Festivalul „NAMASTE INDIA”, ediţia a VIII-a, 15 mai – 30 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-namaste-india-editia-a-viii-a-15-mai-30-iunie/

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” vă invită la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”, ce va avea loc în perioada 15 mai – 30 iunie 2016, în trei dintre cele mai frumoase locaţii din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2016

Festival plin de culoare, NAMASTE INDIA doreşte să vă atragă în mijlocul unei lumi care poate părea aglomerată şi gălăgioasă la suprafaţă, dar prin care se întrevăd la tot pasul faldurile unduitoare şi misterioase ale unei tradiţii de mii de ani.

Timp de o lună şi jumătate, vă invităm să admiraţi graţia dansului clasic, să ascultaţi sunetul meditativ al instrumentelor muzicale tradiţionale, să descoperiţi aspecte mai puţin cunoscute despre vasta cultură a Indiei prin poveşti de călătorie, filme şi expoziţii de fotografie.
Seara Vijay Iyer Trio, 15 mai, Teatrul Elisabeta

Vijay Iyer (pian), Marcus Gilmore (percuție), Stephan Crump (bass)

Cel mai bun grup de jazz al anului 2015, Vijay Iyer Trio va deschide ediţia de anul acesta a Festivalului “NAMASTE INDIA”. Va fi un regal de jazz clasic, oferit românilor de Vijay Iyer, profesor permanent la Harvard, „Artistul Anului 2015” şi „Pianistul Anului 2014, conform Downbeat, cel mai sever clasament de jazz din lume. Evenimentul este propus de Jazz Fan Rising, asociaţia connoisseur-ilor de jazz.

Concertul va fi precedat de proiecţia filmului “RADHE RADHE: Rituri de Holi”, un ghid video spiritual al festivalului hindus preluat în întrega lume drept “Festivalul culorilor”. Veţi putea vedea imagini uimitoare din inima acestei sărbători, filmate de regizorul Prashant Bhargava.
Zilele Filmului Indian, 24 – 29 mai, Cinema Elvire Popesco

India are cea mai prolifică industrie de film din lume, însă filmul indian nu se limitează nicidecum la Bollywood. De aceea, Festivalul “NAMASTE INDIA” vă propune o selecţie de documentare, filme pentru întreaga familie, cultural-istorice şi producţii independente, premiate la festivaluri internaţionale – în total 13 filme ce vor reflecta diversitatea lingvistică şi culturală a Indiei.
Concert de muzică clasică şi dans clasic kathak,  3 iunie, Teatrul Elisabeta

Namrta Rai (dans), Pt. Udai Mazumdar (tabla), Shri Bhaskar Das (flaut), Shri Rupesh Pathak (vocal).

Udai Mazumdar provine dintr-o familie de muzicieni şi artişti excepţionali din Allahabad. A studiat alături de Pandit Ravi Shankar, maestrul de sitar renumit internaţional.

Namrta Rai este o dansatoare de kathak din  noua generaţie, incredibil de inovatoare şi expresiva, pastrand în acelaşi timp o foarte puternica legatura cu tradiţia.

Dansul Kathak își are originile în nordul Indiei, fiind interpretat de Kathakari sau barzi care recitau povestiri religoase sau mitologice, acompaniați de muzică, mimă și dans. Numele Kathak provine din cuvântul katha, care înseamnă „arta povestirii”.
Festivalul în aer liber “Culorile Indiei”, 17 – 19 iunie, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Pentru trei zile, spaţiul rustic de la Muzeul Satului va fi decorat în culorile Indiei. Târgul de produse artizanale, spectacolele de muzică şi dans, lansările de carte, pictura cu henna, parada sari-urilor, atelierele de creație pentru copii și adulți, precum si degustările de produse gastronomice aromat-condimentate vor crea o atmosferă de vacanţă indiană.
Ziua Internaţională Yoga, 21 iunie 

Practică fizică, mentală și spirituală veche de 5.000 de ani, yoga îşi are originile în India. La data de 11 decembrie 2014, Adunarea Generală a ONU a recunoscut valoarea acestei tradiţii, declarând 21 iunie drept Ziua Internațională Yoga.

Evenimentul va fi organizat sub auspiciile Ambasadei Indiei la Bucureşti.
Concert de muzică clasică, 30 iunie, Teatrul Elisabeta

Pt. Vishwa Mohan Bhatt (mohan veena) & Nihar Mehta (tabla)

Creator al instrumentului Mohan Veena şi câştigător al premiului Grammy pentru albumul “A Meeting by the River”, Vishwa Mohan face parte din elita de muzicieni ai Indiei de Nord, care îşi are originile la curtea renumitului împărat Akbar.

Nihar Mehta îl va acompania pe Vishwa Mohan la instrumentul de percuţie tabla. Nihar provine din una dintre  cele mai însemnate şi respectate familii de filosofi şi muzicieni din Ahmedabad.
Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.