Festivalul national de teatru INDEPENDENT: Teatrul independent, încotro?
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-independent-teatrul-independent-incotro/

Festivalul national de teatru Independent, aflat la prima ediţie, se deschide luni, la ora 14, la Godot Cafe-teatru, cu dezbaterea ,,Teatrul independent, încotro?”, moderată de Cătălin Ștefănescu.

Un articol de Adina Scorţescu|1 noiembrie 2013

Festivalul national de teatru Independent, aflat la prima ediţie, se deschide luni, la ora 14.00, la Godot Cafe-teatru, cu dezbaterea „Teatrul independent, încotro?“, moderată de  Cătălin Ştefănescu.

Vor vorbi: Lia Bugnar, Voicu Rădescu, Chris Simion, Maia Morgenstern, George Ivaşcu, Radu Afrim, Marius Manole. Intrarea este liberă.

Festivalul national de teatru independent, care are loc între 4 și 10 noiembrie, în diverse săli din București, include 15 spectacole în cadrul Secțiunii Concurs și 33 de spectacole în Secțiunea Off. În total, sunt 40 de companii de teatru independent din București, Iaşi, Timișoara, Sibiu, Cluj, Craiova şi Sf. Gheorghe. Biletele se pot cumpăra deja, la prețul de de 20 de lei.

Spectacolele din Concurs sunt: Act – Orfani, Asociația Culturală Catharsis – Niște fete, Asociația UNTEATRU – Ce zile frumoase, Compagnie 28 & Teatrul Luni de la Green Hours – Don’t cry baby, dramAcum – Green Hours! Un show teatral (Episodul 2), Fundația Calea Victoriei 2007 – Bullets over Lipscani, Asociația UNTEATRU – Frumoasa călătorie a urșilor panda…., Compania Art NOMORE – Sfârșit. Work in progress, Teatru Luni de la Green Hours & Asociația ARENA – 7 zile din viața lui Simon Labrosse, Teatrul nu e o clădire – 7 dintr-o lovitură, Scrie despre tine/ Asociația Link Center – Stand Up Please, Teatru FiX (Iași) – Dreaming Romania, AUĂLEU TEATRU (Timișoara) – O noapte furtunoasă, Compania Teatrală BIS (Sibiu) – CEHOV – TREI DRAME RIDICOLE, Grand Floor Group (Cluj) – 10 lecții de iubire cu I mic.

Work-shop-uri la Festivalul national de teatru Independent

Festivalul national de teatru Independent aduce la București un work-shop inedit susținut de renumitul regizor de teatru Paul Bargetto: „Cultura într-o economie neo-liberală – strategii pentru supraviețuire și sustenabilitate“. Evenimentul este deschis atât actorilor și regizorilor de teatru independent, cât și pasionaților de această formă de artă.

Paul Bargetto a trăit și a lucrat în New York, dar și în numeroase țări europene precum Polonia, România, Germania și Turcia. Este director și fondator al companiei de teatru East River Commedia și al Festivalului de teatru undergroundzero din New York.

Prin acest work-shop, Paul Bargetto va oferi o privire de ansamblu asupra scenei de teatru independent din New York, cu o analiză a sistemului, studii de caz de la diferite teatre și păreri personale formate de-a lungul celor peste 15 ani de muncă în acest oraș.

Workshopul va explica de asemenea tendințe și modele de finanțare, acțiuni de advocacy, noi direcții și valori. În plus, invitați speciali vor lua cuvântul prin intermediul Skype pentru a descrie trenduri și noi proiecte din Europa de Vest și Statele Unite.

Festivalul national de teatru Independent paul-bargetto

„Sunt foarte bucuros să mă alătur primei ediții a Festivalului national de teatru INDEPENDENT la București. Cred că este un moment foarte important pentru artele spectacolului din România pentru că mulți artiști independenți din întreaga țară se vor reuni pentru prima dată și vor avea o platformă comună. Sper că împărtășind din experiența mea de artist independent și director de festival participanții la workshop vor primi informații folositoare și instrumente practice care vor întări mișcarea de teatru independent din România.“

Paul Bargetto,
regizor

Workshopul va avea loc la Godot Cafe Teatru (str.Blănari nr.14), în intervalul 6-8 noiembrie 2013, între orele 14.00 – 16.00. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere ([email protected]) până pe 3 noiembrie în limita locurilor disponibile (120).

Foto: afiş Festivalul national de teatru Independent



25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!