Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa aduce la Cluj 19 producții din 13 țări
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-uniunii-teatrelor-din-europa-aduce-la-cluj-19-productii-din-13-tari/

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE FEST) organizat, după o absenţă de 11 de ani, de Teatrul Maghiar de Stat Cluj îşi deschide porţile marţi, 19 noiembrie 2019.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2019

Luni, 4 noiembrie 2019, în prezența doamnei viceprimar Emese Oláh, a lui Gábor Tompa, director al festivalului și președinte UTE, și a lui András Visky, director artistic, a avut loc la Cluj conferința de presă de prezentare a evenimentului.

Cea de-a 18-a ediţie a UTE FEST are loc în perioada 19-30 noiembrie și reunește 19 spectacole din 13 ţări europene.

„Festivalul UTE a fost cel mai marcant eveniment al vieții teatrale europene timp de foarte mulți ani, de la înființarea acestei organizații, până în 2008, când la Cluj și la București, în organizarea Teatrului Bulandra, a avut loc ultima ediție”, a precizat Gábor Tompa.

De asemenea, viceprimarul Emese Oláh a declarat că „festivalul este foarte important în viața culturală a orașului”, iar nevoia pentru acest tip de evenimente „este absolut stringentă”.

În perioada 19-30 noiembrie, vor prezenta spectacole la Cluj: Piccolo Teatro di Milano–Teatro d’Europa e Jolefilm  (Italia), FATTORE K. – Teatro di Roma (Italia), Teatrul Bulandra (România), Teatrul Național al Greciei de Nord (Grecia), Teatrul Național São João (Portugalia), Teatrul Dramatic Iugoslav (Serbia), Teatrul Maghiar de Stat Cluj (România), Teatrul Național Cluj (România), Teatrul Național din Luxembrug (Luxemburg), Sfumato Theatre Laboratory (Bulgaria), Teatrul Național „Radu Stanca” (România), Stanislavsky Electrotheatre (Rusia), Prague City Theatres (Republica Cehă), Teatrul Național al Greciei (Grecia), Vígszínház (Ungaria), Schauspiel Köln (Germania).

Toate spectacolele beneficiază de traducere în limba maghiară, română și engleză.

10
/11
/13

Gaudeamus - Carte de învăţătură va avea loc în perioada 20 - 24 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, şi se va desfăşura sub semnul a două numere ,,rotunde": 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România şi 20 de ediţii ale Târgului.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

09
/11
/13

„Amazoanele. O poveste“, noul volum semnat de Adriana Babeţi, critic literar şi unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, a apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom şi se află în librăriile din toată ţara.