Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa aduce la Cluj 19 producții din 13 țări
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-uniunii-teatrelor-din-europa-aduce-la-cluj-19-productii-din-13-tari/

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE FEST) organizat, după o absenţă de 11 de ani, de Teatrul Maghiar de Stat Cluj îşi deschide porţile marţi, 19 noiembrie 2019.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2019

Luni, 4 noiembrie 2019, în prezența doamnei viceprimar Emese Oláh, a lui Gábor Tompa, director al festivalului și președinte UTE, și a lui András Visky, director artistic, a avut loc la Cluj conferința de presă de prezentare a evenimentului.

Cea de-a 18-a ediţie a UTE FEST are loc în perioada 19-30 noiembrie și reunește 19 spectacole din 13 ţări europene.

„Festivalul UTE a fost cel mai marcant eveniment al vieții teatrale europene timp de foarte mulți ani, de la înființarea acestei organizații, până în 2008, când la Cluj și la București, în organizarea Teatrului Bulandra, a avut loc ultima ediție”, a precizat Gábor Tompa.

De asemenea, viceprimarul Emese Oláh a declarat că „festivalul este foarte important în viața culturală a orașului”, iar nevoia pentru acest tip de evenimente „este absolut stringentă”.

În perioada 19-30 noiembrie, vor prezenta spectacole la Cluj: Piccolo Teatro di Milano–Teatro d’Europa e Jolefilm  (Italia), FATTORE K. – Teatro di Roma (Italia), Teatrul Bulandra (România), Teatrul Național al Greciei de Nord (Grecia), Teatrul Național São João (Portugalia), Teatrul Dramatic Iugoslav (Serbia), Teatrul Maghiar de Stat Cluj (România), Teatrul Național Cluj (România), Teatrul Național din Luxembrug (Luxemburg), Sfumato Theatre Laboratory (Bulgaria), Teatrul Național „Radu Stanca” (România), Stanislavsky Electrotheatre (Rusia), Prague City Theatres (Republica Cehă), Teatrul Național al Greciei (Grecia), Vígszínház (Ungaria), Schauspiel Köln (Germania).

Toate spectacolele beneficiază de traducere în limba maghiară, română și engleză.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?