Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, în direct la Radio România Muzical și de Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-richard-wagner-de-la-bayreuth-in-direct-la-radio-romania-muzical-si-de-radio-romania-cultural/

În perioada 25-31 iulie, Radio România Muzical transmite în direct şase spectacole din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate şi la Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2018

Seria de transmisiuni directe debutează în 25 iulie cu spectacolul Lohengrin, într-o nouă montare regizorală semnată de Yval Sharon ce-l aduce în rolul principal pe tenorul polonez Piotr Beczala, o vedetă a operei contemporane, cu o ascensiune fulminantă în ultimii ani.

Piotr Beczala este cel ales de organizatori să-l înlocuiască pe un alt tenor celebru, Roberto Alagna, care a anunțat în 30 iunie 2018 că nu va mai participa la festivalul de la Bayreuth. Rolul Elsei de Brabant revine sopranei Anja Harteros, una dintre cele mai bine cotate cântărețe wagneriene ale timpurilor noastre.

În regia Katarinei Wagner, directoarea festivalului, este prezentat din nou în acest an spectacolul Tristan și Isolda, pe 27 iulie; printre cântăreții din distribuție se regăsesc nume foarte cunoscute care au evoluat și în anii trecuți la Bayreuth: baritonul René Pape, tenorul Stephen Gould, soprana Petra Lang.

În 30 iulie, pe scena festivalului de la Bayreuth poate fi urmărită opera Olandezul zburător, titlu care nu a figurat în programul de anul trecut al festivalului. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, nu mai este propusă în integralitate tetralogia Inelul nibelungului, seria transmisiunilor directe urmând să se încheie în 31 iulie cu opera Walkiria, parte a binecunoscutei tetralogii, cu o distribuție condusă de dirijorul Placido Domingo.

Festivalul de la Bayreuth a fost înfiinţat în 1876 chiar de Richard Wagner şi se desfăşoară la Festspielhaus, clădirea concepută chiar de compozitor pentru a adăposti punerea în scenă a dramelor sale muzicale. După moartea lui Wagner, festivalul a fost condus de descendenţi direcţi ai lui Richard Wagner şi reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa muzicală germană şi internaţională. În prezent, directoarea festivalului este Katharina Wagner (40 ani), strănepoată a lui Richard Wagner.

Spectacolele transmise în direct între 25 și 31 iulie:

25 iulie, orele 16:50-23:00

Lohengrin cu: Piotr Beczala, Georg Zeppenfeld, Anja Harteros, Tomasz Konieczny, Waltraud Meier, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Luminița Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Irina Paladi.

26 iulie, orele 16:50-23:15.

Tristan si Isolda, Festivalul Wagner

Parsifal cu: Andreas Schager, Elena Pankratova, Derek Welton, Thomas Johannes Mayer, Tobias Kehrer, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Semyon Bychkov. Comentează Luminița Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Irina Paladi.

27 iulie, orele 16:50-23:15

Tristan și Isolda cu Stephen Gould, René Pape, Petra Lang, Iain Paterson, Raimund Nolte, Christa Mayer, Tansel Akzeybek, Kay Stiefermann, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Irina Vasilescu.

28 iulie, orele 16:50-23:45

Maeştrii cântăreţi din Nürnberg cu: Michael Volle, Klaus Florian Vogt, Günther Groissböck, Johannes-Martin Kränzle, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Philippe Jordan. Comentează Luminița Arvunescu şi invitatul său, dr. Stephan Poen.

30 iulie, orele 18:50-21:30

Olandezul zburător cu Peter Rose, Ricarda Merbeth, Tomislav Muzek, Christa Mayer, Rainer Trost, Greer Grimsley, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Axel Kober. Comentează Irina Cristina Vasilescu.

31 iulie, orele 16:50-23:00

Walkiria cu Stephen Gould, Tobias Kehrer, John Lundgren, Anja Kampe Catherine Foster, Marina Prudenskaya, Caroline Wenborne, Christiane Kohl, Simone Schröder, Regine Hangler, Mareike Morr, Mika Kaneko, Alexandra Petersamer și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Plácido Domingo. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Foto: Festivalul Wagner  – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.