Festivalul național de arte pentru liceeni „Florian Pittiș” și-a anunțat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-arte-pentru-liceeni-florian-pittis-si-a-anuntat-castigatorii/

Cele trei zile de spectacol dedicate exclusiv trupelor de liceeni pasionaţi de teatru şi muzică din cadrul celei de-a VIII-a ediţii a festivalului naţional de arte pentru liceeni “Florian Pittiş” s-au încheiat pe 13 mai.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2015

Momente inedite, invitați pe măsură și talente incontestabile la un festival deja cu tradiție în care prietenia, folkul și arta vorbesc de la sine.

Prima zi de concurs a debutat cu secțiunea de muzică unde concurenții au interpretat câte două melodii, una dintre ele fiind obligatoriu din repertoriul lui Moțu Pittiș. În a doua zi a avut loc secțiunea de teatru . Ultima seară de festival a început cu spectacolul „Homo Ludens” interpretat de Ana Crețu și Voicu Aaniței, studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”-secția actorie, a continuat cu decernarea premiilor și s-a încheiat cu un recital marca Ducu Bertzi.

În 2015, peste 40 de trupe de teatru şi muzică din licee din ţară s-au înscris în concurs, după selecţie cele mai bune 11 trupe de muzică şi 6 trupe de teatru intrând în finală. Festivalul şi-a propus ca la fiecare ediţie să aducă un omagiu lăzăristului Florian Pittiş, să promoveze iniţiativele tinerilor şi să îi spijine pe aceia care doresc o carieră în domeniul scenei.

Juriul care a evaluat prestațiile concurenților a fost format din Daniela Nane, Mircea Rusu, Ducu Bertzi, Virgil Ianțu, Adrian Despot și Ionela Neagoe- director adjunct al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”. Președintele juriului-profesor Victor Ioan Nicolae, director al Colegiului Național “Gheorghe Lazăr”, iar președintele de onoare – Anda Pittiș.

Câștigătorii secțiunii de MUZICĂ

Premiul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” – LUISA NEACȘU – Trupa „Zâmbete Pereche” – Liceul Teoretic „Marin Preda”, București.

Premiul de originalitate – Trupa „The Dreamcatchers” – Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, București – pentru intepretarea piesei „Mr. Tambourine man”.

Premiul de popularitate – ANDA STOICAN – Trupa „Five o’clock” – Colegiul Național “Spiru Haret”, București.

Premiul pentru cea mai buna compoziție – ADELINA IANCU – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București – pentru compoziția piesei „Crinul Alb”.

Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese din repertoriul lui Florian Pittiș – Trupa „Five o’clock” – Colegiul Național “Spiru Haret”, București – pentru interpretarea piesei „Vis de primăvară”.

Marele Trofeu al Festivalului (Ex-aequo )- TEODORA BUCIU – Compania de Teatru „Okaua”, București.

Marele Trofeu al Festivalului ( Ex-aequo ) – Trupa „Fitil Aprins” – Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, București.

Câștigătorii secțiunii de TEATRU

Premiul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” – Trupa „Atelierul de teatru” – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani – pentru spectacolul „Ampiticipecreier.com” – de Ilinca Anamaria Prisăcariu

Premiul pentru cea mai bună regie – ILINCA ANAMARIA PRISĂCARIU – Trupa „Atelierul de teatru” – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani – pentru regia spectacolului „Ampiticipecreier.com” de Ilinca Anamaria Prisăcariu.

Premiul de interpretare în rol secundar feminin – SABINA MOȘANU – Trupa „Anima” – Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, București – pentru rolul Gaby din spectacolul „Cafeneaua”, scenariu de Mariana Ghițulescu, după Jean Giradoux, Tudor Chirilă, Robert Sherwood, Sam Bobrick, Malala Yousafzai.

Premiul de intepretare în rol secundar masculin – BOGDAN TULBURE – Trupa „AMPRENTE” – Colegiul de Științe „Grigore Antipa”, Brașov – pentru rolul „Dani” din spectacolul „Pisica verde”, de Elise Wilk

Premiul pentru interpretare în rol principal feminin ( Ex-aequo ) – CLAUDIA MOROȘANU , Timișoara – pentru rolul din „Noi două, noi doi și ea”, de Silvana Feline – Filip și Claudia Moroșanu.

Premiul pentru interpretare în rol principal feminin ( Ex-aequo ) – ILINCA ANAMARIA PRISĂCARIU – Trupa „Atelierul de teatru” – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani – pentru rolul „Ada”, din spectacolul „Ampiticipecreier.com”, de Ilinca Anamaria Prisăcariu.

Premiul pentru interpretare în rol principal masculin – ANDREI AVRAM – Trupa din Centru – Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Galați – pentru rolul „EL”, din spectacolul „Tot într-o dimineață”, de Bogdan Dumitrescu.

Marele Trofeu al Festivalului pentru cel mai bun spctacol – Compania de teatru „OKaua” – Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, București – pentru spectacolul „Halloween”, de David John Pope.

Premiile nu s-au oprit aici, întrucât Teodora Buciu și trupa „Fitil Aprins”, câștigătoarele trofeului festivalului sunt invitate să cânte în cadrul Festivalului „Folk You”din  Vama Veche. Mai mult, la invitația lui Ducu Bertzi, ele vor avea ocazia să cânte și pe scena festivalului „Floare de colț” de la Sighet în cadrul celei de-a treia ediții.

De asemenea, la secțiunea de teatru Trupa „OKaua” își va juca spectacolul „Halloween” pe scena Teatrului Excelsior.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.