Festivalul Internaţional de Teatru Clasic 2016 începe astăzi!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-clasic-2016-incepe-astazi/

După ce timp de două zile ne-am aflat în antecamera Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad cu două evenimente realizate de mai tinerii artişti în ale artelor, astăzi festivalul îşi deschide porţile! Aflaţi cum vor arăta primele trei zile din cele nouă ale evenimentului.

Un articol de Liliana Matei|12 Noiembrie 2016

Joi, 10 noiembrie, a fost ziua pregătirilor şi căutărilor, a fost „Vremea Pulcineilor” – un spectacol Commedia dell’arte realizat de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, atent supravegheaţi de Miklós Bács, Irina Wintze şi Tudor Lucanu. Tinerii actori au invadat Atrium Mall, Gara CFR, şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, împrumutând din frenezia lor publicului şi oraşului pregătit de sărbătoarea teatrală FITCA 2016.

Aseară, în foaierul Teatrului a avut loc vernisajul expoziţiei „Afișul de Teatru”. Conceptul expoziţiei: celor 10 spectacole de teatru selecţionate de criticul Maria Zărnescu li s-a dat o înfăţişare distinctă prin prisma studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Design din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

35 de afişe, cuprinse într-o expoziţie, răspund unei provocări – aceea de a surprinde într-o singură imagine spiritul piesei de teatru, fără ca autorii să fi văzut vreunul dintre spectacole. Un periplu în lumea fantastică a teatrului la care iei parte privind o singură imagine. Expoziţia va fi deschisă în foaierul Teatrului pe toată durata Festivalului.

Dar Festivalul Internaţional de Teatru Clasic începe astăzi. O ediţie care, deşi poartă amprenta riguroasă a clasicismului shakespearian, prezintă la Arad, timp de nouă zile, spectacole şi evenimente ce dezvăluie chipurile complexe ale fenomenului teatral românesc.

Ediţia FITCA 2016 arată astfel: opt spectacole ale unor importante instituţii teatrale din România, un spectacol al tinerilor creatori, studenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, un spectacol al Teatrului Naţional Pécs din Ungaria, un recital-manifest marca Nicu Alifantis şi un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show.

Şi pentru că ediția de față mizează pe întâlnirile care aduc profit spiritual şi profesional, include de asemenea și o întrevedere de lucru pe care Miklós Bács le-o propune actorilor Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prin workshopul „Practica monologală în arta dramatică”. Participanţii vor experimenta tehnica explorării teoretice și practice a propriului lor laborator de creație în cadrul unui atelier având ca suport monologul dramatic cehovian.

Vor fi întâlniri aparte cu actori şi regizori de marcă ai teatrului românesc, cu artişti pentru care arta teatrului reprezintă o imensă provocare.

afisul-fitca-2016Primele trei zile de Festival poartă amprenta regizorală a lui Gelu Colceag, Miklós Bács, Silviu Purcărete şi Ádám Horgas.

Astăzi, 12 noiembrie, FITCA 2016 își deschide porțile cu o producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Un spectacol muzical în care totul este permis, o echipă de actori remarcabili reuşind să dea o înfăţişare modernă unei poveşti arhicunoscute. Rezultatul: un show ingenios şi modern cu muzică live: „Îmblânzirea Scorpiei” (foto sus), în regia lui Gelu Colceag, prezentat de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Ioan Slavici”.

A doua zi de Festival începe la ora 17.00 în Sala Studio, cu un spectacol de teatru-nonverbal, o incursiune în străfundurile misterioase şi zbuciumate ale sufletului omenesc: „Solo Goya” pune lupa pe formele de expresie corporală. Este propunerea studenţilor Facultăţii de Teatru şi Televiziune – Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

De la ora 19.00, la Sala Mare, regizorul Silviu Purcărete ne introduce în lumea dramaturgului italian Carlo Goldoni. „Cafeneaua” este nu doar un loc de întâlnire, este centrul unei lumi, un loc de observaţie, de bârfe. O producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi despre care actorul Teodor Corban, protagonistul spectacolului, mărturisea că „spectatorii pleacă la final de-a dreptul magnetizaţi”.

Luni, 14 noiembrie, în Sala Mare, de la ora 19.00, publicul este așteptat la întâlnirea cu trupa Teatrului Naţional Pécs, Ungaria. Patru candidaţi îndârjiţi şi decişi sunt chemaţi la un interviu într-o cameră stranie. Uşa se închide şi începe o luptă dură, plină de enigme, fără limite morale sau tabuuri. Spectacolul Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas, redă într-o oră şi jumătate, inteligent şi riguros, jocul grotesc al manipulării. O satiră amară a unei societăţi în căutarea umanităţii pierdute printre birouri şi dosare.

metoda-gronholm-credit-foto-laszlo-kortvelyesi-19

„Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas

Mai multe detalii despre programul festivalului, pe http://fitca.ro/informatii/program-2016/

Foto: Cristina Matei, László Körtvélyesi

16
/10
/19

„Turandot“ de Puccini continuă să fie unul dintre cele mai mari succese de operă ale regizorului Andrei Şerban. Montat iniţial pentru Los Angeles Olympic Arts Festival, „Turandot“ a avut premiera în 1984 la Royal Opera şi Covent Garden, cu o distribuţie excepţională.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

Page 1 of 83212345...102030...Last »