Festivalul Viori de Colecție, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-viori-de-colectie-la-sala-radio/

A doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se va desfăşura între 8 şi 12 aprilie, perioadă în care vor avea loc recitaluri şi concerte ale unor muzicieni celebri.

Un articol de Adina Scorţescu|2 aprilie 2013

A doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se va desfăşura între 8 şi 12 aprilie, perioadă în care vor avea loc recitaluri şi concerte ale unor muzicieni celebri.

Viorile de colecţie reprezintă un punct de atracţie important pentru spectatorii români în ultimii ani. Vioara Stradivarius, care a fost ani de zile în folosinţa lui Ion Voicu şi pe care cântă astăzi Alexandru Tomescu a dat numele unui turneu naţional ce ajunge în 2013 la a şasea ediţie. Stradivarius-ul la care interpretează violonistul român Liviu Prunaru, pusă la dispoziţia sa de Concertgebouw Amsterdam sau vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi pe care cântă acum Gabriel Croitoru (foto sus) au inspirat alt turneu naţional: Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge anul acesta la a treia ediţie. Mai mulţi violonişti născuţi în România se bucură de onoarea de a cânta pe astfel de instrumente de colecţie, în festivalul de la Sala Radio fiind invitaţi, alături de Liviu Prunaru şi de Gabriel Croitoru, George Cosmin Bănică – concertmaestrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore şi Bogdan Zvorişteanu – concertmaestrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.

 „Confecţionarea viorii a stârnit de-a lungul secolelor imaginaţia şi măiestria câtorva mari lutieri ca Stradivari, Guarneri, Testore, Gagliano care au realizat ceva mai mult decât un instrument: o bijuterie acustică. Şi pentru că avem şansa ca dintre aceste viori de patrimoniu internaţional un număr apreciabil să se afle în folosinţa unor mari muzicieni români aplaudaţi în întreaga lume, ne-am propus să dăruim melomanilor şansa de a asculta la Bucureşti aceste instrumente-bijuterie şi de a aprecia interpretarea extraordinară a celor care le „mânuiesc”. A reuni în cinci zile pe scena Sălii Radio patru viori de colecţie şi pe maeştrii lor înseamnă un maraton artistic de care orice sală de concerte din lume ar fi mândră. ” a declarat Oltea Şerban-Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi redactor-şef Radio România Cultural.

Luni, 8 aprilie, prima întâlnire a melomanilor va fi aceea cu violonistul BOGDAN ZVORIŞTEANU şi vioara sa Gagliano (1761), care a aparţinut şi colecţiei compozitorului Fritz Kreisler. Marţi este momentul reîntâlnirii cu violonistul Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesù (1731) – supranumită “Catedrala” şi extrem de preţuită de George Enescu, unul dintre cei care s-au bucurat de frumosul instrument. Alături de o altă legendă a scenei muzicale româneşti – pianistul VALENTIN GHEORGHIU – Gabriel Croitoru va interpreta trei sonate de Beethoven : Sonata nr. 1 în re major pentru pian şi vioară, Sonata nr. 5 în fa major pentru pian şi vioară – Sonata Primăverii şiSonata nr. 9 pentru pian şi vioară – Sonata Kreutzer.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul Orchestrelor şi Corurilor Radio. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Virgil Oprina

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?

11
/03
/15

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.