Festivalul Național de Teatru Independent, ziua a treia
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-independent-ziua-a-treia/

În perioada 3-9 noiembrie se desfăşoară Festivalul Naţional de Teatru Independent, eveniment cultural ce cuprinde 50 de spectacole şi activităţi conexe teatrului.

Un articol de Ziarul Metropolis|4 noiembrie 2014

Miercuri, 5 noiembrie este cea de-a treia zi a Festivalului Național de Teatru Independent, finanțat de AFCN, și organizat de Fundația Godot.

Program FNTI, ediția a II-a, MIERCURI, 5 noiembrie:

CARTE DE TEATRU

18:30 : FNTi „CITESC TEATRU!” | UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

Iulia Popovici – prezentarea volumului „Noi practici în artele spectacolului în Europa de Est”, Editura Cartier

Moderator: Ioana Moldovan

Durata: 30 min 

TradareTEATRU

19:00 : „Trădare” de Harold Pinter | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)

Coproducție Unteatru, Primăria Sector 3, Centrul Cultural Casa Artelor București

Regie: Sânziana Stoican

Cu: Sabrina Iaschevici, Ionuţ Vişan, Silviu Debu

Durata: 100 min

 

A trăda = A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice. A fi neloial față de cineva sau de ceva. A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvență față de o acțiune, de o idee etc. A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înșela.

TEATRU

19:00 : „În parc” de Radu Iacoban | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari ne.14)

Producție Radu Iacoban

Regie: Radu Iacoban

Durata: 80 min

Emin plus Veronica egal love.

Nando plus „Biciclista” egal afaceri de stat.

Râmaru plus Mihaela egal crimă și nuntă.

Un El plus o Ea egal noi.

O bancă goală în parc. Patru cupluri. Unele celebre, altele mai puțin.

Patru scene. Patru întâlniri.

Aceiași actori într-o comedie.

 

Nimic nu-mi scapaTEATRU

19:00 : „Nimic nu-mi scapă” de A. D. Hertz | Teatrul de pe Lipscani (Str. Lipscani nr.53)

Producție UNDA ART, București

Regie: Mihai Baranga

Cu: Aniela Petreanu, Gabriel Răuţă, Mihai Baranga, Claudiu Maier, Cristi Toma, Paula Chirilă

Durata: 75 min

 

Reţeta pentru un spectacol de calitate. Ingrediente:

– un conţinut incendiar: aventură organică, trio conjugal bio, umor pur!

TEATRU

19:30 : Exercițiu după „Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes | Teatrul Coquette (Calea Călărași nr. 94)

Producție Compania Teatrulescu, Craiova

Regie: Iulia Colan

One-woman show cu Iulia Colan

Durata: 50 min

Charlie el devine Charlie ea. Nu e opţiune regizorală. În această alegere nu se ascunde subtext sau secret conceptual. Totul vine dintr-o mare afinitate a mea faţă de personaj şi din dorinţa de a-l întruchipa. Obstacolul de gen ( masculin/ feminin) l-am înlăturat, întrucât nu m-a interesat.”

 

Tanta si CostelTEATRU

19:30 : „Tanța și Costel” de Ion Băieșu | Teatrul Mignon (Bulevardul Hristo Botev nr.1)

Producție Teatrul Artemotion, Oradea

Regie: Sebastian Lupu

Cu: Petre Ghimbasan, Mirela Lupu

Durata: 65 min

 

Povestea-i simplă, fireşte: 2 necunoscuţi leagă o conversaţie-n gară, foarte “elegant”, fac planuri de nuntă, toate-s frumoase, el e cu deplasări, apoi îi vedem la ceremonie (când fac planuri despre viaţa comună, şi evident ei îi trebuie un “orizont” cât mai bun), apoi ani după, acasă, cu certuri conjugale, sau la spital (“Zi-mi adevărul, că unul dintre noi va muri în această seară, şi nu vreau să rămân văduvă”) sau chiar şi la teatru (“Du-mă la teatru, Costele, că vreau să râd!”).

TEATRU

20:00 : „Suntem ceea ce iubim” pe versuri de Nichita Stănescu | Teatrul Luni de la Green Hours (Calea Victoriei 120)

Producție Teatrul Luni de la Green Hours, București

Regie: Laura-Maria Vlădoiu

Cu: Alex Bogdan, Niculae Ionuţ, Andrei Huțuleac, Laura-Maria Vlădoiu, Naomi Guttman (pian)

Durata: 120 min

Recital de poezie şi pian versuri de Nichita Stănescu, pe muzica lui Frédéric Chopin

„Aflu cu emoţie că mai există încă dintre aceia care cred că „Suntem ceea ce iubim”. Grăbesc atunci să vă îmbrăţişez pe toţi şi să vă spun, la rândul meu, că „Vă iubesc pentru ceea ce sunteţi.”- Dora Stănescu

 

Stadiu mediu de degradareTEATRU

20:15 :Stadiu mediu de degradare” de Peca Ștefan | Teatru de Artă București (Sfântul Ştefan nr.21)

Producție Teatrul Fix, Iași

Regie: Ovidiu Caița

Cu: Cătălin Mîndru Ştefan, Alexandra Gitlan, Stanca Jabeniţan, Roxana Durneac, Bogdan Cantauz, Cristian Bojan, Adrian Marele, Ancuţa Gutui

Durata: 120 min

”E o piesă punk, o piesă profundă, o piesă care duce publicul într-o călătorie cum n-am mai văzut în teatrul românesc. O piesă care pune întrebări, o piesă despre valoarea și costurile artei și relevanța muncii noastre, a artiștilor. O meditație despre ce înseamnă “independența” asta despre care se vorbește atât de mult. O piesă în care banii joacă un rol la modul cel mai concret. O piesă politică, o piesă acută”

TEATRU

21:00 : „Pescărușul” de A.P.Cehov | Teatrul Podul, București (Mansarda Casei de Cultură a Studenților Bucureşti, Calea Plevnei )

Regie: Ana Ioana Macaria, Alexandru Mike Gheorghiu

Cu: Raluca Botez, Bogdan Costea, Marius Mihai, Diana Sărăcuţu, Adelin Ţărnică, Andreea Suilea, Mădălina Ignat, Valentin Florea, Alexandru Emilian Chifu, Gabriel Zaharia, Alexandra Tucu, Ioana Vlădescu

Durata: 100 min

În 1896, când s-a jucat prima oară piesa la Moscova, actriţa care interpreta rolul Ninei şi-a pierdut vocea în timpul reprezentaţiei, fiind intimidată de ostilitatea publicului.

Doi ani mai târziu, sub bagheta lui Stanislavski şi uşor tranchilizaţi cu câteva picături de valeriană, actorii noii distribuţii cunosc un succes fulminant.

Azi, Pescăruşul este una din cele mai cunoscute şi montate piese din lume. De ce? Vă invităm să descoperiţi secretul la Teatrul Studenţesc Podul, sala Catalin Naum, vizionând spectacolul nostru

 

Intuitia masculinaTEATRU

21:30 : „Intuiția Masculină, Trilogia Americană 3” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)

Producție DramaForTheMasses, București

Regie: Doina Antohi

Cu: Oana Puşcatu, Ana Bianca Popescu, Alina Petrică, Silvana Negruţiu, Alex Călin, Idris Clate, Cezar Grumăzescu, Lucian Ionescu. La pian: Vlad Pasencu

Durata: 95 min

A treia parte a Trilogiei Americane, construită independent față de celelalte părți, reuneşte nouă texte scurte de 10 minute al căror subiect gravitează în jurul naturii masculine, adesea frustă, directă, agresivă.

Trecerile sunt rapide, bruşte, fără legătură aparentă, aproape absurde, convenţia se rupe constant, clişeele de orice natură, dar mai ales erotice, se regăsesc la tot pasul. Totul se petrece în visul unui pianist nebun, care controlează personajele imaginaţiei sale prin muzică. Intuiţia masculină ilustrează o lume energică, explozivă, instinctuală, cu supereroi, filme cu zombi, focuri de armă, grandomanie, beţie, sex şi dragoste, a cărei energie debordantă împinge lumea înainte. Pentru că am vrea ca asta să rămână esenţa masculinităţii.

WORKSHOP

The 24 Hour Play | FNTi Workshop | LaScena (Calea Călărașilor nr.55)

24 Hour Play

Fă-ţi propriul spectacol independent în 24 de ore! Construiește-l azi de la zero și îl prezinți mâine în FNTi!

The 24 Hour Play este un eveniment care s-a născut la New York în 1995 și datorită succesului său a fost produs ulterior până azi și la Londra, Los Angeles, Chicago, Florența, Dublin și Atena, inclusiv în ambițioasa formă de 24 Hour Musicals.

19
/10
/15

Timp de șase decenii, pana lui Sadoveanu a dăruit lumii peste 100 de volume în care a cugetat despre oameni, despre viaţă, despre natură, într-o limbă viu colorată. „Neamul Şoimăreştilor”, „Hanul Ancuţei”, „Baltagul” sunt dovada unui fel de a povesti care rămâne etern. Scriitorul şi omul politic s-a născut pe 5 noiembrie 1880, la Paşcani, şi a decedat pe 19 octombrie 1961, la Vânători-Neamţ.

19
/10
/15

Teatrul Țăndărică este invitat, pentru al cincilea an consecutiv, să joace în cadrul Festivalului Național de Teatru, fiind singurul teatru de animație care a participat, de-a lungul anilor, în FNT. La ediţia 2015, acesta va fi prezent în FNT cu spectacolul pentru tineri şi adulţi, Adunarea Păsărilor, de Farid Uddin Attar, în regia lui Cristian Pepino, care este reluat într-o formulă nouă la 20 de ani de la prima punere în scenă la Teatrul Ţăndărică.

19
/10
/15

Romeo şi Julieta, Războiul, Ubuzdup!, Viaţa e suferinţă, Spargerea, Somnoroasa aventură sau Aventurile unui bărbat extrem de serios, Slugă la doi stăpâni şi multe alte spectacole, în această săptămână, pe scenele teatrelor din Capitală.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

17
/10
/15

Zalabam, zalabam, zalabam! În apropierea Haloween-ului, Hârca face jocurile! Hârca trage sforile! “Hârca se întoarce” cu surprize! Miercuri, 28 octombrie, la ora 20.00, la Teatrul Elisabeta, spectatorii vor avea parte de o reprezentanție specială. Tot atunci, actorii Alexandru Suciu (alias Vlad) și Bogdan Talașman (alias Bâzu) se vor lupta, fiecare cu „armele” lui, pentru iubirea frumoasei Viorica (Diana Dumitrescu).

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

16
/10
/15

Începând de astăzi şi până pe 25 octombrie, la Cluj se desfăşoară cea de-a șaptea ediție a festivalului Comedy Cluj. Din programul festivalului fac parte şi 5 filme distribuite în România de Independenta Film: La Famille Belier, Une heure de tranquillite, Le tout nouveau testament, La Rancon de Gloire şi Queen and Country.

16
/10
/15

Între 23 și 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, vor rula câteva dintre cele mai aplaudate filme de la Cannes, unele distinse cu marile premii – Dheepan (Palme d’Or), The Lobster (Premiul Juriului), The Assassin (Premiul pentru Regie), Chronic (Premiul pentru scenariu), maratonul de 338 de minute Arabian Nights, Tale of Tales (cu Salma Hayek și Toby Jones), Louder than Bombs, Mustang (un „The Virgin Suicides” în versiune orientală), La tierra y la sombra (Camera d’Or). Biletele pentru Les Films de Cannes à Bucarest au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro și la casieriile cinematografelor în care va avea loc Les Films de Cannes à Bucarest.

16
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, Marina Constantinescu deschide noul sezon Nocturne cu poveşti despre Aferim!, dar şi despre actorul care vine din lumea teatrului şi care a cunoscut faima datorită filmului. De la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+