Festivalul SoNoRo ajunge la Timișoara!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sonoro-la-cea-de-a-xi-a-editie-la-muse-et-le-poete-in-timisoara/

Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo ajunge, pentru a treia oară în istoria sa, în Timişoara. Pe 9 şi 10 noiembrie vor avea loc trei concerte SoNoRo la Biserica Millenium, la Cărtureşti Mercy şi Palatul Baroc – Muzeul de Artă. Accesul publicului la concerte este liber.

Un articol de Liliana Matei|8 noiembrie 2016

Titlul acestei ediții – „La Muse et le Poète” – a pus festivalul sub semnul inspirației și al poeziei pe care arta o aduce în viața noastră. În București publicul a avut ocazia să asiste la o îmbinare a artelor: muzica cu poezia, arta plastică cu literatura, moda cu arta video, iar publicul a fost invitat să devină inspirație artiștilor și să-și aleagă compozitorul preferat pentru concertul final de la Sala Radio.

Acest dialogul cu publicul va continua în Timișoara în cadrul unui Salon Muzical – Our Muses, ce va avea loc pe 10 noiembrie la Cărturești Mercy. Salonul va prilejui un dialog cu artiștii Erik Schumann și Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici și Liisa Randalu (violă) și Marcin Sieniawski (violoncel). Publicul va avea ocazia să participe la un dialog deschis cu muzicienii și să descopere care le sunt muzele, sursele de inspirație și poeții preferați.

Ediția a XI-a a Festivalului SoNoRo se remarcă atât prin programul remarcabil creat de pianista londoneză, Diana Ketler, și violistul roman, Răzvan Popovici, cât și prin includerea în concertele festivalului pe câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni ai momentului.

Violonistul Erik Schumman, născut la Köln, dintr-un tată român și o mamă japoneză, va cânta în premieră în Timișoara, orașul de origine al tatălui său. Erik Schumman este invitat în mod regulat să cânte, în calitate de solist, alături de orchestre din Europa, Asia și America. Printre dirijorii alături de care a urcat pe scenă, se numără Christoph Eschenbach, Gianandrea Noseda, Jiří Bělohlávek și Vassily Sinaisky.

Violonista germană de origine rusă, Alissa Margulis, a avut prima apariție publică la doar șapte ani, alături de soliștii Orchestrei Simfonice din Budapesta. De atunci a cântat alături de numeroase orchestre precum Camerata Switzerland, Kremerata Baltica, Orchestra Simfonică din Düsseldorf, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestrele Südwestrundfunk, Norddeutscher Rundfunk și Westdeutscher Rundfunk sau Orchestra Națională din Lorraine.

Liisa Randalu  este violistă în Cvartetul Schumann, alături de care interpretează pe scenele unor importante festivaluri din întreaga lume. În calitate de solistă, dar și de interpretă de muzică de cameră, a susținut concerte pe scene precum Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra și a fost invitată la festivaluri precum Schwetzinger Festspiele și Rheingau Musikfestival. 

Născut în Hamburg, Justus Grimm a început să studieze violoncelul la vârsta de cinci ani sub îndrumarea tatălui său. Este câștigătorul multor premii musicale, printre care și premiul I la Concursul Internațional de Muzică Maria Canals și la Concursul Național German. A concertat cu mai multe orchestre printre care English Chamber Orchestra, La Monnaie Symphony Orchestra, London Chamber Orchestra, Staatsorchester Rheinische Philharmonie, Brandenburg Philharmonic Orchestra și Klassische Philharmonie Bonn.

În calitate de membru al Cvartetului Szymanowski, Marcin Sieniawski a concertat în peste patruzeci de țări din întreaga lume, pe unele dintre cele mai cunoscute și importante scene, precum Carnegie Hall din New York, Wigmore Hall din Londra, Auditorium du Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam sau Konzerthaus din Berlin.

În cadrul Salonului Muzical – Our Muses de la Cărturești vor fi interpretate lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Johan Halvorsen, Frank Bridge.

Miercuri, pe 9 noiembrie, lucrări de Franz Liszt, Anton Bruckener și Johannes Brahms vor răsuna la Biserica Millenium. Programul muzical al concertului Angelus, conceput în jurul lucrării Angelus, Rugăciune pentru îngerii păzitori pentru cvintet de coarde, de Franz Liszt, va oferi publicului prilej de reculegere și contemplație.

Aubade, concertul final de la Muzeul de Artă – Palatul Baroc, ce va avea loc pe 10 noiembrie, pornește de la lucrarea Aubade pentru trio de coarde de George Enescu. În program mai sunt incluse lucrări de Zoltán Kodály, Franz Schubert și Ludwig van Beethoven.

Concertele SoNoRo în Timișoara sunt un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Festivalul SoNoRo va continua până pe 14 noiembrie cu alte trei concerte în Cluj-Napoca și unul în Bistrița. Detalii pe www.sonoro.ro.

 

09
/05
/19

Astăzi și mâine (9 și 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

08
/05
/19

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. 

07
/05
/19

Opera Națională București prezintă joi, 9 mai, începând cu ora 18:30 Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Pe scenă vor evolua soliștii Oana Andra, Simonida Luțescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. 

06
/05
/19

Teatrul Odeon a lansat în stagiunea 2001-2002 programul „Dans la Odeon”, program ce și-a propus să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și din străinătate, sub forma unor Gale Extraordinare. Ediția din acest an, a XVIII-a, va avea loc vineri, 17 mai, ora 19:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.