Festivalul TESZT organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-teszt-13-organizat-de-teatrul-maghiar-de-stat-csiky-gergely-timisoara-la-final/

După opt zile teatrale intense, a treisprecea ediţie a Festivalului TESZT organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timişoara s-a încheiat: 25 de spectacole din 12 ţări au fost prezentate în sălile alatului Culturii şi în aer liber, adunând peste 3000 de spectatori din ţară şi din străinătate, profesionişti din domeniul teatrului şi spectatori dornici de reîntâlnirea cu teatrul după pauza cauzată de pandemie.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Spectacolele remarcabile din Ungaria, Serbia, Croația, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Bulgaria, Italia, Germania, Franța și România au propus teme mereu actuale în forme artistice diverse, racordate la spectatorul de astăzi – fie că este vorba despre identitate, alienare, război și traumele sale, boală, destin, bătrânețe, sisteme sociale, rezistența omului la furtunile istoriei, subsumate temei centrale a festivalului la această ediție, restaurarea relației teatrupublic/ performer-spectator, teatrul ca motor de reconstrucție comunitară. Spectacolul open-air „Moby Dick” din Italia a adunat sute de timișoreni în Piața Operei, iar producția „încă fără titlu” – cu durata-maraton de 11 ore – a reprezentat un festival teatral în sine. O serie de șase spectacole s-au desfășurat cu acces liber pentru timișoreni. Inedită a fost și invitarea Teatrului Virymo din Dnipro, Ucraina, cu spectacolul „Clasa noastră”, în semn de solidaritate și prietenie cu artiștii afectați de conflictul ruso-ucrainean. Un program distinct al acestei ediții a fost Extensia-TESZT, dedicată teatrului independent. Serile de festival s-au încheiat cu discuții consistente în foaierul teatrului.

O concluzie ce rezultă în mod evident în urma evenimentelor sold-out din TESZT este nevoia stringentă de săli de spectacole mai mari în Timișoara. Organizarea de evenimente de înalt nivel artistic în domeniul artelor spectacolului este în momentul de față îngreunată de lipsa spațiilor echipate corespunzător tehnic care să poată primi câteva sute de spectatori. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” mulțumește finanțatorilor și partenerilor care au făcut posibilă această ediție: Primăria Municipiului Timișoara, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Asociația Proteszt, Asociația Culturală Arte Factum, Asociaţia BastionVárbástya, Muzeul Național de Artă Timișoara, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Opera Națională Română Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, Teatroskop, Institutul Francez Paris, Fornetti.

Ediția a paisprezecea a Festivalului TESZT va avea loc în perioada 22-28 mai 2023.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?