Festivalul SoNoRo XIV – Un manifest dadaist!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sonoro-xiv-un-manifest-dadaist/

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului SoNoRo va avea loc în perioada 1-17 noiembrie 2019, în Bucureşti, Sibiu şi Cluj-Napoca. Anul acesta, Festivalul va purta numele DaDa şi va fi dedicat puternicei energii creatoare a fenomenului dadaist, pornit la începutul secolului XX, în Zürich, de un grup de artişti europeni, organizat în jurul scriitorului de origine română, Tristan Tzara.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2019

Biletele și abonamentele la Festival se pot achiziționa până la data de 10 octombrie 2019 la un preț redus, de early-bird.

Festivalul SoNoRo anunță ediția a XIV-a sub semnul Dadaismului, al artei intuitive și al experimentelor în care muzica de cameră este liberă, naturală și insolită.

Dadaismul a fost un curent cultural şi artistic nonconformist, îndreptat împotriva rutinei în viaţă, a tiparelor mentale și artistice, reprezentând un da hotărât libertății umane și al celei de exprimare, în contextul existenței Primului Război Mondial.

Biletele și abonamentele s-au pus în vânzare și vor putea fi achiziționate până la 10 octombrie 2019 la un preț redus, de early-bird (București – 390 de lei și Cluj-Napoca – 150 de lei), de pe site-ul Eventbook (https://sonoro.eventbook.ro/), din librăriile Humanitas și Cărturești, din magazinele Germanos, Orange, Vodafone și Domo. După 10 octombrie, abonamentele se pot achiziționa la prețul de 460 de lei pentru concertele din București și 200 de lei pentru cele din Cluj-Napoca.

Concertele din București incluse în abonament sunt următoarele: vineri, 1 nov., ora 19:00, Palatul Cotroceni, Sala Unirii – OPENING CONCERT – DA, DAAA!!!; sâmbată, 2 nov., ora 19:00 – CODES, NUMBERS AND LETTERS; marți, 5 nov., ora 19:00, Sala Radio – fffffffFFFFFForte; miercuri, 6 nov., ora 19:00, Academia de Studii Economice, Aula – SOAP OPERA; vineri, 8 nov., ora 19:30, Muzeul Național de Artă, Sala Auditorium – FANTASTIC PRAYERS; sâmbată, 9 nov., Palatul Bragadiru – DaDaTANGO; duminică, 10 nov., ora 19:00, Ateneul Român, ora 19:00 – RUSSIAN SOIRÉE.

Accesul la concertul de deschidere de la Palatul Cotroceni, din 1 noiembrie, se face doar pe bază de abonament sau invitație.

Abonamentul pentru Cluj-Napoca include următoarele concerte: miercuri, 13 nov., ora 19:00, Banca Națională a României, Sucursala Cluj – CABARET VOLTAIRE; joi, 14 nov., ora 19:00, Casa Boema – SOAP OPERA; vineri, 15 nov, ora 19:00, Casa Libertății Religioase – MANUSCRIPTS DON’T BURN; duminică, 17 nov., ora 19:00, Universitatea Babeș-Bolyai,  Auditorium Maximum – FINALE: FROM DAWN TILL DUSK.

Accesul la concertul de la Banca Națională a României – Sucursala Cluj, din 13 noiembrie, se face doar pe bază de abonament sau invitație.

Mai multe detalii pe www.sonoro.ro.

*****

Festivalul SoNoRo propune publicului o ediție cristalizată în jurul temei dadaismului, pentru a descoperi compozitori, lucrări și interpretări inedite, spații neconvenționale, în care muzica de cameră poate fi un element original și extravagant, susținut de 30 de muzicieni renumiți din 25 de țări europene. Astfel, artiști cu o carieră internațională prodigioasă au răspuns cu un „DaDa” accentuat invitației lui Răzvan Popovici, directorul executiv al festivalului, și Dianei Ketler, directorul artistic.

„La cea de-a XIV-a ediție dorim să transformăm Festivalul SoNoRo într-un manifest dadaist, să aducem această energie creatoare în spațiile de concert, unde revenim în fiecare an: Palatul Cotroceni, Sala Radio, Ateneul Român, Aula Universității Babeș-Bolayi sau Banca Națională din Cluj-Napoca, însă ne propunem să surprindem publicul cu spații noi, în care muzica de cameră va suna neconvențional și poate chiar bizar, dar convingător.

Prin programul ales, vom invita publicul să asculte altfel muzica – mai atent, dar și mai ludic, cu mai mult umor –, vom experimenta în stil dadaist, îmbogățind repertoriul clasic, prin crearea unui colaj muzical autentic și insolit.”, declară Răzvan Popovici.

Festivalul SoNoRo DaDa se va lansa pe 1 noiembrie, cu un concert ce va avea loc la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii. Concertul de deschidere intitulat „DA, DAAAA!” va cuprinde un amestec eclectic de lucrări aparținând compozitorilor John Cage, Ciprian Porumbescu, Ludwig van Beethoven și Franz Schubert, în interpretarea unora dintre cei mai mari muzicieni ai momentului: violonistul francez, Nicolas Dautricourt, violonista de origine română, Mihaela Martin, violonceliștii Justus Grimm și Frans Helmerson, violiștii Meghan Cassidy și Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului, alături de pianista Diana Ketler, directorul artistic al Festivalului SoNoRo.

„Poate că privind repertoriul propus, publicul se va simți contrariat. John  Cage și Ciprian Porumbescu, alături de Beethoven și Schubert? Ce este acest colaj… dadaist? Exact asta este, iar concertul în sine se va transforma într-un manifest, prin momente pe care nu vi le vom dezvălui până la premieră. Veniți alături de noi, pentru un Cabaret Voltaire în manieră SoNoRo, pentru o reinterpretare a muzicii de cameră în cheie modernă, cu accente dadaiste!”, declară Diana Ketler.

*****

Facebook: https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo/

Instagram: https://www.instagram.com/sonorofestival/

Youtube: http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (14 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (13 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (7 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (1 an).

SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Foto: Sonoro – facebook

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.