Festivalul Internațional de Teatru Reflex5 începe azi la Sfântu Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-reflex5-incepe-azi-la-sfantu-gheorghe/

Azi începe Festivalul Internaţional de Teatru Reflex5, care, pentru câteva zile, va transforma din nou oraşul Sfântu Gheorghe în centrul teatral al regiunii. Spectatorii sunt aşteptaţi la întâlnirea cu producţiile unor prestigioase teatre din Europa şi cu diverşi artişti care sunt protagoniştii evenimentelor conexe.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2023

Cei interesaţi mai pot găsi bilete la unele reprezentaţii cu „Uncanny Valley”, „Unchiul Vania” şi la „Concertul Jü”. Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete de lângă Teatrul Tamási Áron şi de pe site-ul biletmaster.ro.

  
Spectacole

De regulă, ne gândim la roboţi ca la nişte maşini de lucru, executanţi eficienţi şi cu maximă precizie ai unor operaţiuni. Totuşi, dacă robotul seamănă prea mult cu omul, începem să fim loviţi de neîncredere: ce este om, ce e maşină? Rimini Protokoll din Berlin se întoarce la Sfântu Gheorghe cu spectacolul Uncanny Valley, în regia lui Stefan Kaegi, prin care ne vom confrunta cu una dintre metamorfozele omului de astăzi şi cu presantele sale întrebări: în ce ne transformă dependenţa de dispozitivele tehnice şi cu cine începem să semănăm din cauza programării robotice a vieţii şi a comportamentului nostru?

Sâmbătă, la Sepsi Arena, spectatorii sunt aşteptaţi la întâlnirea cu Unchiul Vania, producţie a Teatrului Mic din Vilnius. „Un motiv pentru care astăzi, mai mult ca niciodată, este important să punem în scenă Unchiul Vania: marea popularitate de care se bucură ideologia succesului. Vorbim doar despre realizări, succese, atingerea țelurilor sau cum să fii fericit” – precizează regizorul Tomi Janežič, care în spectacolul Unchiul Vania dezvăluie o lume în care toţi protagoniştii sunt marcaţi de înfrângere.

Măcelăria – o adaptare după Mrożek, producţie a Teatrului Witkacy din Polonia – este al treilea spectacol invitat în această primă etapă, de primăvară, a Reflexului5. Un spectacol în regia lui Andrzej St. Dziuk, care caută răspunsul la întrebarea: de ce anume are arta nevoie pentru a înfrunta răspândirea generalizată a brutalităţii, criminalităţii şi a violenţei?

Ca şi la ediţiile precedente ale Festivalului, Programul Reflex5 cuprinde şi spectacole ale Teatrelor din comunitatea gazdă, respectiv din Sfântu Gheorghe, oraşul din România cu cele mai multe instituţii teatrale pe cap de locuitor. Prin această Secţiune, Reflex5 îşi propune să promoveze valoroase oferte artistice ale Teatrelor din oraşul gazdă şi, mai ales, să le confrunte cu criteriile de valoare ale criticilor şi oamenilor de teatru din ţară şi din străinătate. În prima etapă, de primăvară, a Reflex5, au fost selectate: Blasted, producţie a Teatrului Andrei Mureșanu, în regia lui Bobi Pricop; [email protected], producţie M Studio, regia Fren_Ák; Gyévuska de Pintér Béla, producţie a Teatrul Tamási Áron, în regia lui Máté Hegymegi.

  
Concert de deschidere

Din Programul Evenimentelor conexe Reflex5, organizatorii recomandă Concertul Jü, care se va desfăşura vineri seara, de la ora 21:30, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron. Jü a fost fondată la Budapesta, în 2012, iar membrii săi proveneau din formații maghiare cunoscute, precum Qualitons, Zuboly, Erik Sumo Band, Dresch Quartet sau Grencsó Kollektíva. Acum, sound-ul Trupei Jü combină intensitatea rock-ului, libertatea free jazz-ului, efectul hipnotic al texturilor ambientale și naturalețea diferitelor muzici folk. În istoria sa de 10 ani, orchestra a cântat în numeroase cluburi de de jazz și festivaluri de rang înalt, ca Ljubljana Jazzfestival, Saalfelden Jazz, Cairo Jazz Festival, Nasjonal Jazzscene de la Oslo, sau Vortex din Londra. Actualii membri ai Trupei sunt: Ernő Hock (chitară bas), Ádám Mészáros (chitară), Miklós Szilveszter (tobe).

 

Reflex Nightlife

Publicul Festivalului Reflex ştie că fiecare zi se încheie cu o petrecere, care se întinde până târziu în noapte. Petrecerile Reflex5 vor avea loc în holul Teatrului Tamási Áron. Vineri seara, de la ora 23:00, după concertul Jü, participanţii pot dansa pe muzica lui Attila Kusztos, grafician din Sfântu Gheorghe (FLaCLoSSLeSS), o rafinată colecție muzicală eclectic fusion. Sâmbătă, 25 martie, după reprezentaţia cu Unchiul Vania, petrecăreţii vor dansa la miezul nopţii pe o muzică la fel de colorată precum picturile lui Fazakas Barna, un artist vizual și DJ din Miercurea Ciuc, deja cunoscut de la festivalurile de artă. Duminică, 26 martie, este seara unei muzici mai relaxante, din selecția de vinil a lui Tengrila, alias Tamás Forró, managerul și organizatorul de evenimente al pub-ului cultural din Sfântu Gheorghe. Luni, 27 martie, küb_beat – adică Bence Kónya-Ütő, actorul Teatrului Tamási Áron – va continua viaţa de noapte a Reflexului5 cu selecția sa muzicală „energică și care amintește cel mai mult de o lecție culturală”. Marți, 28 martie, în ziua de închidere a primei etape, de primăvară, a Reflex5, va avea loc o petrecere de final, pe care organizatorii o vor încredința algoritmului unei aplicații muzicale.

  

Întâlniri cu spectatorii

După reprezentaţiile cu cele trei spectacole invitate din Germania, Polonia şi Lituania, Reflex5 îşi aşteaptă spectatorii la întâlniri cu artiştii, în spaţiul de dialog /reflexie / dezbatere deschis special în foaierul Teatrului Tamási Áron.

Prima întâlnire cu spectatorii va avea loc sâmbătă, 25 martie, de la ora 24:00, şi va fi moderată de Raluca Rădulescu – teoretician al teatrului, jurnalist, traducătoare. Întâlnirea este programată atât de târziu deoarece creatorii spectacolului Unchiul Vania, veniți din Lituania, vor pleca a doua zi, dimineață. Întâlnirea publicului cu autorii producţiei „Uncanny Valley” va avea loc după a patra reprezentație cu acest spectacol berlinez, adică luni, 27 martie, de la ora 21.00, şi va fi moderată de actriţa Eszter Tompa. Marţi, 28 martie, de la ora 21:00, Kriston Wojtek, membru al echipei de la Institutul Polonez din Budapesta, va modera dezbaterea despre spectacolul polonez Măcelăria.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.