Festivalul luna.doc se prelungește până pe 15 noiembrie!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-luna-doc-se-prelungeste-pana-pe-15-noiembrie/

Cea de-a 7-a ediţie a festivalului online de film documentar luna.doc se prelungeşte până pe 15 noiembrie pentru a da cât mai multor liceeni şi profesori interesaţi şansa de a participa la proiecţii de film şi discuţii pe marginea fenomenului ştirilor false.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2020

Timp de încă o săptămână, profesorii din toată țara se mai pot înscrie pe platforma www.kinoteca.bloczero.ro pentru a viziona, alături de elevii lor, filmele din festival. Accesarea platformei online este gratuită, în baza unui cont de utilizator. Proiecțiile de film pot fi organizate atât în școli, cât și online, iar implicarea profesorilor va fi atestată cu o adeverință de participare.

Două noi documentare intră în festivalul luna.doc

Mai mult, între 5 și 15 noiembrie, profesorii și liceenii au ocazia să vizioneze două noi documentare aclamate, care vin să întregească selecția festivalului, disponibile pentru o perioadă limitată de timp.

Bellingcat – Adevărul într-o lume a post-adevărului (r. Hans Pool, 2018, Olanda, 88’) explorează inovațiile investigațiilor de tip „open source”, care se bazează pe analiza datelor accesibile publicului larg, și introduce spectatorii în lumea colectivului de jurnaliști cetățenești de investigație numit Bellingcat, iar Gunoierii digitali (r. Hans Block, Moritz Riesewieck, 2018, Germania, Brazilia, 88’) face o incursiune în interiorul industriei de „curățenie” digitală din lumea a treia, locul unde Internetul se leapădă de ce nu-i place. Însărcinați cu această muncă sunt așa numiții „gunoieri digitali” – angajați externalizați din Silicon Valley a căror slujba este aceea de a șterge conținutul inadecvat de pe internet. O muncă dură din punct de vedere psihologic, care duce adesea la o uzură de durată.

Peste 1500 de elevi de liceu și 63 de profesori înscriși

Până acum, peste 1500 de elevi au avut șansa de a viziona documentarele selecționate și au aflat mai multe despre fenomenul fake news și mecanismele dezinformării, dar și despre pașii de urmat pentru a se informa corect. Proiecțiile au fost organizate de un număr de 63 de profesori din toată țara care s-au înscris pe platforma Kinoteca Bloc Zero, prin intermediul căreia au putut avea acces la filmele din festival și la materiale educaționale care să ofere informații de context pentru abordarea subiectelor legate de educație media cu adolescenții.

Elevii și profesorii au apreciat atât ocazia de a viziona documentarele, cât și discuțiile care au însoțit filmele, lăsând numeroase feedback-uri pozitive care puneau în evidență: „implicarea, creativitatea și noutatea ideilor, a materialelor foarte atractive și utile”, reacțiile adolescenților care „au fost foarte încântați, dornici să se exprime pe un subiect interesant” sau impactul acestor conversații asupra elevilor care „nu prea depășesc marginea satului și astfel de discuții îi fac să se simtă importanți”.

Ateliere de informare corectă 

În a doua jumătate a festivalului luna.doc, discuțiile cu adolescenții care își doresc să cunoască mai în profunzime fenomenul știrilor false iau forma unor ateliere online de educație media. La ateliere s-au înscris 160 de liceeni care între 3 și 10 noiembrie au ocazia să intre în conversație directă cu 7 jurnaliștii și profesioniști din domeniul educației media.

Adolescenții au povestit că și-au dorit să ia parte la aceste ateliere pentru că se lovesc zi de zi de știri false, zvonuri sau informații trunchiate:

  • Șocant, vedeta nu știu care a ajuns la spital”, imediat mi-am dat seama că nu este adevărat, deoarece știrile false au tot timpul un titlu pompos. Spre exemplu: SENZAȚIONAL, INCREDIBIL, INCENDIAR etc.”
  • Adeseori găsesc știri false în mediul online. De la propagandă politică la diferite persoane care contrazic lucrurile demonstrate științific.”
  • Ma uitam liniștită pe TikTok când într-un filmuleț arăta că o vedeta a fost bătută… După mai multe cercetări mi-am dat seama ca este o știre falsă, imaginea cu aceasta fiind editată… Totul a fost doar un fake news!”

Jurnaliștii care au răspuns invitației noastre sunt: Andrada Lăutaru – Libertatea, Răzvan Luțac – Libertatea, GSP, Ștefan Mako – Inclusiv, Vlad Ursulean – Casa Jurnalistului, Andrei Petre- Casa Jurnalistului, Wall-Street.ro

De asemenea, seria de ateliere de educației media se bucură de sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, prin prezența Ioanei Avădani, expert media, care va susține două ateliere joi, 5 noiembrie, și vineri, 6 noiembrie.Centrul pentru Jurnalism Independent este, de asemenea, partener al Asociației Bloc Zero în realizarea cercetării despre sursele și modalitățile de informare ale adolescenților din România și a ghidului de informare corectă publicate în cadrul prezentei ediții a festivalului luna.doc, disponibile spre descărcare în mod gratuit pe pagina web dedicată.

Alte două ateliere vor fi susținute de Diana Filimon, președinta Asociației Forum Apulum, care începând din 2017 desfășoară activități în domeniul educației și activării civice.

Pentru informații proaspete, de urmărit site-ul și platformele de social media.

Site kinoteca.bloczero.ro 

Facebook https://www.facebook.com/bloczero

Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.