Festivalul SoNoRo XV „Pasărea Măiastră” continuă până pe 15 ianuarie 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sonoro-xv-pasarea-maiastra-continua-pana-pe-15-ianuarie-2021/

Festivalul SoNoRo continuă până pe 15 ianuarie 2021, prin punerea la dispoziţie a tuturor concertelor transmise live încă o lună pe platformele SoNoRo: sala virtuală de concert şi contul de YouTube al festivalului.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2020

În acest mod, publicul va avea acces la toate cele 17 concerte, inclusiv la Night Owls / Păsări de noapte, înregistrat în Sala Thalia din Sibiu, pe 3 noiembrie, și transmis în exclusivitate posesorilor de carduri premium Mastercard Raiffeisen, principalii susținători ai Festivalului SoNoRo.

Știți că păsările au «accente regionale» în cadrul aceleiași specii? Strigătul distinctiv al unei bufnițe nocturne este ușor diferit în funcție de locul în care trăiește: într-o pădure din Tirol, într-un parc din Viena sau într-un hambar de lângă Salzburg. Dacă o pasăre se mută într-o zonă diferită, își schimbă cântecul pentru a se amesteca cu localnicii, la fel ca noi, oamenii. Colecția de instantanee nocturne din programul SoNoRo este, într-adevăr, plină de accente și variațiuni regionale. Cea mai faimoasă dintre toate piesele de „noapte”, Eine kleine Nachtmusik a lui Mozart, a fost numită Serenadă – Eine kleine Nachtmusik, fiind titlul pe care Mozart l-a notat lângă pasajul de la intrare. A fost scris pentru un mic ansamblu care, în secolul al XVIII-lea, susținea spectacole în aer liber, poate sub un balcon, posibil însoțit de multe strigăte de bufniță, cântece de turturele, mieunături de pisică și alte sunete ambientale. Noaptea este timpul animalelor nocturne și al poeților. Nocturnele misterioase ale lui Schubert și Enescu, sunetele îndepărtate ale clopotelor lui Debussy în amurg și toate celelalte compoziții muzicale inedite îl vor conduce pe ascultător într-o pădure imaginară plină de minuni.” – Diana Ketler (foto), Director artistic al Festivalului SoNoRo.

Concertele transmise online sunt accesibile gratuit pe platformele proprii și pe cele ale partenerilor. Cei care doresc să onoreze munca artiștilor, o pot face printr-o donație direcționată către Asociația Sonoro.

Pentru mai multe detalii și programul complet, accesați www.sonoro.ro. și paginile oficiale de Facebook, Instagram și Youtube ale festivalului.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (15 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (14 ani), SoNoRo On Tour (13 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (8 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (2 ani).

SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Festival prezentat de: Raiffeisen Bank

Card preferat: Mastercard

Partener de mobilitate: BMW Group România

Sponsori principali: Vodafone Business, E.ON și RomCapital Invest

Parteneri principali: Ministerul Culturii, Primăria Capitalei București, Centrul Cultural ExpoArte, Institutul Cultural Român

Partener digital: Ambasada Germaniei

Sponsori: Ciga Energy, Leroy și Asociații, Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA, JTI, NNDPK, Mercure Hotels, Clinica Alcor

Parteneri: Muzeul Național de Artă al României, Societatea de avocatură „Bulboacă și Asociații”, Artmark, Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică Minovici“, illy, Media Image, Privileg, Matei Branea, Docuart, Librăriile Cărturești, European Festivals Asociation, Galeria DADA, Librăriile Humanitas

Partener media principal: Radio România Muzical

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Harper’s Bazaar, National Geographic, Psychologies, Arhitectura, Igloo Media, Designist.ro, Zeppelin, Şapte Seri, Modernism.ro, EVZ.ro, Ziarul Metropolis, The Institute, Rador, Flawless.ro, LiterNet.ro, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, UnSitedeMuzica.ro, anamariaonisei.ro, CoverStories.ro, BlitzTV, Promobicicleta, Munteanu.ro.

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.

15
/04
/15

Doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU – îşi dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... BEETHOVEN la Sala Radio! După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, sunteţi invitaţi luni, 20 aprilie (19.00) să „savuraţi” următoarea serie de trei lucrări, în interpretarea celor doi artişti.

15
/04
/15

Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

15
/04
/15

Joi, 30 aprilie, de la ora 19.00, regina Traviatei Felicia Filip alege să fie alături de publicul bucureștean, într-o discuție intimă și relaxată, moderată de Emil Pantelimon și completată de acordurile muzicale ale violonistei Mihaela Mitrofan. Ediția primăvăratică a Trialogurilor vă așteaptă în Ceainăria ARCUB din str. Batiște nr. 14.