Festivalul One World Romania, 2017. Despre animale politice şi alţi demoni
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-one-world-romania-2017-despre-animale-politice-si-alti-demoni/

În martie 2017 Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania ajunge la ediţia cu numărul 10.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2017

2017 a început cu lumea în stradă – atât în România, cât şi în afara graniţelor – cu frigul în oase şi cu frica pe umăr. One World Romania vorbeşte prin documentarele selectate despre fricile oamenilor – ale celor care se baricadează în casă sau ale celor care se răzvrătesc, până la urmă ale noastre ale tuturor.

Pentru cei determinaţi să petreacă o săptămână la cinema între 13 şi 19 martie 2017, am pus deja în vânzare primele abonamente pentru a zecea ediţie a Festivalului One World Romania. Primele 30 de abonamente comandate pe site-ul Eventbook (eventbook.ro/bilete-one-world-2017) au un preţ special de 70 de lei şi oferă acces la toate evenimentele din cadrul #OWR10.

Am numit prima secţiune a festivalului 2017 Animale politice şi am reunit aici filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice. Documentarul Difficult Choice ne duce în mijlocul campaniei prezidenţiale din Slovacia din 2014, iar Weiner ne arată cum poate trece o campanie pentru poziţia de primar al New York-ului de la succes la dezastru în câteva momente.

În American Anarchist îl cunoaştem pe William Powell, care analizează după mai bine de 40 de ani cum i-a schimbat viaţa un manifest anarhist publicat la 19 ani şi vândut în peste 2 milioane de copii. Documentarul A German Life ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa şi dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels, a cărei poveste îi va inspira cu siguranţă pe spectatori să îşi pună întrebări esenţiale despre moralitate şi umanitate. Întreaga secţiune reuneşte 8 filme – portrete de câştigători şi perdanţi.

One World Romania

A doua secţiune a Festivalului One World Romania la cea de-a 10-a ediţie îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică. Documentarele din secţiunea Împotriva curentului arată indivizi sau comunităţi restrânse, organizaţii mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează graniţe şi ridică ziduri.

Aici am strâns portrete ale unor luptătoare anti-ISIS din Kurdistan, al activistei din China, Ye Haiyan, protagonista documentarului Hooligan Sparrow sau ale unor DJ iranieni în filmul Raving Iran.

Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

Ministerul groazei este numele altei secţiuni de la One World Romania 10, o secţiune ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere. Cele trei documentare incluse aici sunt toate argumente solid construite, demonstraţii făcute cu răbdare şi lecţii de luciditate civică. Everything Is Under Control este un documentar comic, uşor melancolic despre supraveghere şi modalităţile prin care este urmărit întregul mapamond. Shadow World dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm şi felul în care comerţul cu arme la nivel înalt alimentează acest război.

Documentarul All Governments Lie încearcă să descopere ce a mai rămas din jurnalismul independent de investigaţie din Statele Unite ale Americii şi reuneşte personalităţi ca: Noam Chomsky, Carl Bernstein, Amy Goodman, Michael Moore, Glenn Greenwald şi mulţi alţii.

Imagine din documentarul „Everything's Under Control

Imagine din documentarul „Everything’s Under Control

Încă 5 alte secţiuni completează selecţia celei de-a zecea ediţii a Festivalului One World Romania, dar asupra lor şi a temerilor pe care le ilustrează mai păstrăm încă puţin secretul. Nu uitaţi că între 13 şi 19 martie 2017, la Cinema Eforie, Union, Elvire Popesco şi Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Ţăranului Român, ne înfruntăm împreună fricile!

Foto: Festivalul One World Romania – oneworld.ro/blog

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.