Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad, între 14 și 22 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-clasic-arad-intre-14-si-22-noiembrie/

A început FITCA (Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad) 2015. Ediţie aflată sub egida unui aparent paradox, incitant pentru spectatorul de teatru mereu aflat în căutarea noului: „o creaţie este clasică atunci când e modernă”! (Maria Zărnescu, critic de teatru)

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2015

 

O parte din momentele speciale care vor fi oferite publicului arădean au fost dezvăluite pe 12 noiembrie, la conferinţa de presă care a anunţat deschiderea celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad. Protagoniştii conferinţei au fost managerul teatrului gazdă, actorul Bogdan Costea, alături de regizorul Alexander Hausvater.

Selecţionerul festivalului, criticul de teatru Maria Zărnescu, aduce pe scena teatrului arădean 13 producţii care se înscriu într-o diversitate a formelor de spectacol. Spectacole care prezintă diversele chipuri, adesea contradictorii ale Teatrului: laboratorul regizoral, rigoarea actoricească şi frumuseţea clasicului angrenat în actualitatea modernă. Cu o fizionomie aparte – spectacole de teatru dramatic, teatru-dans, cabaret sau recital – Festivalul prezintă publicului arădean, timp de nouă zile, o ofertă teatrală incitantă.

Festivalul va debuta mâine, sâmbătă, 14 noiembrie cu mult aşteptata premieră a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, o comedie feerică în regia lui Alexander Hausvater: „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare. Va fi o adevărată iniţiere în universul regizorului, care, după cum el însuşi spunea în conferinţa de presă, speră că „intrând în sala de spectacol veţi avea parte de o oră de plăcere şi gândire şi, părăsind teatrul, puteţi schimba un singur lucru, puteţi ameliora ceva” .

„Mult zgomot pentru nimic” – comedia romantică a lui William Shakespeare, a patra montare pe scena Teatrului din Arad a regizorului, va da startul unui adevărat festin teatral. Distribuţia îi reuneşte pe: Ovidiu Ghiniţă, Bogdan Costea, Zoltan Lovas, Andrei Elek, Ionel Bulbuc, Sorin Calotă, Dorina Darie-Peter, Mariana Tofan, Carmen Vlaga-Bogdan, Cecilia Lucanu-Donat, Roxana Sabău-Nica, Oltea Blaga, Angela Petrean-Varjasi, Carmen Butariu, Cosmin Blaga şi Oana Kun. Scenografia este semnată de Judit Dobre-Kothay, costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu, coregrafia şi mişcarea scenică îi aparţin Maurei Cosma, iar muzica lui Yves Chambelain.

Celelalte spectacole care vor delecta publicul arădean în primul weekend de Festival sunt un musical în regia lui Korcsmáros György, „Omul din La Mancha”, producţie a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, un spectacol de teatru dans marca Gigi Căciuleanu, „Vivaldi şi anotimpurile”, premieră a Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi o interpretare extraordinară a Maiei Morgenstern în spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat „Astă seară: Lola Blau”, în regia lui Alexandru Dabija.

Sperăm ca întrevederile de la Arad cu nume mari ale teatrului românesc – Ion Caramitru, Gigi Căciuleanu, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Dorina Lazăr, Maia Morgenstern, Şerban Pavlu, Victor Rebengiuc – să ofere un prilej de bucurie: bucuria genuină a dialogului, a întâlnirii cu ceilalţi şi cu poveştile lor. În numele TEATRULUI.

Asta seara Lola Blau. credit foto Oana Monica Nae

Disponibil şi pe site-ul http://teatrulclasic.ro/, iată programul integral al Festivalului:

Sâmbătă, 14 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
,,Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare – PREMIERA
Regia: Alexander Hausvater

Duminică, 15 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
,,Omul din La Mancha” – un musical de Dale Wasserman
Regia: Korcsmáros György
Producător: Teatrul „Regina Maria” Oradea

Luni, 16 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Vivaldi şi anotimpurile” – un spectacol de teatru coregrafic
Scenariul, regia şi coregrafia: Gigi Căciuleanu
Producător: Teatrul Naţional Târgu – Mureş

Luni, 16 noiembrie 2015 | Ora 20.30
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„Astă seară: Lola Blau” de Georg Kreisler
– spectacol în limba idiş, tradus în limba română
Regia: Alexandru Dabija
Producător: Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

Marţi, 17 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Trei gemeni veneţieni” de Antonio Mattiuzz Collalto
Regia: Nona Ciobanu
Producător: Teatrul Mic Bucureşti

Miercuri, 18 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„20 de ani în Siberia” – monolog dramatic după cartea ,,20 de ani in Siberia. Amintiri din viaţă” de Aniţa Nandriş – Cudla
Adaptarea, scenografia şi regia: Sorin Misirianţu
Producător: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

Miercuri, 18 noiembrie 2015 | Ora 20.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Raţa Sălbatică” de Henrik Ibsen
Regia: Peter Kerek
Producător: Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti

Joi, 19 noiembrie 2015 | Ora 18.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Vicleniile lui Scapino” de Molière
Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Producător: Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

Joi, 19 noiembrie 2015 | Ora 20.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio
„Platonov” de A.P. Cehov
Regia: Andreea Vulpe
Producător: Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Vineri, 20 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Casanova ” după „Memoriile lui J.Casanova” de Seingalt, scrise de el însuşi
Regia: Dragoş Galgoţiu
Producător: Teatrul Odeon Bucureşti

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015 | Ora 18.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Vorbe, vorbe, vorbe…” – recital excepţional susţinut de Ion Caramitru, invitat special: violoncelistul Adrian Naidin

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015 | Ora 20.30
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Opera cerşetorilor” după textul omonim al lui John Gay – spectacol în limba maghiară, supratitrat în limba română
Regia: Kokan Mladenović
Producător: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara

Duminică, 22 noiembrie 2015 | Ora 19.00
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare
„Beznă de mină” de Székely Csaba – spectacol în limba maghiară, supratitrat în limba română.
Regia: László Bérczes
Producător: Teatrul Naţional Pecs Ungaria

INFO

Bilete la spectacolele din cadrul Festivalului găsiţi la casieria teatrului şi pe site-ul www.biletmaster.ro. Preţul biletelor variază în funcţie de locurile din sală: 50,50 de lei – parter, etajul I şi Sala Studio, 40.40 de lei – etajul II şi 20.20 de lei – etajul III.
Abonamentele vor fi disponibile în număr limitat la preţul de 300 de lei şi vor fi valabile pentru cele 10 spectacole susţinute în Sala Mare.

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.