Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în direct la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalului-international-de-teatru-de-la-sibiu-in-direct-la-radio-romania-cultural/

În perioada aceasta, Radio România Cultural va transmite în direct din fosta capitală culturală europeană, unde se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale anului: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|11 iunie 2013

În perioada aceasta, Radio România Cultural va transmite în direct din fosta capitală culturală europeană, unde se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale anului: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Cea de-a XX-a ediţie a festivalului are loc în această perioadă. Peste 2500 de artişti şi invitaţi speciali sunt aşteptaţi să sosească la Sibiu pentru a sărbători ediţia aniversară de 20 de ani. Comisia Europeană a declarat Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu ca „al treilea festival de artele spectacolului ca importanţă din Europa“ după deja celebrele festivaluri de la Edinburgh şi Avignon. Anul acesta Franţa este invitată de onoare.

Emisiuni speciale în direct

Ediţii speciale ale emisiunii Espresso şi Vorba de cultură vor aduce atmosfera acestui eveniment în casele ascultătorilor din toată ţara.

Matinalul dinamic al Radio România Cultural, Espresso nu mai aşteaptă corespondenţe, ci merge direct la locul faptelor ca să descopere, să simtă şi să împărtăşească.

Discuții alături de protagoniștii spectacolelor

Realizatorii Daniela Ivanov şi Radu Croitoru, împreună cu întreaga echipă, vor avea ca invitaţi în zilele de 13 şi 14 iunie, personalităţi ale lumii teatrale internaţionale, vor discuta despre producţiile invitate în festival şi cu protagoniştii acestora, vor transmite ascultătorilor impresii „la cald“ ale modului în care Sibiul, locuitorii şi oaspeţii săi trăiesc un eveniment cultural major.

Reporterii vor aduce cele mai proaspete informaţii de pe teren şi le vor împacheta într-o manieră cât mai atractivă, astfel încât orice ascultător, oriunde s-ar afla, să simtă atmosfera Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, o manifestare cu un loc aparte pe scena teatrală mondială.

Teatrul în direct la radio

În perioada festivalului, la ceasul prânzului, la  „Vorba de cultură“, Ema Stere şi Attila Vizauer invită personalităţi prezente la festival la un ceas de taifas cu scop precis: acela de a descoperi tendinţele lumii teatrale, aşa cum se văd într-o asemenea perioadă de sărbatoare.

De luni până vineri, actori, regizori, coregrafi, critici, vorbesc deschis despre ceea ce le place sau nu la festival, despre cantitatea şi calitatea producţiilor prezente, dezvăluie amănunte de culise picante sau nu. Sunt aşteptaţi la microfon în această săptamână, reputatul critic Alice Georgescu dar şi directorul FITS: Constantin Chiriac.

Foto credit:  Radio România Cultural

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

20
/07
/15

Duc în chestiunea bibliografiei generale povara unor lipsuri enorme. Toate aceste lipsuri enorme sunt, în același timp, o discretă dovadă de înțelepciune. Am amânat ani de zile întâlniri cu anume scriitori. Cred că în literatură, la fel ca în dragoste, întâlnirile cuvenite tot se vor întâmpla.

20
/07
/15

Actorul Alexandru Papadopol joacă rolul principal în lungmetrajul românesc, "Acasă la tata", un film nou, în regia lui Andrei Cohn, apreciat de critici de specialitate și de public. Filmul  a avut avanpremiera în luna mai, când a rulat în deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European (FFE).

20
/07
/15

În perioada 1-9 august, Alexandria se transformă, pentru al zecelea an consecutiv, într-o scenă de teatru, în care personajele principale sunt adolescenți de pretutindeni din România și membrii comunității gazde. Cu toții petrec o săptămână de vară înconjurați de cultură, #întrucât IDEO IDEIS.

20
/07
/15

În anul în care sărbătorim 155 de ani de la nașterea lui A. P. Cehov, Casa de producție TVR vă propune încă o vizune premiată a „Unchiului Vanea”, cea a lui Mircea Cornișteanu (premiera februarie 1989) cu Valer Dellakeza, Tudor Gheorghe, Natașa Raab și Diana Gheorghian. Spectacolul a fost distins cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în 1990 și va fi difuzat luni, 20 iulie, ora 19:10, la TVR 2.

20
/07
/15

Ediția aniversară a Festivalului Național de Teatru (FNT) prezintă în premieră în România două dintre creațiile teatrale ale anului 2014 care au marcat scenele din întreaga lume prin modurile, pe cât de diverse, pe atât de profunde, în care tratează o temă cheie a lumii în care trăim: războiul și efectele lui asupra ființei umane.

17
/07
/15

„Cum suntem?”, „Cum credem că suntem?”, „Cum cred alţii că suntem?”, „Cum am ajuns să fim aşa?” sunt întrebări esenţiale atât pentru fiecare dintre noi, cât şi pentru întreaga societatea românească. În volumul Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, apărut la Editura Polirom, disponibil în librării din această săptămînă, renumitul psiholog Daniel David ne oferă, într-o manieră analitică riguroasă şi complexă, răspunsuri bine documentate.

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.