Festivalul Internaţional de Teatru Clasic 2016 începe astăzi!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-clasic-2016-incepe-astazi/

După ce timp de două zile ne-am aflat în antecamera Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad cu două evenimente realizate de mai tinerii artişti în ale artelor, astăzi festivalul îşi deschide porţile! Aflaţi cum vor arăta primele trei zile din cele nouă ale evenimentului.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2016

Joi, 10 noiembrie, a fost ziua pregătirilor şi căutărilor, a fost „Vremea Pulcineilor” – un spectacol Commedia dell’arte realizat de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, atent supravegheaţi de Miklós Bács, Irina Wintze şi Tudor Lucanu. Tinerii actori au invadat Atrium Mall, Gara CFR, şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, împrumutând din frenezia lor publicului şi oraşului pregătit de sărbătoarea teatrală FITCA 2016.

Aseară, în foaierul Teatrului a avut loc vernisajul expoziţiei „Afișul de Teatru”. Conceptul expoziţiei: celor 10 spectacole de teatru selecţionate de criticul Maria Zărnescu li s-a dat o înfăţişare distinctă prin prisma studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Design din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

35 de afişe, cuprinse într-o expoziţie, răspund unei provocări – aceea de a surprinde într-o singură imagine spiritul piesei de teatru, fără ca autorii să fi văzut vreunul dintre spectacole. Un periplu în lumea fantastică a teatrului la care iei parte privind o singură imagine. Expoziţia va fi deschisă în foaierul Teatrului pe toată durata Festivalului.

Dar Festivalul Internaţional de Teatru Clasic începe astăzi. O ediţie care, deşi poartă amprenta riguroasă a clasicismului shakespearian, prezintă la Arad, timp de nouă zile, spectacole şi evenimente ce dezvăluie chipurile complexe ale fenomenului teatral românesc.

Ediţia FITCA 2016 arată astfel: opt spectacole ale unor importante instituţii teatrale din România, un spectacol al tinerilor creatori, studenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, un spectacol al Teatrului Naţional Pécs din Ungaria, un recital-manifest marca Nicu Alifantis şi un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show.

Şi pentru că ediția de față mizează pe întâlnirile care aduc profit spiritual şi profesional, include de asemenea și o întrevedere de lucru pe care Miklós Bács le-o propune actorilor Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prin workshopul „Practica monologală în arta dramatică”. Participanţii vor experimenta tehnica explorării teoretice și practice a propriului lor laborator de creație în cadrul unui atelier având ca suport monologul dramatic cehovian.

Vor fi întâlniri aparte cu actori şi regizori de marcă ai teatrului românesc, cu artişti pentru care arta teatrului reprezintă o imensă provocare.

afisul-fitca-2016Primele trei zile de Festival poartă amprenta regizorală a lui Gelu Colceag, Miklós Bács, Silviu Purcărete şi Ádám Horgas.

Astăzi, 12 noiembrie, FITCA 2016 își deschide porțile cu o producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Un spectacol muzical în care totul este permis, o echipă de actori remarcabili reuşind să dea o înfăţişare modernă unei poveşti arhicunoscute. Rezultatul: un show ingenios şi modern cu muzică live: „Îmblânzirea Scorpiei” (foto sus), în regia lui Gelu Colceag, prezentat de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Ioan Slavici”.

A doua zi de Festival începe la ora 17.00 în Sala Studio, cu un spectacol de teatru-nonverbal, o incursiune în străfundurile misterioase şi zbuciumate ale sufletului omenesc: „Solo Goya” pune lupa pe formele de expresie corporală. Este propunerea studenţilor Facultăţii de Teatru şi Televiziune – Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

De la ora 19.00, la Sala Mare, regizorul Silviu Purcărete ne introduce în lumea dramaturgului italian Carlo Goldoni. „Cafeneaua” este nu doar un loc de întâlnire, este centrul unei lumi, un loc de observaţie, de bârfe. O producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi despre care actorul Teodor Corban, protagonistul spectacolului, mărturisea că „spectatorii pleacă la final de-a dreptul magnetizaţi”.

Luni, 14 noiembrie, în Sala Mare, de la ora 19.00, publicul este așteptat la întâlnirea cu trupa Teatrului Naţional Pécs, Ungaria. Patru candidaţi îndârjiţi şi decişi sunt chemaţi la un interviu într-o cameră stranie. Uşa se închide şi începe o luptă dură, plină de enigme, fără limite morale sau tabuuri. Spectacolul Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas, redă într-o oră şi jumătate, inteligent şi riguros, jocul grotesc al manipulării. O satiră amară a unei societăţi în căutarea umanităţii pierdute printre birouri şi dosare.

metoda-gronholm-credit-foto-laszlo-kortvelyesi-19

„Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas

Mai multe detalii despre programul festivalului, pe http://fitca.ro/informatii/program-2016/

Foto: Cristina Matei, László Körtvélyesi

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.