Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, în direct la Radio România Muzical și de Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-richard-wagner-de-la-bayreuth-in-direct-la-radio-romania-muzical-si-de-radio-romania-cultural/

În perioada 25-31 iulie, Radio România Muzical transmite în direct şase spectacole din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate şi la Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2018

Seria de transmisiuni directe debutează în 25 iulie cu spectacolul Lohengrin, într-o nouă montare regizorală semnată de Yval Sharon ce-l aduce în rolul principal pe tenorul polonez Piotr Beczala, o vedetă a operei contemporane, cu o ascensiune fulminantă în ultimii ani.

Piotr Beczala este cel ales de organizatori să-l înlocuiască pe un alt tenor celebru, Roberto Alagna, care a anunțat în 30 iunie 2018 că nu va mai participa la festivalul de la Bayreuth. Rolul Elsei de Brabant revine sopranei Anja Harteros, una dintre cele mai bine cotate cântărețe wagneriene ale timpurilor noastre.

În regia Katarinei Wagner, directoarea festivalului, este prezentat din nou în acest an spectacolul Tristan și Isolda, pe 27 iulie; printre cântăreții din distribuție se regăsesc nume foarte cunoscute care au evoluat și în anii trecuți la Bayreuth: baritonul René Pape, tenorul Stephen Gould, soprana Petra Lang.

În 30 iulie, pe scena festivalului de la Bayreuth poate fi urmărită opera Olandezul zburător, titlu care nu a figurat în programul de anul trecut al festivalului. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, nu mai este propusă în integralitate tetralogia Inelul nibelungului, seria transmisiunilor directe urmând să se încheie în 31 iulie cu opera Walkiria, parte a binecunoscutei tetralogii, cu o distribuție condusă de dirijorul Placido Domingo.

Festivalul de la Bayreuth a fost înfiinţat în 1876 chiar de Richard Wagner şi se desfăşoară la Festspielhaus, clădirea concepută chiar de compozitor pentru a adăposti punerea în scenă a dramelor sale muzicale. După moartea lui Wagner, festivalul a fost condus de descendenţi direcţi ai lui Richard Wagner şi reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa muzicală germană şi internaţională. În prezent, directoarea festivalului este Katharina Wagner (40 ani), strănepoată a lui Richard Wagner.

Spectacolele transmise în direct între 25 și 31 iulie:

25 iulie, orele 16:50-23:00

Lohengrin cu: Piotr Beczala, Georg Zeppenfeld, Anja Harteros, Tomasz Konieczny, Waltraud Meier, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Luminița Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Irina Paladi.

26 iulie, orele 16:50-23:15.

Tristan si Isolda, Festivalul Wagner

Parsifal cu: Andreas Schager, Elena Pankratova, Derek Welton, Thomas Johannes Mayer, Tobias Kehrer, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Semyon Bychkov. Comentează Luminița Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Irina Paladi.

27 iulie, orele 16:50-23:15

Tristan și Isolda cu Stephen Gould, René Pape, Petra Lang, Iain Paterson, Raimund Nolte, Christa Mayer, Tansel Akzeybek, Kay Stiefermann, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Irina Vasilescu.

28 iulie, orele 16:50-23:45

Maeştrii cântăreţi din Nürnberg cu: Michael Volle, Klaus Florian Vogt, Günther Groissböck, Johannes-Martin Kränzle, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Philippe Jordan. Comentează Luminița Arvunescu şi invitatul său, dr. Stephan Poen.

30 iulie, orele 18:50-21:30

Olandezul zburător cu Peter Rose, Ricarda Merbeth, Tomislav Muzek, Christa Mayer, Rainer Trost, Greer Grimsley, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Axel Kober. Comentează Irina Cristina Vasilescu.

31 iulie, orele 16:50-23:00

Walkiria cu Stephen Gould, Tobias Kehrer, John Lundgren, Anja Kampe Catherine Foster, Marina Prudenskaya, Caroline Wenborne, Christiane Kohl, Simone Schröder, Regine Hangler, Mareike Morr, Mika Kaneko, Alexandra Petersamer și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Plácido Domingo. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Foto: Festivalul Wagner  – facebook

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

04
/08
/15

Știați că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului și că Bucureștiul va primi la toamnă peste 20 000 de turiști străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediția 2015 începe pe 30 august.

04
/08
/15

În această perioadă are loc la Brăila cea de-a 20-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de canto „Hariclea Darclée”, patronat de soprana Mariana Nicolesco. Astăzi şi mâine, la Teatrul Municipal din localitate, se desfăşoară etapa finală a competiţiei.

04
/08
/15

Între 5 și 14 august 2015, în grădina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitară. 10 recitaluri, 18 artiști și multă muzică frumoasă, cu chitare, lăute, triluri de soprană, percuții cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf și chiar un flaut fermecat.

04
/08
/15

Europa FM și Primăria Mangalia au adus atmosfera muzicii clasice pe plaja dintre Venus și Saturn, duminică 2 august într-un spectacol excepțional în care orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă Oleg Danovski a interpretat teme din musicaluri faimoase, dar și reinterpretări simfonice ale unor hituri pop internaționale la Europa FM Live Symphony.

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

03
/08
/15

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

31
/07
/15

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

30
/07
/15

Duminică, 2 august, de la ora 20.30, bucureștenii sunt așteptați la deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a evenimentului „Cinema în aer liber” în Parcul Titan, scena lac. Evenimentul va începe cu un spectacol inovator și grandios susținut de Zoli TOTH Project, care va prezenta publicului cel mai nou concept de fusion din România, combinând genul clasic cu cel pop, rock sau electro.