Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate la MNIR
https://www.ziarulmetropolis.ro/figurine-de-teracota-apartinand-celebrei-armate-ingropate-de-la-xian-china-vor-putea-fi-admirate-la-mnir/

Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate de publicul român, cu ocazia unei ample expoziţii de arheologie chineză, care va fi deschisă în a doua parte a lunii aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).   „Este vorba de soldaţi şi un cal”, a declarat […]

Un articol de Andrada Văsii|24 ianuarie 2013

Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate de publicul român, cu ocazia unei ample expoziţii de arheologie chineză, care va fi deschisă în a doua parte a lunii aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

 

„Este vorba de soldaţi şi un cal”, a declarat joi directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Intitulată „Comorile Chinei”, expoziţia, cea mai mare realizată de China în România în peste 60 de ani de relaţii diplomatice, va reuni 101 piese din patrimoniul civilizaţiei chineze, care acoperă o perioadă care începe cu neoliticul final (cca 3600 Î.Hr) şi se încheie în secolul al XVIII-lea.

Alături de preţioasele exponate de la Xi’an, vor fi expuse obiecte din jad, ceramică pictată, bronz, porţelan, piatră, piese semnificative pentru ceea ce înseamnă contribuţia Chinei la moştenirea culturală comună a lumii.

„Pentru această expoziţie am pregătit un depozit special, iar holul în care va avea loc evenimentul va fi şi el supus unor amenajări specifice în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de microclimat şi de expunere modernă a acestor piese excepţionale”, a spus Târnoveanu.

Potrivit directorului MNIR, un memorandum între muzeu şi partenerii chinezii implicaţi în organizarea expoziţiei, o agenţie de stat pentru schimburi de patrimoniu, a fost încheiat la finele lunii noiembrie 2012, joi fiind semnat contractul care a fost trimis părţii chineze.

El a menţionat că partea chineză va finanţa transportul şi asigurarea pieselor din China, iar partea română va asigura cheltuielile expunerii obiectelor şi editării catalogului expoziţiei.

Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii august.

Celebra armată îngropată, alcătuită din câteva mii de soldaţi din teracotă îngropaţi cu caii lor, a fost descoperită în 1974 de câţiva ţărani chinezi, care săpau un puţ în apropiere de necropola lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei.

Armata de teracotă, supranumită uneori şi „armata de argilă”, reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea.

Locul în care a fost descoperită a devenit unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China.

Qin Shi Huang a rămas în istorie drept unificatorul imperiului chinez şi fondator al dinastiei Qin (221 – 206 Îr.H.).

Sursa: Agerpres

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.