Festivalul Tinerilor Regizori, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-tinerilor-regizori-la-final/

Între 5 şi 9 iulie 2022, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a fost gazda celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Tinerilor Regizori – Theater Networking Talents (TNT), un eveniment teatral coordonat de regizorul Bobi Pricop, dedicat artiştilor aflaţi la debut.

Un articol de Liliana Matei|13 iulie 2022

Ediția din acest an a fost axată pe spectacolele de licență/master ale regizorilor români care au absolvit facultatea în promoțiile 2020/2021/2022, iar cei 14 regizori selectați anul acesta au fost: Alin Neguțoiu, Bianca Oprea, Cosmin Panaite, Irina Moscu, Irisz Kovacs, Mara Oprea, Máté Szilvay, Mihai Păcurar, Monica Stoica, Petro Ionescu, Răzvan Enciu, Tudor Antofie, Tudor Nicorici și Vlad Isăilă.

14 spectacole, dezbateri moderate de Iulia Popovici despre lumea nouă a artelor spectacolului, concerte Impex și Valeria Stoica, proiecții ale unor scurtmetraje de debut, întâlniri informale cu manageri de teatru și directori artistici, conversații care timp de doi ani au fost amânate și un oraș care a vibrat pentru cinci zile în ritmul energiei noului val din teatrul românesc – acestea au fost câteva dintre propunerile acestei ediții.

Au fost continuate, de asemenea, și workshopurile începute anul trecut de către cinci echipe de regizori și dramaturgi, în ediția specială TNT x New Stages SE, organizată în colaborare cu Institutul Goethe.

Miza festivalului a fost să intermedieze o întâlnire artistică valoroasă între noua generație de regizori și public, colegii de breaslă și directorii de teatre, promovând tinerii creatori și spectaculoasele lor producții de debut.

Ne-am propus să creăm un spațiu relaxat în care directorii de teatru să stea alături de tinerii absolvenți, să provocăm o conversație deschisă, o atmosferă de colegialitate firească, în care toată lumea să simtă că are ceva de spus și că este cineva acolo să asculte. Au fost cinci zile și nopți pline, în care am reușit să ne cunoaștem mai bine, am chestionat multe aspecte ale profesiei noastre, ale sistemului teatral românesc, cu toate ușile lui, mai mult sau mai puțin deschise regizorilor emergenți. Vreau să mulțumesc echipei Teatrului Național din Craiova, dar și tuturor celor prezenți, mai ales managerilor de teatre și directorilor artistici care și-au eliberat agenda pentru a fi prezenți la Craiova. Deschiderea lor față de tânăra generație de creatori de teatru este un semnal de sănătate, iar numărul consistent de propuneri de proiecte pentru regizorii absolvenți este o imensă bucurie și nu face decât să dea și mai mult sens întâlnirilor noastre de la Craiova, a spus Bobi Pricop, regizor de teatru și director al TNT.

Mai mulți dintre absolvenții care și-au prezentat producțiile în showcase-ul TNT au fost invitați să monteze, în stagiunile viitoare, la teatre importante din întreaga țară. Iată ce au anunțat reprezentanții instituțiilor de cultură prezenți la Craiova:

– Mihai Păcurar va fi invitat anul viitor pentru un proiect la Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova;

– Monica Stoica a fost invitată să monteze, în 2023, la Teatrul Excelsior, București;

– Petro Ionescu și Irisz Kovacs sunt fost cele două regizoare cu care Teatrul de Nord Satu-Mare și-a anunțat intenția de a colabora;

– Cosmin Panaite va fi propus pentru o colaborare la Teatrul Prichindel din Alba-Iulia;

– Petro Ionescu și Cosmin Panaite vor fi propuși, de asemenea, pentru viitoare proiecte la Teatrul „Elvira Godeanu”, din Târgu-Jiu (în acest caz, este vorba despre o situație specială – ca urmare a schimbării conducerii teatrului, propunerea va fi înaintată spre aprobare noii direcțiuni)

– Irisz Kovacs a fost invitată la Teatrul German de Stat Timișoara să monteze într-una dintre viitoarele două stagiuni.

După o ediție plină de întâlniri și întâmplări fericite, care au făcut posibilă deschiderea conversației despre noul val de artiști, sistemul teatral românesc, colaborarea și susținerea celor din breaslă, dar și relația cu publicul și conectarea la spiritul unor noi atitudini și viziuni teatrale, TNT se pregătește deja pentru capitolul următor.

Foto: Albert Dobrin (Imagine din „Cum vă place”)

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”