Festivalul Internațional de Teatru Idiș se desfășoară online
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-idis-se-desfasoara-online/

Teatrul Evreiesc de Stat va organiza, în perioada 25-31 mai, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş TES FEST. „THE BEST OF TES FEST” va fi o retrospectivă online a unora dintre cele mai importante momente prezentate pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, pe parcursul ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru Idiş TES FEST.

Un articol de Liliana Matei|25 mai 2020

Chiar și în aceste momente extrem de dificile, pentru fiecare dintre noi, TES continuă proiectul său de anvergură – Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, susținut încă de la prima ediție de către Primăria Municipiului București.

„Gândurile și emoțiile transmise, în toată această perioadă, către teatrul nostru, comunicarea intensă cu prietenii și colaboratorii noștri, reprezentanți ai limbii și culturii idiș din întreaga lume, ne-au încurajat să credem în continuare în visul nostru de a realiza, în fiecare an, acest eveniment unic în lume – Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, și de a face din Teatrul Evreiesc de Stat un pol al culturii idiș din întreaga lume”, transmite TES printr-un comunicat de presă.

De asemenea, împreună cu toți prietenii și colaboratorii noștri din Israel, SUA, Polonia, Franța, Austria, Ucraina, Rusia, Republica Moldova vom sărbători, pe 30 Mai, Ziua Limbii și Teatrului Idiș printr-o serie de evenimente speciale, difuzate în mediul on-line.

Fragmente din înregistrările video, realizate pe scena TES,  dar și momente artistice în premieră, realizate de actorii trupei TES, vor fi transmise zilnic, pe rețelele de socializare ale teatrului:

* Facebook – https://www.facebook.com/teatrulevreiesc/

* YouTube – https://www.youtube.com/teatrulevreiesc

Teatrul Evreiesc de Stat aniversează, în acest an, 72 de ani de existență și 144 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.

Ediția a V-a a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST este un simbol al continuității, ce ilustrează dorința Teatrului Evreiesc de Stat de a menține viu spiritul limbii și culturii idiș, de a crea, chiar și de la distanță, o poartă spre cunoaștere, spre diversitate culturală, de a demonstra că, prin solidaritate, prietenie și sinceritate, valorile culturale reale sunt mai prezente și mai importante ca niciodată.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?