Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL anunță competiția de scurtmetraje românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-film-independent-anonimul-anunta-competitia-de-scurtmetraje-romanesti/

Nouă producţii autohtone se regăsesc în competiţia de scurtmetraj românesc a celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc între 12-16 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2020

Peste 50 filme au fost înscrise în competiția de scurtmetraj românesc, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș: “Apelul de înscriere a fost lansat când încă nu era clar dacă ANONIMUL va putea avea loc, aşa că numărul mare de scurtmetraje româneşti primite, câteva zeci bune, ne-a dat încredere şi speranţă. Din cauza contextului în care se va desfăşura ediția din acest an a festivalului, am fost nevoit, din păcate, să aleg un număr ceva mai mic de titluri, care vor putea fi văzute în prezenţa realizatorilor. Este o competiţie dominată de femei regizor – şapte din cele nouă filme sunt făcute de cineaste, iar unele din ele vor fi arătate în premieră la Sfântu Gheorghe. Şi absolut toate spun poveşti puternice şi emoţionante.”

Competiția de scurtmetraj românesc ANONIMUL 17:

  • BILET DE IERTARE, regia Alina Şerban, cu Alina Șerban, Ionuț Habet, Oana Ștefănescu
  • BUCUREŞTIUL VĂZUT DE SUS, regia Andrei Răuţu, cu Marina Voica, Elvira Deatcu, Ștefan Iancu
  • CONTRAINDICAŢII, regia Lucia Chicoş, cu Nicoleta Lefter și Maria Ploae
  • ÎN NOAPTE, regia Ana Pasti, cu Ana Pasti, Gabor Bondi
  • KAÏMÓS, regia Sarra Tsorakidis, cu Maria Popistașu, Simona Popescu, Victoria Cociaș
  • LAILA, regia Raya Al Souliman, cu Ileana Puiu, Mazen Rifai
  • LUNA MEA, regia Claudiu Mitcu, cu Dana Rogoz
  • MOARTE, regia Laura Pop, animație
  • TRECEA UN PRINŢ CĂLARE, regia Cristina Groşan, cu Silvana Mihai, Cristian Robe

ANONIMUL IIFF 2020 se va desfășura în exclusivitate în aer liber, cu un număr maxim de 400 de participanți la fiecare proiecție. Accesul la proiecții este gratuit și se va face doar în baza rezervărilor electronice (bilete cu valoare 0), disponibile pe eventbook.ro, începând cu 11 august. 

Programul ANONIMUL 2020 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, precum și proiecții de film de lungmetraj, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

Mai multe detalii, precum și programul festivalului, vor fi comunicate pe parcursul săptămânilor viitoare pe http://www.festival-anonimul.ro/ 

Festivalul este pe:

Website | Facebook | Instagram

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

07
/11
/13

The Bed is Broken, premiat la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2012, a fost ales în selecţia oficială a uneia dintre cele mai importante competiții din lume: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA).