Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2021 – Din nou împreună, într-o ediție fără precedent!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-sibiu-2021-din-nou-impreuna-intr-o-editie-fara-precedent/

Peste 600 de spectacole în format fizic (indoor/ outdoor), hibrid şi online. Artişti din 37 de ţări din 5 continente. Teatru, dans, operă, circ contemporan, concerte, conferinţe. Cea mai complexă ediţie de până acum. Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2021!

Un articol de Cristina Enescu Aky|15 iulie 2021

Pare de poveste dar e real: după tristețea de anul trecut, când pandemia a obligat FITS 2020 să se reorganizeze într-un timp-record pentru o ediție complet online (reușind, totuși, o mare performanță în acest sens), anul acesta avem bucuria de a putea participa la o ediție live a unuia dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru și arte performative din lume. Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, care împlinește anul acesta 28 de ani, este unul dintre puținele festivaluri de teatru din lume (dacă nu poate chiar singurul) care nu a avut niciun an de întrerupere de la începuturile sale.

 

Între 20-29 august, așadar, artiștii și iubitorii de teatru, muzică, evenimente performative și artă în general se vor putea reîntâlni la Sibiu pentru o dublă mare bucurie: regăsirea unii cu ceilalți, artiști cu public, de ambele părți ale scenelor (și ecranelor), și o ediție de festival creată cu eforturi dar și cu speranță și energie pozitivă mai mari ca oricând. Căci motto-ul acestei ediții este „Construim speranța împreună/ Building hope together”. Nu sunt vorbe mari ci esența lucrurilor care ne-au ajutat pe toți să trecem de această perioadă dificilă: solidaritatea, speranța și nu în ultimul rând arta, tratamentul sufletelor și al minților în vremuri grele și nu numai.

Va fi o frenezie de evenimente: teatru de toate felurile (indoor, outdoor, stradal, cu bilete și gratuit), operă, circ contemporan, dans, concerte, carte conferințe, expoziții, performance-uri de toate felurile și pentru toți. În săli de teatru și spații neconvenționale, în biserici, pe străzi, în piețele centrale dar și direct în casele spectatorilor (prin site-ul oficial FITS 2021 dar și pe www.scena-digitala.ro, pe pagina de Facebook a Festivalului și pe canalul de YouTube). Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 22 iulie, pe www.sibfest.ro si prin intermediul platformei Entertix, cu prețuri cuprinse între 20 lei și 150 lei, pentru spectacolele fizice.

Vor veni, ca de obicei, nume mari la nivel internațional, printre care Israel Galván Company, Charlotte Rampling, Tokyo Metropolitan Theatre, Kibbutz Contemporary Dance Company, María Pagés Compañía și mulți alții. La această ediție vor fi și evenimente speciale cu companii și artiști celebri în cadrul jubleelor relațiilor diplomatice ale României cu mai multe state printre care Japonia, SUA, Marea Britanie, Spania, Elveția, Republica Moldova și altele. De asemenea, alte evenimente vor marca aniversări ale lui George Enescu, F. Dostoievksi, S. von Bruckenthal și Emil Cioran.

Se va organiza ca de obicei și Bursa spectacolelor, iar 8 mari artiști ai lumii vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităților: Denis O’Hare – celebrul actor și scriitor american; Jan Lauwers – devenit faimos prin munca sa alături de Needcompany, pe care a fondat-o în 1986; María Pagés – dansatoare și coregrafă recunoscută la nivel internațional, primesc, cu acest prilej, stelele acordate în cadrul FITS 2020; Yoshi Oida – important actor și regizor japonez, primul membru în compania internațională de teatru a lui Peter Brook; Israel Galván – renumit dansator și coregraf care a revitalizat tehnicile dansului flamenco; Helmut Stürmer – scenograf de origine română, apreciat la nivel internațional pentru arta sa; Charlotte Rampling – una dintre actrițele emblematice ale ale teatrului și ale cinematografiei mondiale; Akram Khan – unul dintre cei mai apreciați coregrafi ai momentului, sunt marii artiști care primesc stele în cadrul ediției 2021 a FITS.

Joi 8 iulie, la Sibiu a avut loc o conferință de presă la care Constantin Chiriac, președintele festivalului, a surprins realist dar și cu multă emoție realitatea festivalului de anul trecut dar și perspectivele și sărbătoarea de excepție care se anunță a fi FITS 2021: „Anul trecut am fost într-un mare moment de cumpănă, am trecut cu toții prin încercări uriașe, am fost închiși, nu am putut să comunicăm, am fost singuri. Iar tot timpul, gândul nostru a fost direcționat către toți spectatorii din Sibiu, din România și din lume. Din această cauză am făcut un efort uriaș să putem să facem, anul trecut, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu; puterea de a crede ne-a dat voința și putința să facem acest festival. Și, iată, grație acestei mari încercări prin care am trecut împreună cu echipa care mă înconjoară, am reușit să dezvoltăm Scena Digitală, am reușit să aducem în jurul nostru, virtual, aproape 7 milioane de spectatori, din 104 țări. Anul acesta, marea bătălie pentru a crea împreună speranța a fost să ne putem reîntâlni fizic cu dumneavoastră. Din această cauză am construit, în această comunitate extraordinară care este Sibiul, cel mai complex festival, cea mai complexă ediție. Un oraș care nu a fost cucerit niciodată și care a avut pentru prima dată pe teritoriul României un teatru, la 1788, la 1 Iunie, de Ziua Copilului. Ce frumos este să păstrăm în noi copilul, care are puterea de a juca, de a povesti, de a visa, de a avea tot timpul speranța!

Intrarea publicului la spectacolele prezentate în cadrul Festivalului se va face cu respectarea măsurilor sanitare impuse  de pandemia de Covid-19, iar capacitatea de ocupare a sălilor de spectacole va fi stabilită în funcție de reglementările în vigoare la data desfășurării evenimentului.

Accesul la evenimentele care se vor desfășura în spații închise se va face în baza biletului individual, al unui document de identitate, precum și a prezentării a unuia dintre următoarele documente:

–         dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-COV2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare),

–         test PCR negativ – efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului,

–         dovadă a rezultatului negativ certificat de o unitate medicală a unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea evenimentului,

–         dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-COV-2.

În spațiul online, spectacolele de teatru vor fi difuzate la ora 21.00, cu reluare la ora 9.00, spectacolele de dans la ora 19.00, respectiv ora 7.00, producțiile Scenei Digitale ale Teatrului Național „Radu Stanca” vor din difuzate la orele 22.00 și 10.00, spectacolele studențești la orele 16.00 și 4.00, iar spectacolele gratuite la orele 17.00 și 5.00. Acestora li se adaugă spectacolele din zona indoor, care vor fi transmise în direct online.

Mai multe informații despre Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2021 puteți găsi pe www.sibfest.ro.

04
/04
/22

În ciuda relației noastre „love-hate” cu orașele de azi, datorită lor a apărut una dintre cele mai contrastante, fragile și inedite forme de exprimare: arta urbană/ stradală. Iată 10 teme de discuție despre orașul și agitația cotidiană ca surse de stres dar și de comunicare artistică, cu un artist vizual interesant de descoperit.

23
/03
/22

Muzeul Național de Artă Contemporană se alătură eforturilor susținute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spațiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaților câteva momente de liniște, centre cu activități pentru copii și donații, locuri de întâlnire cu cei apropiați și propun chiar și oportunități profesionale. 

15
/03
/22

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociația ELITE ART club UNESCO, reunește, încă din anul 2003, creațiile artiștilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme și imagini pe care Balcicul o oferă.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

10
/03
/22

Cea de-a doua ediție a festivalului internațional FOTO WIEN, care reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din rețeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

09
/03
/22

Galeria neconvențională Celula de Artă și Carol 53 găzduiesc, între 12 și 2 aprilie, expoziția caritabilă Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War, în care peste 65 de artiști români și ucraineni militează pentru pace, iau atitudine împotriva războiului din Ucraina, împotriva războiului, împotriva tuturor armelor de ucidere și a orgoliului firii omenești care naște războaie. Vernisajul va avea loc sâmbătă, pe 12 martie, de la ora 16:00, în București (B-dul Carol nr. 53).

24
/02
/22

Pe 24 februarie, la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la cea dintâi conferință online din acest an, intitulată „Hărți și globuri în pictura olandeză din secolul al XVII-lea”, susținută de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX.