Festivalul Internațional Grand Prix Nova #online aduce sărbătoarea spectacolului sonor în spațiul virtual
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-grand-prix-nova-online-aduce-sarbatoarea-spectacolului-sonor-in-spatiul-virtual/

În perioada 1 – 30 iunie, Radio România organizează o ediţie exclusiv online a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova care aduce atmosfera sărbătorii festivaliere în casele ascultătorilor.

Un articol de Liliana Matei|29 mai 2020

La cea de a VIII-a ediţie a festivalului dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică conectăm creatorii spectacolului sonor internațional cu audiența teatrului radiofonic. Ajungem oriunde în lume în spațiul virtual, pe platformele www.grandprixnova.ro sau www.eteatru.ro .

Selecția finală a festivalului propune 39 de producții de top din Europa, Asia și America de ascultat din fotoliul de acasă.

Toate producţiile în concurs vor fi accesibile spre audiție liberă în perioada 1 – 30 iunie pe site-urile www.eteatru.ro și www.grandprixnova.ro, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf). Vă reamintim că limba oficială a festivalului este engleza.

Luni, 30 iunie, vor fi anunțați câștigătorii ediției a VIII-a a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

În contextul anulării festivalurilor internaționale de profil din prima parte a anului, Grand Prix Nova este singurul festival de teatru radiofonic care s-a mutat în spațiul virtual. GPN #online 2020 reflectă vitalitatea mediului profesional și explorează diversitatea formelor spectacolului radiofonic. În această ediţie, 39 de producţii de teatru radiofonic, din 13 ţări din toată lumea, au intrat în selecția finală a competiției pentru Marele Premiu, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural (secţiune inaugurată cu succes în ediţia 2018, ce oferă ascultătorilor un nou nivel de experienţă audio, audiţia în căşti). Dintre ţările participante, amintim: Georgia, Iran, Canada, Croația, Serbia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia ş.a.

Păstrăm tradiția juriilor internaționale. Importanţi specialişti din domeniu, membrii juriului vor colabora de la distanță, prin video-conferințe de evaluare și decizie. Juriul este format din cinci personalități ale creaţiei radiofonice internaţionale, producători de radio sau artiști ai spectacolului sonor multipremiați la nivel interrnațional. Preşedintele juriului, Bernard Clarke (artist, producător la RTÉ lyric fm Irlanda), va fi secondat de Soila Valkama (regizoare, dramaturg şi actriţă din Finlanda), Dimtriy Nicolaev (regizor rus, autor de spectacole sonore și ars acustica), Ulrich Bassenge (artist german independent, deținător a două trofee Grand Prix Nova în 2019 și 2016) și Attila Vizauer (regizor, redactor șef al redacției Teatrul Național Radiofonic). Împreună vor decide palmaresul GPN #online 2020.

Radio România oferă anual distincţii pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent: premiul pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor şi pentru debut radiofonic. Comunicarea premiilor TNR va avea loc în cadrul ceremoniei online de comunicare a palmaresului competiţiei internaţionale Grand Prix Nova #online 2020, de marți, 30 iunie, pe platformele www.grandprixnova.ro și www.eteartu.ro și pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania.

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.