Festivalul One World Romania, 2017. Despre animale politice şi alţi demoni
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-one-world-romania-2017-despre-animale-politice-si-alti-demoni/

În martie 2017 Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania ajunge la ediţia cu numărul 10.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2017

2017 a început cu lumea în stradă – atât în România, cât şi în afara graniţelor – cu frigul în oase şi cu frica pe umăr. One World Romania vorbeşte prin documentarele selectate despre fricile oamenilor – ale celor care se baricadează în casă sau ale celor care se răzvrătesc, până la urmă ale noastre ale tuturor.

Pentru cei determinaţi să petreacă o săptămână la cinema între 13 şi 19 martie 2017, am pus deja în vânzare primele abonamente pentru a zecea ediţie a Festivalului One World Romania. Primele 30 de abonamente comandate pe site-ul Eventbook (eventbook.ro/bilete-one-world-2017) au un preţ special de 70 de lei şi oferă acces la toate evenimentele din cadrul #OWR10.

Am numit prima secţiune a festivalului 2017 Animale politice şi am reunit aici filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice. Documentarul Difficult Choice ne duce în mijlocul campaniei prezidenţiale din Slovacia din 2014, iar Weiner ne arată cum poate trece o campanie pentru poziţia de primar al New York-ului de la succes la dezastru în câteva momente.

În American Anarchist îl cunoaştem pe William Powell, care analizează după mai bine de 40 de ani cum i-a schimbat viaţa un manifest anarhist publicat la 19 ani şi vândut în peste 2 milioane de copii. Documentarul A German Life ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa şi dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels, a cărei poveste îi va inspira cu siguranţă pe spectatori să îşi pună întrebări esenţiale despre moralitate şi umanitate. Întreaga secţiune reuneşte 8 filme – portrete de câştigători şi perdanţi.

One World Romania

A doua secţiune a Festivalului One World Romania la cea de-a 10-a ediţie îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică. Documentarele din secţiunea Împotriva curentului arată indivizi sau comunităţi restrânse, organizaţii mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează graniţe şi ridică ziduri.

Aici am strâns portrete ale unor luptătoare anti-ISIS din Kurdistan, al activistei din China, Ye Haiyan, protagonista documentarului Hooligan Sparrow sau ale unor DJ iranieni în filmul Raving Iran.

Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

Ministerul groazei este numele altei secţiuni de la One World Romania 10, o secţiune ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere. Cele trei documentare incluse aici sunt toate argumente solid construite, demonstraţii făcute cu răbdare şi lecţii de luciditate civică. Everything Is Under Control este un documentar comic, uşor melancolic despre supraveghere şi modalităţile prin care este urmărit întregul mapamond. Shadow World dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm şi felul în care comerţul cu arme la nivel înalt alimentează acest război.

Documentarul All Governments Lie încearcă să descopere ce a mai rămas din jurnalismul independent de investigaţie din Statele Unite ale Americii şi reuneşte personalităţi ca: Noam Chomsky, Carl Bernstein, Amy Goodman, Michael Moore, Glenn Greenwald şi mulţi alţii.

Imagine din documentarul „Everything's Under Control

Imagine din documentarul „Everything’s Under Control

Încă 5 alte secţiuni completează selecţia celei de-a zecea ediţii a Festivalului One World Romania, dar asupra lor şi a temerilor pe care le ilustrează mai păstrăm încă puţin secretul. Nu uitaţi că între 13 şi 19 martie 2017, la Cinema Eforie, Union, Elvire Popesco şi Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Ţăranului Român, ne înfruntăm împreună fricile!

Foto: Festivalul One World Romania – oneworld.ro/blog

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.