Festivalul Teatrului de Animatie a ajuns la a noua ediţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-teatrului-de-animatie-a-ajuns-la-a-noua-editie/

Joi, 14 noiembrie 2013 Teatrul de Animatie Țăndărică dă startul, pentru a 9-a oară la Festivalul Teatrului de Animaţie „Bucurii pentru Copii. Spectacole de colecţie”.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Joi, 14 noiembrie 2013, Teatrul de Animatie Țăndărică dă startul, pentru a 9-a oară, la Festivalul Teatrului de Animatie „Bucurii pentru Copii, Spectacole de colecţie“.

În perioada 14-24 noiembrie, în cele 7 locuri de desfăşurare a festivalului (Teatrul Țăndărică, Institutul Francez, Grand Cinema Digiplex, Şcoala nr.45, Spitalele de copii Grigore Alexandrescu şi Marie Curie, dar şi la Pavilionul Romexpo – în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus) vor avea loc peste 70 de evenimente dedicate celor mari şi celor mici (spectacole de teatru, spectacole-lectură, workshop-uri, lansări de carte, expoziții şi conferințe) din 10 state (Anglia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Hong Kong-China, Italia, Polonia, SUA, România).

Spectacolul „Mica Sirenă“, producţie a Teatrului de Animaţie Ţăndărică, va deschide joi, 14 noiembrie, de la ora 10.00, cea de-a 9-a ediţie a evenimentului Festivalul Teatrului de Animatie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”.

De la orele 17.15, vernisajul expoziţiei „Teatru în diferite contexte“, realizată de scenograful Mihai Pastramagiu, va precede reprezentaţia spectacolului „Fata Babei şi Fata Moşneagului“, producţie a teatrului gazdă care va începe la ora 18.00.

Vineri, 15 noiembrie, festivalul va continua cu trei spectacole din Bucureşti, două dintre ele ale Teatrului de Animaţie Ţăndărică: „Albă ca zăpada“, dedicat celor mici, de la ora 10.00 şi „Golem“, dedicat adulţilor, de la ora 18.00. Tot pentru adulţi este şi spectacolul nonverbal „Măiastra“, dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi, un proiect independent-Ilona Hrestic ce va începe de la ora 19.30.

Festivalul Teatrului de Animatie aduce spectacole pentru toate gusturile

Ziua de sâmbătă,16 noiembrie, va începe cu frumoasa poveste „Inimă Rece“, o producţie a Teatrului Pentru Copii Ciufulici din Ploieşti care se va juca în Sala Lahovari, de la ora 10.00 şi de la ora 12.00. Tot sâmbătă, de la ora 11.00, cei mici sunt aşteptaţi la Grand Cinema Digiplex- Mall Băneasa pentru a face cunoştinţă cu două personaje îndrăgite: „Frumoasa şi Bestia“.

Seara de sâmbătă va debuta cu decernarea Premiului „Michaela Tonitza Iordache” de Excelenţă în Arta Animaţiei, acordat Mariei Mierluţ.

Pofesioniştii, studenţii, amatorii dar şi curiosii vor putea afla câteva dintre secretele tehnicilor franţuzeşti ale teatrului de animaţie de la Iulian Furtună, în cadrul atelierului „Actorul de animaţie şi tehnicile de mişcare corporală“, care va începe la ora 17.00, la Institutul Francez – Sala Atrium. (Atelierul va avea loc şi duminică, pe 17 noimebrie, de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului Ţăndărică).

Festivalul Teatrului de Animatie

„Mica sirenă“, spectacol din repertoriul teatrului Ţăndărică

Festivalul Teatrului de Animatie va continua cu spectacolul susţinut de trupa maghiară a Teatrului pentru copii şi tineret „Ariel” din Tg Mureş, „Tragedia Omuleţului“, care va începe de la ora 18.00 şi de la ora 20.00, cu atelierul susţinut de Maria Mierluţ „Confesiuni cu o păpuşă”.

Duminică, 17 noiembrie, Teatrul Municipal Bacovia din Bacău va fi prezent în festival cu o poveste despre toleranţă, candoare şi rostul lucrurilor, „Oblio“, care se va juca în Sala Lahovari, de la ora 10.00 şi de la ora 12.00. „Motanul Încălţat“ îi aşteaptă pe cei mici, de la ora 11.00, la Grand Cinema Digiplex- Mall Băneasa.

Seara, de la ora 18.00, cei mici şi cei mari se vor bucura de o extravagantă varietate de păpuşărie şi mimă, care celebrează tradiţiile naţionale şi cultura internaţională în spectacolul nonverbal „A la Carte“, susţinut de Jose Navarro din Anglia.

Spectacolul va fi precedat de lansarea cărţii „Poezii pentru cei mici“, de Aurora Georgescu, apărută la Editura Litera. De asemenea, de la ora 20.00, două mari personalităţi ale teatrului, Mihai Gruia Sandu şi Paul Ionescu, povestesc despre experienţele lor în teatrul de animaţie.

Foto credit: Festivalul Teatrului de Animatie

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.

16
/09
/23

August Film, noua casă de distribuție românească, fondată de Matei Truța și Andrei Agudaru, anunță lansarea în această toamnă a 3 titluri noi - TOTEM (r. Lila Avilés, 13 octombrie), Între revoluții (r. Vlad Petri, 3 noiembrie) și Castelul Crăiței (r. Liviu Marghidan, 24 noiembrie).

15
/09
/23

Pe 21 și 22 septembrie, de la ora 19.30, Teatrul ACT vă invită la premiera spectacolului „Acasă/La zoo” de Edward Albee, montată pentru prima dată în România în variantă integrală, în regia și traducerea lui Silviu Debu. Scenografia este semnată de Ioana Pashca, iar în distribuție îi regăsim pe Ionuț Grama, Ada Condeescu și István Téglás.

15
/09
/23

Actorul american Armand Assante a fost prezent ca invitat special la ediția din acest an a Buzău International Arts Festival (BIAF), eveniment dedicat artei în toate formele sale, incluzând filmul, teatrul, arta plastică, fotografia, arta stradală etc.