Festivalul Național de Folclor “Cununa Carpaților” – ediția I, 5-6 mai, Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-folclor-cununa-carpatilor-editia-i-5-6-mai-sala-mare-a-palatului-national-al-copiilor-din-bucuresti/

Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română” invită publicul în zilele de 5 şi 6 mai de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul şi autenticul costum tradiţional românesc, ansamblul folcloric “Cununa Carpaţilor”având ca invitaţi şi viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri româneşti, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2022

Cover foto: Ansamblul Baladele Deltei, Tulcea

În program vor fi reprezentate toate regiunile țării, în interpretări de top pline de energie și strălucire, garantate de trei dintre cele mai performante ansambluri profesioniste din România.

Gazda festivalului, ansamblul folcloric  Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă “Tinerimea Română” din București (coordonator Ștefan Osepciuc, instructor de dans Vlăduț Simulescu, conducerea muzicală Dan Ionescu), a avut plăcerea de a invita în capital ansamblul artistic profesionist Constantin Arvinte al Consiliului Județean Iași (conducerea muzicală Dumitru Lucaci manager, coregraf Petre Șușu), alături de ansamblul artistic profesionist Baladele Deltei” din Tulcea (conducerea muzicală Aurelian Croitoru, manager-coregraf Ștefan Coman), precum și grupul de elevi de la liceul de coregrafie Floria Capsali, coordonat de profesorul Claudiu Staicu, cele două spectacole fiind prezentate de actrița Miruna Ionescu.

Cununa Carpatilor, Gala Tinerimea Romana 2015 (foto Virgil Oprina)

Publicul din mediul citadin, dar mai ales din București, are rare ocazii de a vedea și auzi adevărata față a unor spectacole folclorice de calitate, deși România este țara cu una dintre cele mai atractive și variate tradiții, cel puţin din spațiul balcanic. Pe fondul acestei rare apariții a folclorului autentic pe scenele capitalei s-a născut ideea acestui festival, care pe lângă spectacolele propriu-zise, va cuprinde în premieră și sesiuni de comunicări între ansamblurile participante, desfăşurate alături de tinerii elevi de la liceul de coregrafie, prilej al unor binevenite schimburi de experiență și idei artistice, numerele coregrafice lucrate împreună urmând a fi prezentate publicului în cele două seri ale festivalului.

Spectacolele vor aduce bucuria reconectării la emoția cântecului și jocului popular românesc, prin intermediul artei unor virtuozi ai genului, adresându-se publicului de toate vârstele.

Intrarea este liberă

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte, Q Magazine.

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

Ansamblul folcloric profesionist „Cununa Carpaţilor” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” a luat fiinţă în anul 1948, având în componenţa sa cei mai buni artiști ai momentului – instrumentişti, dansatori – a căror principală misiune este aceea de a aduce la lumina scenei valoarea unică a folclorului românesc.

Calitatea artistică a spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, măiestria interpretativă au făcut ca Ansamblul folcloric profesionist „CUNUNA CARPAŢILOR” să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scene din: U.S.A – 1977, China, Cambogia, Vietnam, Laos – 1979, Sudan – 1982, Danemarca – 1985, Suedia, Norvegia – 1986, Italia, Germania, Grecia, Turcia – 1987, Cipru, Franţa, U.R.S.S – 1988, Franţa, Bulgaria, Ungaria, Anglia – 1990, Olanda – 1992, Grecia, Siria – 1995, Olanda – 1997, Polonia, Ucraina, Italia – 1999, Portugalia – 2000, Franţa, Grecia – 2001, China – 2002, Spania – 2002, 2003, 2004, 2005, Olanda, Austria – 2006, China, Austria – 2007, Grecia – 2010, 2012, 2015, Turcia – 2016, 2017, 2018.

În prezent, Ansamblul de dansuri populare este îndrumat de Ștefan Osepciuc – coordonator și Vlăduț Simulescu – instructor de dans, tineri dansatori cu o vastă experiență de scenă.

Orchestra de muzică populară este condusă de Dan Ionescu, un virtuoz al clarinetului și saxofonului, poli-instrumentist al instrumentelor de suflat tradiționale, orchestrator și compozitor cu o îndelungată experiență de pregătire a orchestrelor de gen.

Ansamblul folcloric profesionist “Cununa Carpaților” este deținătorul a  multor premii naționale si internaționale.

Ansamblul a colaborat cu o întreaga pleiadă de interpreți și instrumentiști  renumiți, adevărați maeștri ai genului și a realizat numeroase înregistrări la televiziune si radio.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.