele cineastului român, de la scurtmetrajul „Mâna lui Paulista” până la cel mai nou lungmetraj al acestuia, „După dealuri”, dublu premiat la Cannes.
 
Tributul adus lui Cristian Mungiu face parte din secţiunea „Balkan Survey” a evenimentului de la Salonic, Grecia, potrivit site-ului festivalului. Programul include prezentarea filmografiei complete a cineastului, dar şi lansarea unei cărţi cu eseuri şi cronici referitoare la filmele realizate de Mungiu.

Astfel, în programul-tribut vor rula scurtmetrajele „Mariana” (1997, 16′), „Mâna lui Paulista” (1998, 15′), „Nici o întâmplare” (1999, 17′), „Zapping” (2000, 15′), „Corul pompierilor” (2000, 30′), „Turkey Girl” 2005, 20′) şi lungmetrajele „Occident” (2002), „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi „După dealuri” (2012).

„Scurtmetrajele lui Mungiu, începând cu «Mariana», în 1997, sunt o mostră fascinantă a operei sale. Sunt diferite de lungmetrajele pe care le-a realizat ulterior. În aceste prime eforturi de a regiza, Mungiu îşi arată o latură mai înclinată spre umor; de asemenea, există un grad de suprarealism în aceste filme”, se arată pe site-ul Festivalului de la Salonic.

„Elementele de bază din cinematografia sa naturalistă şi antropocentrică pot fi găsite în scurtmetrajele sale, dar regizorul pare să-şi fi solidificat ideile şi stilul, după primul său lungmetraj, «Occident». Filmele sale nu arată implicare emoţională,dar stârnesc reacţii puternice. Acestea au în centru micile poveşti ale unor oameni comuni, care se reflectă în societatea din jurul lor. Mungiu nu îi judecă, dar explorează decizii şi acţiuni, lucruri care, în universul filmelor sale, sunt singurul răspuns pe care cineva poate să îl dea loviturilor vieţii ce provin din forme corupte de autoritate”, mai scriu reprezentanţii Festivalului de Film de la Salonic.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare – Cosmina Stratan şi Cristina Flutur – la Festivalul de Film de la Cannes, „După dealuri”, cel mai recent lungmetraj al lui Mungiu, numit de reprezentanţii Festivalului de la Salonic „o capodoperă”, este scris şi regizat de cineast şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

„După dealuri”, care este şi propunerea României la Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

În 2007, filmul lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Programul „Balkan Survey” de la Salonic este completat de o serie de filme din această regiune, printre care se numără şi producţiile româneşti „30-40-50”, de Iulia Rugina, Eva Pervolovici & Stanca Radu, „Chefu'”, de Adrian Sitaru şi „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude.

 

Sursa: Mediafax

11
/10
/23

Toamnă cu surprize de la Teatrul Apropo: nu mai puțin de șapte comedii, dintre care două în premieră îi așteaptă pe bucureșteni atât la Teatrul Apropo – sala din Pipera, cât și în noul spațiu al teatrului, de la Cinema Europa.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

10
/10
/23

Teatrul de Balet Sibiu a prezentat în weekend, spectacolul de dans contemporan „Romeo și Julieta. Rock story”, coregrafia Marcello Algeri, asistent coregrafie Sabrina Rinaldi, pe scena Festivalului Internațional de Balet Siracusa, Italia, festival ajuns anul acesta la ediția cu numărul 32.

10
/10
/23

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani va juca trei spectacole la Chișinău, între 13-15 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, organizat de Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.