Fiecare carte are timpul ei!
https://www.ziarulmetropolis.ro/fiecare-carte-are-timpul-ei-campiile-lui-dedes/

În plin sezon estival aud tot mai des „Ce carte îmi recomanzi să citesc în concediu?”.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|20 iulie 2015

Dacă nu am mai spus-o repet*, fiecare carte are timpul ei, dar dacă aștepți concediul și  briza mării ca să pui mâna pe o carte îți recomand să stai liniștit și să îți cumperi, cel mult, două reviste înțesate de mondenități expirate, rețete culinare pentru care nu o să ai niciodată toate ingredientele și sfaturile pentru problemele amoroase ale altora.

Știu, cărțile au timpul lor și tu ai timpul tău, limitat, dar aceste limite nu te împiedică dimineața să te uiți la matinale cu adolescenți tomnateci sau să îți sperii somnul, noaptea târziu, privind cum interlopi de carton și femei cu morală de mucava se împerechează și desperechează în ritualuri demne de oameni ai cavernelor, care ciocnind două pietre tocmai au descoperit… smartphone-ul.

Cărțile bune necitite de tine ar spune că ai mai mult timp decât meriți.

Totuși, armata cititorilor constanți fiind încă numeroasă, risc și o recomandare: „Fructele mâniei” de John Steinbeck, pentru că e vară, pentru că în Balcani crizele economice se plimbă despletite, pentru că e o carte adevărată despre minciunile acestei lumi și pentru că, într-un moment greu al vieții mele, mi-a readus bucuria… de a citi.

* aceasta este o glumă ultra-tocită în câteva dintre redacțiile de cotidian prin care am trecut alături de câțiva oameni care ar fi meritat să fie plătiți doar pentru că respirau în respectivele incinte

Foto: Fiecare carte are timpul ei – Dedes

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.