Festivalul Național de Teatru – 10 zile, 44 de spectacole
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-10-zile-44-de-spectacole/

Astăzi, 23 octombrie, începe a 25-a ediţie a FNT – un maraton de 98 de reprezentaţii, pentru 17 spectacole din Bucureşti, 26 de producţii din ţară şi trei din străinătate.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2015

La Teatrul Național din București se joacă „Karamazovii”, după F.M.Dostoievski (regia: István Albu) și „Mein Kampf”, de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija. La Odeon – „Dinte pentru dinte”, după Yasmina Reza (în regia lui Cristi Juncu).

FNT-ul are anul acesta trei spectacole din străinătate: „Front”/Frontul – regia: Luk Perceval, „The War”/ Războiul – regia: Vladimir Pankov şi „Tiger”/Tigrul. Invitat din Suedia, „Tiger” este cea mai recentă montare europeană a textului dramatic „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, pus în scenă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm.

Textul are forma unui fals documentar de investigaţie unde toţi martorii sunt intervievaţi după ce, într-un mic oraş, un tigru fuge de la grădina zoologică. Spectacolul aduce în discuţie reacţia grupurilor sociale compacte faţă de elementul diferit, străin, necunoscut.

Pasajul Universităţii din Capitală s-a transformat deja în „Pasajul FNT” – loc de întâlnire şi de difuzare a celor mai importante informaţii legate de Festivalul Naţional de Teatru. Aici se desfășoară zilnic, de la ora 17.00, întâlnirile informale cu artiştii FNT. Trecătorul va avea ocazia să-i cunoască, să afle poveşti, să poarte dialoguri, să solicite autografe şi …, cine ştie, poate să cânte împreună cu artiştii sau să ia parte la mici fragmente din spectacole, organizate ad-hoc.

„Veniţi oricând la teatru! Dacă nu găsiţi bilete în FNT, veniţi altă dată. Pentru noi este important să fie mereu public în sală. Veniţi la Teatrul Naţional Bucureşti. E aproape. Spectacolele noastre se joacă în săli bune, săli noi, bine dotate, şi unde vă puteţi simţi foarte bine. Cu atât mai mult cu cât puteţi vedea poveşti emoţionante!”, spunea ieri actorul Marius Bodochi, în Pasajul FNT

Tot aici, trecătorii se vor putea întâlni, în fiecare zi între orele 16.30 – 18.30, cu Margareta Pâslaru, care va oferi autografe şi va prezenta CD-ul „Actorii Cântă”, menit să iniţieze donaţii care vor ajunge în conturile campaniei „Artiştii pentru artişti” organizată de UNITER.

FNT2015-adi_marineci-Pasajul_FNT-luni_19octombrie-001

Pe lângă spectacolele de teatru, publicul se poate bucura și de 10 expoziţii-eveniment, dintre care patru sunt dedicate unor mari nume ale scenei: Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin.

Actorul Horațiu Mălăele va avea o expoziție de grafică și caricatură în foaierul Teatrul Naţional din Bucureşti. Tot la Național puteți intra în „Lumea lui Purcărete”, prin 70 de fotografii oferite de cunoscutul regizor român şi expuse acum în premieră absolută.

La Teatrul Metropolis puteți vizita expoziția dedicată lui Gellu Naum, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere, dar și pe cea dedicată actorului George Constantin.

Vor exista și 16 lansări de carte , care vor aduce împreună scriitori, critici, jurnalişti, invitaţi speciali, observatori ai fenomenului teatral.

INFO

Programul festivalului îl găsiți aici.

Biletele pot fi cumpărate online.

Unele spectacole vor fi transmise, prin live streaming, pe www.adevarul.ro

Tot pe adevărul.ro, de luni până vineri, între orele 12.00 şi 14.00, veţi putea urmări mărturii în direct ale unor mari artişti prezenţi la ediţia jubiliară a Festivalului Naţional de Teatru. Printre invitații de săptămâna viitoare, îi regăsiți pe Gigi Căciuleanu, Andrea Gavriliu, Constantin Chiriac, Gianina Cărbunariu, Ofelia Popii, Laszlo Bocsardi, David Esrig.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.