Festivalul Internaţional de Teatru Clasic 2016 începe astăzi!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-clasic-2016-incepe-astazi/

După ce timp de două zile ne-am aflat în antecamera Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad cu două evenimente realizate de mai tinerii artişti în ale artelor, astăzi festivalul îşi deschide porţile! Aflaţi cum vor arăta primele trei zile din cele nouă ale evenimentului.

Un articol de Liliana Matei|12 Noiembrie 2016

Joi, 10 noiembrie, a fost ziua pregătirilor şi căutărilor, a fost „Vremea Pulcineilor” – un spectacol Commedia dell’arte realizat de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, atent supravegheaţi de Miklós Bács, Irina Wintze şi Tudor Lucanu. Tinerii actori au invadat Atrium Mall, Gara CFR, şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, împrumutând din frenezia lor publicului şi oraşului pregătit de sărbătoarea teatrală FITCA 2016.

Aseară, în foaierul Teatrului a avut loc vernisajul expoziţiei „Afișul de Teatru”. Conceptul expoziţiei: celor 10 spectacole de teatru selecţionate de criticul Maria Zărnescu li s-a dat o înfăţişare distinctă prin prisma studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Design din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

35 de afişe, cuprinse într-o expoziţie, răspund unei provocări – aceea de a surprinde într-o singură imagine spiritul piesei de teatru, fără ca autorii să fi văzut vreunul dintre spectacole. Un periplu în lumea fantastică a teatrului la care iei parte privind o singură imagine. Expoziţia va fi deschisă în foaierul Teatrului pe toată durata Festivalului.

Dar Festivalul Internaţional de Teatru Clasic începe astăzi. O ediţie care, deşi poartă amprenta riguroasă a clasicismului shakespearian, prezintă la Arad, timp de nouă zile, spectacole şi evenimente ce dezvăluie chipurile complexe ale fenomenului teatral românesc.

Ediţia FITCA 2016 arată astfel: opt spectacole ale unor importante instituţii teatrale din România, un spectacol al tinerilor creatori, studenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, un spectacol al Teatrului Naţional Pécs din Ungaria, un recital-manifest marca Nicu Alifantis şi un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show.

Şi pentru că ediția de față mizează pe întâlnirile care aduc profit spiritual şi profesional, include de asemenea și o întrevedere de lucru pe care Miklós Bács le-o propune actorilor Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prin workshopul „Practica monologală în arta dramatică”. Participanţii vor experimenta tehnica explorării teoretice și practice a propriului lor laborator de creație în cadrul unui atelier având ca suport monologul dramatic cehovian.

Vor fi întâlniri aparte cu actori şi regizori de marcă ai teatrului românesc, cu artişti pentru care arta teatrului reprezintă o imensă provocare.

afisul-fitca-2016Primele trei zile de Festival poartă amprenta regizorală a lui Gelu Colceag, Miklós Bács, Silviu Purcărete şi Ádám Horgas.

Astăzi, 12 noiembrie, FITCA 2016 își deschide porțile cu o producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Un spectacol muzical în care totul este permis, o echipă de actori remarcabili reuşind să dea o înfăţişare modernă unei poveşti arhicunoscute. Rezultatul: un show ingenios şi modern cu muzică live: „Îmblânzirea Scorpiei” (foto sus), în regia lui Gelu Colceag, prezentat de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Ioan Slavici”.

A doua zi de Festival începe la ora 17.00 în Sala Studio, cu un spectacol de teatru-nonverbal, o incursiune în străfundurile misterioase şi zbuciumate ale sufletului omenesc: „Solo Goya” pune lupa pe formele de expresie corporală. Este propunerea studenţilor Facultăţii de Teatru şi Televiziune – Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

De la ora 19.00, la Sala Mare, regizorul Silviu Purcărete ne introduce în lumea dramaturgului italian Carlo Goldoni. „Cafeneaua” este nu doar un loc de întâlnire, este centrul unei lumi, un loc de observaţie, de bârfe. O producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi despre care actorul Teodor Corban, protagonistul spectacolului, mărturisea că „spectatorii pleacă la final de-a dreptul magnetizaţi”.

Luni, 14 noiembrie, în Sala Mare, de la ora 19.00, publicul este așteptat la întâlnirea cu trupa Teatrului Naţional Pécs, Ungaria. Patru candidaţi îndârjiţi şi decişi sunt chemaţi la un interviu într-o cameră stranie. Uşa se închide şi începe o luptă dură, plină de enigme, fără limite morale sau tabuuri. Spectacolul Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas, redă într-o oră şi jumătate, inteligent şi riguros, jocul grotesc al manipulării. O satiră amară a unei societăţi în căutarea umanităţii pierdute printre birouri şi dosare.

metoda-gronholm-credit-foto-laszlo-kortvelyesi-19

„Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas

Mai multe detalii despre programul festivalului, pe http://fitca.ro/informatii/program-2016/

Foto: Cristina Matei, László Körtvélyesi

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

Page 1 of 76612345...102030...Last »