Festivalul national de teatru INDEPENDENT: Teatrul independent, încotro?
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-independent-teatrul-independent-incotro/

Festivalul national de teatru Independent, aflat la prima ediţie, se deschide luni, la ora 14, la Godot Cafe-teatru, cu dezbaterea ,,Teatrul independent, încotro?”, moderată de Cătălin Ștefănescu.

Un articol de Adina Scorţescu|1 noiembrie 2013

Festivalul national de teatru Independent, aflat la prima ediţie, se deschide luni, la ora 14.00, la Godot Cafe-teatru, cu dezbaterea „Teatrul independent, încotro?“, moderată de  Cătălin Ştefănescu.

Vor vorbi: Lia Bugnar, Voicu Rădescu, Chris Simion, Maia Morgenstern, George Ivaşcu, Radu Afrim, Marius Manole. Intrarea este liberă.

Festivalul national de teatru independent, care are loc între 4 și 10 noiembrie, în diverse săli din București, include 15 spectacole în cadrul Secțiunii Concurs și 33 de spectacole în Secțiunea Off. În total, sunt 40 de companii de teatru independent din București, Iaşi, Timișoara, Sibiu, Cluj, Craiova şi Sf. Gheorghe. Biletele se pot cumpăra deja, la prețul de de 20 de lei.

Spectacolele din Concurs sunt: Act – Orfani, Asociația Culturală Catharsis – Niște fete, Asociația UNTEATRU – Ce zile frumoase, Compagnie 28 & Teatrul Luni de la Green Hours – Don’t cry baby, dramAcum – Green Hours! Un show teatral (Episodul 2), Fundația Calea Victoriei 2007 – Bullets over Lipscani, Asociația UNTEATRU – Frumoasa călătorie a urșilor panda…., Compania Art NOMORE – Sfârșit. Work in progress, Teatru Luni de la Green Hours & Asociația ARENA – 7 zile din viața lui Simon Labrosse, Teatrul nu e o clădire – 7 dintr-o lovitură, Scrie despre tine/ Asociația Link Center – Stand Up Please, Teatru FiX (Iași) – Dreaming Romania, AUĂLEU TEATRU (Timișoara) – O noapte furtunoasă, Compania Teatrală BIS (Sibiu) – CEHOV – TREI DRAME RIDICOLE, Grand Floor Group (Cluj) – 10 lecții de iubire cu I mic.

Work-shop-uri la Festivalul national de teatru Independent

Festivalul national de teatru Independent aduce la București un work-shop inedit susținut de renumitul regizor de teatru Paul Bargetto: „Cultura într-o economie neo-liberală – strategii pentru supraviețuire și sustenabilitate“. Evenimentul este deschis atât actorilor și regizorilor de teatru independent, cât și pasionaților de această formă de artă.

Paul Bargetto a trăit și a lucrat în New York, dar și în numeroase țări europene precum Polonia, România, Germania și Turcia. Este director și fondator al companiei de teatru East River Commedia și al Festivalului de teatru undergroundzero din New York.

Prin acest work-shop, Paul Bargetto va oferi o privire de ansamblu asupra scenei de teatru independent din New York, cu o analiză a sistemului, studii de caz de la diferite teatre și păreri personale formate de-a lungul celor peste 15 ani de muncă în acest oraș.

Workshopul va explica de asemenea tendințe și modele de finanțare, acțiuni de advocacy, noi direcții și valori. În plus, invitați speciali vor lua cuvântul prin intermediul Skype pentru a descrie trenduri și noi proiecte din Europa de Vest și Statele Unite.

Festivalul national de teatru Independent paul-bargetto

„Sunt foarte bucuros să mă alătur primei ediții a Festivalului national de teatru INDEPENDENT la București. Cred că este un moment foarte important pentru artele spectacolului din România pentru că mulți artiști independenți din întreaga țară se vor reuni pentru prima dată și vor avea o platformă comună. Sper că împărtășind din experiența mea de artist independent și director de festival participanții la workshop vor primi informații folositoare și instrumente practice care vor întări mișcarea de teatru independent din România.“

Paul Bargetto,
regizor

Workshopul va avea loc la Godot Cafe Teatru (str.Blănari nr.14), în intervalul 6-8 noiembrie 2013, între orele 14.00 – 16.00. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere ([email protected]) până pe 3 noiembrie în limita locurilor disponibile (120).

Foto: afiş Festivalul national de teatru Independent



28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.