Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad, între 14 și 22 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-clasic-arad-intre-14-si-22-noiembrie/

A început FITCA (Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad) 2015. Ediţie aflată sub egida unui aparent paradox, incitant pentru spectatorul de teatru mereu aflat în căutarea noului: „o creaţie este clasică atunci când e modernă”! (Maria Zărnescu, critic de teatru)

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2015

 

O parte din momentele speciale care vor fi oferite publicului arădean au fost dezvăluite pe 12 noiembrie, la conferinţa de presă care a anunţat deschiderea celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad. Protagoniştii conferinţei au fost managerul teatrului gazdă, actorul Bogdan Costea, alături de regizorul Alexander Hausvater.

Selecţionerul festivalului, criticul de teatru Maria Zărnescu, aduce pe scena teatrului arădean 13 producţii care se înscriu într-o diversitate a formelor de spectacol. Spectacole care prezintă diversele chipuri, adesea contradictorii ale Teatrului: laboratorul regizoral, rigoarea actoricească şi frumuseţea clasicului angrenat în actualitatea modernă. Cu o fizionomie aparte – spectacole de teatru dramatic, teatru-dans, cabaret sau recital – Festivalul prezintă publicului arădean, timp de nouă zile, o ofertă teatrală incitantă.

Festivalul va debuta mâine, sâmbătă, 14 noiembrie cu mult aşteptata premieră a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, o comedie feerică în regia lui Alexander Hausvater: „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare. Va fi o adevărată iniţiere în universul regizorului, care, după cum el însuşi spunea în conferinţa de presă, speră că „intrând în sala de spectacol veţi avea parte de o oră de plăcere şi gândire şi, părăsind teatrul, puteţi schimba un singur lucru, puteţi ameliora ceva” .

„Mult zgomot pentru nimic” – comedia romantică a lui William Shakespeare, a patra montare pe scena Teatrului din Arad a regizorului, va da startul unui adevărat festin teatral. Distribuţia îi reuneşte pe: Ovidiu Ghiniţă, Bogdan Costea, Zoltan Lovas, Andrei Elek, Ionel Bulbuc, Sorin Calotă, Dorina Darie-Peter, Mariana Tofan, Carmen Vlaga-Bogdan, Cecilia Lucanu-Donat, Roxana Sabău-Nica, Oltea Blaga, Angela Petrean-Varjasi, Carmen Butariu, Cosmin Blaga şi Oana Kun. Scenografia este semnată de Judit Dobre-Kothay, costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu, coregrafia şi mişcarea scenică îi aparţin Maurei Cosma, iar muzica lui Yves Chambelain.

Celelalte spectacole care vor delecta publicul arădean în primul weekend de Festival sunt un musical în regia lui Korcsmáros György, „Omul din La Mancha”, producţie a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, un spectacol de teatru dans marca Gigi Căciuleanu, „Vivaldi şi anotimpurile”, premieră a Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi o interpretare extraordinară a Maiei Morgenstern în spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat „Astă seară: Lola Blau”, în regia lui Alexandru Dabija.

Sperăm ca întrevederile de la Arad cu nume mari ale teatrului românesc – Ion Caramitru, Gigi Căciuleanu, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Dorina Lazăr, Maia Morgenstern, Şerban Pavlu, Victor Rebengiuc – să ofere un prilej de bucurie: bucuria genuină a dialogului, a întâlnirii cu ceilalţi şi cu poveştile lor. În numele TEATRULUI.

Asta seara Lola Blau. credit foto Oana Monica Nae

Disponibil şi pe site-ul http://teatrulclasic.ro/, iată programul integral al Festivalului:

Sâmbătă, 14 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
,,Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare – PREMIERA
Regia: Alexander Hausvater

Duminică, 15 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
,,Omul din La Mancha” – un musical de Dale Wasserman
Regia: Korcsmáros György
Producător: Teatrul „Regina Maria” Oradea

Luni, 16 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Vivaldi şi anotimpurile” – un spectacol de teatru coregrafic
Scenariul, regia şi coregrafia: Gigi Căciuleanu
Producător: Teatrul Naţional Târgu – Mureş

Luni, 16 noiembrie 2015 | Ora 20.30
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„Astă seară: Lola Blau” de Georg Kreisler
– spectacol în limba idiş, tradus în limba română
Regia: Alexandru Dabija
Producător: Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

Marţi, 17 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Trei gemeni veneţieni” de Antonio Mattiuzz Collalto
Regia: Nona Ciobanu
Producător: Teatrul Mic Bucureşti

Miercuri, 18 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„20 de ani în Siberia” – monolog dramatic după cartea ,,20 de ani in Siberia. Amintiri din viaţă” de Aniţa Nandriş – Cudla
Adaptarea, scenografia şi regia: Sorin Misirianţu
Producător: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

Miercuri, 18 noiembrie 2015 | Ora 20.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Raţa Sălbatică” de Henrik Ibsen
Regia: Peter Kerek
Producător: Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti

Joi, 19 noiembrie 2015 | Ora 18.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Vicleniile lui Scapino” de Molière
Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Producător: Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

Joi, 19 noiembrie 2015 | Ora 20.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„Platonov” de A.P. Cehov
Regia: Andreea Vulpe
Producător: Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Vineri, 20 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Casanova ” după „Memoriile lui J.Casanova” de Seingalt, scrise de el însuşi
Regia: Dragoş Galgoţiu
Producător: Teatrul Odeon Bucureşti

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015 | Ora 18.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Vorbe, vorbe, vorbe…” – recital excepţional susţinut de Ion Caramitru, invitat special: violoncelistul Adrian Naidin

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015 | Ora 20.30
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Opera cerşetorilor” după textul omonim al lui John Gay – spectacol în limba maghiară, supratitrat în limba română
Regia: Kokan Mladenović
Producător: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara

Duminică, 22 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Beznă de mină” de Székely Csaba – spectacol în limba maghiară, supratitrat în limba română.
Regia: László Bérczes
Producător: Teatrul Naţional Pecs Ungaria

INFO

Bilete la spectacolele din cadrul Festivalului găsiţi la casieria teatrului şi pe site-ul www.biletmaster.ro. Preţul biletelor variază în funcţie de locurile din sală: 50,50 de lei – parter, etajul I şi Sala Studio, 40.40 de lei – etajul II şi 20.20 de lei – etajul III.
Abonamentele vor fi disponibile în număr limitat la preţul de 300 de lei şi vor fi valabile pentru cele 10 spectacole susţinute în Sala Mare.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.