Festivalul Viori de Colecție, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-viori-de-colectie-la-sala-radio/

A doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se va desfăşura între 8 şi 12 aprilie, perioadă în care vor avea loc recitaluri şi concerte ale unor muzicieni celebri.

Un articol de Adina Scorţescu|2 aprilie 2013

A doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se va desfăşura între 8 şi 12 aprilie, perioadă în care vor avea loc recitaluri şi concerte ale unor muzicieni celebri.

Viorile de colecţie reprezintă un punct de atracţie important pentru spectatorii români în ultimii ani. Vioara Stradivarius, care a fost ani de zile în folosinţa lui Ion Voicu şi pe care cântă astăzi Alexandru Tomescu a dat numele unui turneu naţional ce ajunge în 2013 la a şasea ediţie. Stradivarius-ul la care interpretează violonistul român Liviu Prunaru, pusă la dispoziţia sa de Concertgebouw Amsterdam sau vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi pe care cântă acum Gabriel Croitoru (foto sus) au inspirat alt turneu naţional: Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge anul acesta la a treia ediţie. Mai mulţi violonişti născuţi în România se bucură de onoarea de a cânta pe astfel de instrumente de colecţie, în festivalul de la Sala Radio fiind invitaţi, alături de Liviu Prunaru şi de Gabriel Croitoru, George Cosmin Bănică – concertmaestrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore şi Bogdan Zvorişteanu – concertmaestrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.

 „Confecţionarea viorii a stârnit de-a lungul secolelor imaginaţia şi măiestria câtorva mari lutieri ca Stradivari, Guarneri, Testore, Gagliano care au realizat ceva mai mult decât un instrument: o bijuterie acustică. Şi pentru că avem şansa ca dintre aceste viori de patrimoniu internaţional un număr apreciabil să se afle în folosinţa unor mari muzicieni români aplaudaţi în întreaga lume, ne-am propus să dăruim melomanilor şansa de a asculta la Bucureşti aceste instrumente-bijuterie şi de a aprecia interpretarea extraordinară a celor care le „mânuiesc”. A reuni în cinci zile pe scena Sălii Radio patru viori de colecţie şi pe maeştrii lor înseamnă un maraton artistic de care orice sală de concerte din lume ar fi mândră. ” a declarat Oltea Şerban-Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi redactor-şef Radio România Cultural.

Luni, 8 aprilie, prima întâlnire a melomanilor va fi aceea cu violonistul BOGDAN ZVORIŞTEANU şi vioara sa Gagliano (1761), care a aparţinut şi colecţiei compozitorului Fritz Kreisler. Marţi este momentul reîntâlnirii cu violonistul Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesù (1731) – supranumită “Catedrala” şi extrem de preţuită de George Enescu, unul dintre cei care s-au bucurat de frumosul instrument. Alături de o altă legendă a scenei muzicale româneşti – pianistul VALENTIN GHEORGHIU – Gabriel Croitoru va interpreta trei sonate de Beethoven : Sonata nr. 1 în re major pentru pian şi vioară, Sonata nr. 5 în fa major pentru pian şi vioară – Sonata Primăverii şiSonata nr. 9 pentru pian şi vioară – Sonata Kreutzer.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul Orchestrelor şi Corurilor Radio. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Virgil Oprina

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.

08
/03
/17

În această seară specială, Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Oroșanu sărbătoresc eternul feminin la Sala Radio, într-un concert special dedicat Zilei Femeii! Un mix de melancolie & acorduri ritmate, programul serii va debuta cu Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde, de T. Albinoni și va continua, în prima parte, cu Arii și dansuri antice de O. Respighi.