Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL anunță competiția de scurtmetraje românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-film-independent-anonimul-anunta-competitia-de-scurtmetraje-romanesti-2/

13 producţii autohtone, alese din peste 80 de filme înscrise, se regăsesc în competiţia de scurtmetraj românesc a celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc între 9-15 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2021

Peste 80 filme au fost înscrise în competiția de scurtmetraj românesc a ANONIMUL IIFF, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș. Din cele 13 scurtmetraje selectate, publicul va decide prin vot câștigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1000 de Euro, în timp ce Fundația Anonimul va alege din competițiile de scurtmetraj românesc, dar și internațional, câștigătorul Premiului Ovidiu Bose Paștină.

„Probabil a fost cel mai greu an de când fac selecţia de scurtmetraje la ANONIMUL. Au fost zeci de filme româneşti înscrise, multe dintre ele bune, mai multe decât cele 13 pe care le-am ales. E îmbucurătoare energia cineaştilor, într-o perioadă în care știm că nu le-a fost deloc uşor. Așadar, în selecția de scurtmetraje ANONIMUL se regăsesc filme ale unor regizori care anul acesta debutează în lungmetraj – Ruxandra Ghiţescu şi Octav Chelaru, filme semnate de cei doi tineri cineaşti prezenţi la Cannes 2021, Andrei Epure şi Andreea Borţun, sau filme realizate de doi dintre cei mai promiţători studenţi la regie de la UNATC: Alma Buhagiar şi Theodor Ioniţă. Alina Şerban şi Valeriu Andriuţă, cunoscuţi în primul rând ca actori, revin la ANONIMUL cu câte un nou scurtmetraj ca regizori, iar regizoarea de teatru Ioana Păun debutează în cinema cu un film-surpriză. Nici comediile, una muzicală, de Alex Pintică, şi alta cu gangsteri, de Andrei Redinciuc, nu puteau lipsi din program, alături de animațiile realizate de Paul Mureşan sau tânărul colectiv 4INAROOM. Sper că selecţia va surprinde publicul prezent la Sfântu Gheorghe cel puţin la fel de mult pe cât m-a entuziasmat pe mine. E o competiţie care reflectă diversitatea tot mai mare de stiluri şi de subiecte a cinematografiei române.” – Ionuț Mareș, selecționer al competițiilor de scurtmetraj ANONIMUL IIFF.

Competiția de scurtmetraj românesc ANONIMUL 18:

CÂNTEC DE LEAGĂN (animaţie) – regia Paul Mureşan
DATORIA – regia Andrei Redinciuc
DESPRE NOI – regia Ruxandra Ghiţescu
EMILIA HOSU ARE HIV – regia Ioana Păun
EU SUNT DORIN – regia Valeriu Andriuță
EU CONTEZ – regia Alina Șerban
INVIZIBILII (animaţie) – regia 4inaroom
ÎMPREUNĂ – regia Alma Buhagiar
MIHAIL ŞI ACHIM – regia Teodor Ioniţă
POATE ÎNTUNERICUL MĂ VA ACOPERI – regia Andrei Epure
STATUL PARALEL – regia Octav Chelaru
TRECUT DE ORA 8 – regia Alexandru Pintică
WHEN NIGHT MEETS DAWN– regia Andreea Borţun

Programul ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

Mai multe detalii, precum și programul festivalului, vor fi comunicate pe parcursul săptămânilor viitoare pe http://www.festival-anonimul.ro/

 

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.