Festivalul Viori de Colecție, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-viori-de-colectie-la-sala-radio/

A doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se va desfăşura între 8 şi 12 aprilie, perioadă în care vor avea loc recitaluri şi concerte ale unor muzicieni celebri.

Un articol de Adina Scorţescu|2 aprilie 2013

A doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se va desfăşura între 8 şi 12 aprilie, perioadă în care vor avea loc recitaluri şi concerte ale unor muzicieni celebri.

Viorile de colecţie reprezintă un punct de atracţie important pentru spectatorii români în ultimii ani. Vioara Stradivarius, care a fost ani de zile în folosinţa lui Ion Voicu şi pe care cântă astăzi Alexandru Tomescu a dat numele unui turneu naţional ce ajunge în 2013 la a şasea ediţie. Stradivarius-ul la care interpretează violonistul român Liviu Prunaru, pusă la dispoziţia sa de Concertgebouw Amsterdam sau vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi pe care cântă acum Gabriel Croitoru (foto sus) au inspirat alt turneu naţional: Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge anul acesta la a treia ediţie. Mai mulţi violonişti născuţi în România se bucură de onoarea de a cânta pe astfel de instrumente de colecţie, în festivalul de la Sala Radio fiind invitaţi, alături de Liviu Prunaru şi de Gabriel Croitoru, George Cosmin Bănică – concertmaestrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore şi Bogdan Zvorişteanu – concertmaestrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.

 „Confecţionarea viorii a stârnit de-a lungul secolelor imaginaţia şi măiestria câtorva mari lutieri ca Stradivari, Guarneri, Testore, Gagliano care au realizat ceva mai mult decât un instrument: o bijuterie acustică. Şi pentru că avem şansa ca dintre aceste viori de patrimoniu internaţional un număr apreciabil să se afle în folosinţa unor mari muzicieni români aplaudaţi în întreaga lume, ne-am propus să dăruim melomanilor şansa de a asculta la Bucureşti aceste instrumente-bijuterie şi de a aprecia interpretarea extraordinară a celor care le „mânuiesc”. A reuni în cinci zile pe scena Sălii Radio patru viori de colecţie şi pe maeştrii lor înseamnă un maraton artistic de care orice sală de concerte din lume ar fi mândră. ” a declarat Oltea Şerban-Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi redactor-şef Radio România Cultural.

Luni, 8 aprilie, prima întâlnire a melomanilor va fi aceea cu violonistul BOGDAN ZVORIŞTEANU şi vioara sa Gagliano (1761), care a aparţinut şi colecţiei compozitorului Fritz Kreisler. Marţi este momentul reîntâlnirii cu violonistul Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesù (1731) – supranumită “Catedrala” şi extrem de preţuită de George Enescu, unul dintre cei care s-au bucurat de frumosul instrument. Alături de o altă legendă a scenei muzicale româneşti – pianistul VALENTIN GHEORGHIU – Gabriel Croitoru va interpreta trei sonate de Beethoven : Sonata nr. 1 în re major pentru pian şi vioară, Sonata nr. 5 în fa major pentru pian şi vioară – Sonata Primăverii şiSonata nr. 9 pentru pian şi vioară – Sonata Kreutzer.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul Orchestrelor şi Corurilor Radio. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Virgil Oprina

29
/07
/15

Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Canto Hariclea Darclée, care marchează împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului, s-a deschis marți seară cu un concert inaugural susținut de soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici și se va încheia pe 9 august.

27
/07
/15

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston şi a artistului Bobby Brown, a murit, duminică, la vârsta de 22 de ani. Decesul lui Bobbi Brown vine după aproape jumătate de an de când tânăra a fost găsită fără cunoştinţă în cada din sala de baie a vilei sale, incident care a prezentat o serie de similarităţi bizare cu circumstanţele în care a murit mama ei, în anul 2012.

25
/07
/15

Unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale de către public, din ultimii trei ani, de la Sibiu, concertul "Simply The Best - Povestea Naiului", a adunat mii de oameni în Piața Mare din centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene.

22
/07
/15

În perioada 25 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.