Festivalul TESZT organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-teszt-13-organizat-de-teatrul-maghiar-de-stat-csiky-gergely-timisoara-la-final/

După opt zile teatrale intense, a treisprecea ediţie a Festivalului TESZT organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timişoara s-a încheiat: 25 de spectacole din 12 ţări au fost prezentate în sălile alatului Culturii şi în aer liber, adunând peste 3000 de spectatori din ţară şi din străinătate, profesionişti din domeniul teatrului şi spectatori dornici de reîntâlnirea cu teatrul după pauza cauzată de pandemie.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Spectacolele remarcabile din Ungaria, Serbia, Croația, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Bulgaria, Italia, Germania, Franța și România au propus teme mereu actuale în forme artistice diverse, racordate la spectatorul de astăzi – fie că este vorba despre identitate, alienare, război și traumele sale, boală, destin, bătrânețe, sisteme sociale, rezistența omului la furtunile istoriei, subsumate temei centrale a festivalului la această ediție, restaurarea relației teatrupublic/ performer-spectator, teatrul ca motor de reconstrucție comunitară. Spectacolul open-air „Moby Dick” din Italia a adunat sute de timișoreni în Piața Operei, iar producția „încă fără titlu” – cu durata-maraton de 11 ore – a reprezentat un festival teatral în sine. O serie de șase spectacole s-au desfășurat cu acces liber pentru timișoreni. Inedită a fost și invitarea Teatrului Virymo din Dnipro, Ucraina, cu spectacolul „Clasa noastră”, în semn de solidaritate și prietenie cu artiștii afectați de conflictul ruso-ucrainean. Un program distinct al acestei ediții a fost Extensia-TESZT, dedicată teatrului independent. Serile de festival s-au încheiat cu discuții consistente în foaierul teatrului.

O concluzie ce rezultă în mod evident în urma evenimentelor sold-out din TESZT este nevoia stringentă de săli de spectacole mai mari în Timișoara. Organizarea de evenimente de înalt nivel artistic în domeniul artelor spectacolului este în momentul de față îngreunată de lipsa spațiilor echipate corespunzător tehnic care să poată primi câteva sute de spectatori. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” mulțumește finanțatorilor și partenerilor care au făcut posibilă această ediție: Primăria Municipiului Timișoara, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Asociația Proteszt, Asociația Culturală Arte Factum, Asociaţia BastionVárbástya, Muzeul Național de Artă Timișoara, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Opera Națională Română Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, Teatroskop, Institutul Francez Paris, Fornetti.

Ediția a paisprezecea a Festivalului TESZT va avea loc în perioada 22-28 mai 2023.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.