Festivalul Internațional de Filme Documentare Ji.hlava vine la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-filme-documentare-ji-hlava-vine-la-bucuresti/

Echoes of Ji.hlava este un program organizat de Ji.hlava IDFF şi Centrul Ceh Bucureşti, împreună cu Institutul Polonez şi Institutul Francez, care se va desfăşura între 22 şi 26 martie 2022, la Cinema Elvire Popesco.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2022

Din 1997 , iubitorii filmului documentar și profesioniștii din domeniu se întâlnesc în orașul ceh Jihlava pentru a lua parte la Festivalul Internațional de Film Documentar, care se organizează anual la sfârșitul lunii octombrie. Ji.hlava este în prezent unul dintre cele mai importante festivaluri europene dedicate documentarului și cel mai amplu eveniment din categoria sa la nivelul Europei centrale și estice. „Ecourile”, care propun publicului internațional o selecție de filme din cea de-a 25-a ediție a festivalului, se desfășoară la New York, Paris, Viena, Bratislava și București.

Program:

22.03, ora 20:30 – Lines (r. Barbora Sliepková, 2021, 80 min, Slovacia)

Un film alb-negru, care oscilează între portrete empatice ale unor protagoniști luați aparent la întâmplare și un discurs critic la adresa dezvoltării urbane în forma sa actuală, cu efectele ei asupra vieții private și comunitare. În secvențe aproape neorealiste, vedem forfota și provocările de zi cu zi ale Bratislavei contemporane, ai cărei locuitori au de gestionat, dincolo de propriile necazuri, o planificare urbană ostilă, un trafic ineficient și cheltuieli de locuire aflate în permanentă creștere. Straniile compoziții vizuale și muzica orchestrală alienantă care le însoțește alcătuiesc un poem audiovizual pe tema realității vieții moderne în spații urbane, în care până și trasarea unor linii pe șosea poate căpăta dimensiunile unui gest filosofic, reflexiv. Documentarul a primit marele premiu Opus Bonum în cadrul ediției de anul trecut a festivalului.

23.03, 20:00 – Brotherhood (r. Francesco Montagner, 2021, 93 min, Cehia, Italia)

Jabir, Osama și Uzair, trei frați din Bosnia, trăiesc în acord cu regulile stricte prescrise de salafismul islamic și de tatăl lor, Ibrahim, un predicator radical, aflat în închisoare pentru implicarea în războiul sirian și în acte de terorism. Fiecare dintre fii are acum de ales ce cale va urma în viața adultă. Filmul îi urmărește îndeaproape, timp de câțiva ani, de-a lungul zbaterilor zilnice aduse de întreținerea unei turme de oi, de dubii personale și de diverse așteptări culturale. Poveste arhetipală, de tip coming of age, pe tema formării identității masculine, Brotherhood surprinde tensiunile momentului actual european, în care tot mai multe persoane, pierdute în disputa tradiției cu modernitatea, recurg la figuri de autoritate în stare să ofere răspunsuri „tari”.

24.03, ora 20:00 – Out in Force (r. Martin Mareček, 2021, 91 min, Cehia)

Viața criticului de film Kamil Fila stă, pe timpul filmărilor pentru documentarul său atipic, bazat pe time-lapse, sub semnul unei alternanțe permanente între eforturi de a menține o perfomanță fizică ridicată și momente de completă incapacitate mentală. Pornind de la acest moment biografic central, spectrul observației este „spart” într-o perioadă mai îndelungată, pe fondul încercărilor – nu de puține ori eșuate – ale protagonistului de a-și armoniza proiectul cu viața alături de persoanele apropiate. Rezultatul este portretul unui intelectual aflat la capătul perspicacității, al unui om confruntat cu limitele raționalizării. Deschiderea cu care Fila ne permite să tragem cu ochiul în profunzimea vieții sale private ajunge să acționeze terapeutic nu numai asupra sa, ci și asupra spectatorului.

25.03, ora 20:00 – The Balcony Movie (r. Paweł Łoziński, 2021, 100 min, Polonia)

Regizorul petrece zile în șir pe balconul locuinței sale, de unde filmează mici întâmplări ce se desfășoară pe trotuarul din față. Se adresează trecătorilor și încearcă să îi prindă în conversații despre grijile lor cotidiene, despre religie, despre artă și sensul vieții, căutând, printre ei, un protagonist al filmului. În graba lor, unii străini refuză să se oprească. Unii sunt rușinați de prezența camerei, în timp ce alții văd în ea o oportunitate de a se da în spectacol sau de a se lansa în monologuri filosofice. Diversele vieți și convingeri pe care le întâlnim astfel ne oferă un stop-cadru asupra stării de fapt din societatea poloneză contemporană, în timp ce, la nivel micro, interviurile în sine par a funcționa aproape chatarctic, terapeutic, asupra interlocutorilor.

26.03, ora 20:30 – Gorbachev. Heaven (r. Vitaly Mansky, 2020, 100 min, Cehia, Letonia)

Pentru unii, distrugător al imperiului sovietic, trădător de țară, iconoclast. Pentru mulți, pacificator, aducător al speranței și figură dinamică a lumii globale. Ca portret al părintelui spiritual al perestróikăi și al al glasnostului, Mihail Sergeevich Gorbaciov, filmul ne face părtași la un conflict intern între două egouri alternative: pe de o parte, legenda vie, îmbătrânită, dar încă relevantă, a politicii ruse, pe de altă parte, criticul, polemistul și filosoful Gorbaciov. Ambele vin cu propria cheie de înțelegere asupra unor momente esențiale ale sfârșitului erei socialiste din Rusia. Regizorul Vitaly Mansky alcătuiește un mozaic din secvențe contemplative, dezbateri, cântece și poezie: un epitaf documentar al unui om de stat acum slăbit, pus în contrast flagrant cu haosul actualei guvernări putiniste.

Filmele vor fi subtitrate doar în limba engleză. Biletele sunt disponibile prin Eventbook, iar evenimentul Facebook este aici. Program organizat de Ji.hlava International Documentary Film Festival, Centrul Ceh București, Institutul Francez și Institutul Polonez.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.