Filantropica lui Caranfil, în memoria lui Gheorghe Dinică
https://www.ziarulmetropolis.ro/filantropica-lui-caranfil-in-memoria-lui-gheorghe-dinica/

Lungmetrajul „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, va fi proiectat, la Clubul de Film al Institutului Cultural Român (ICR) de la Budapesta sub genericul „Dinică 80 +”, pe 6 august.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2014

Filantropica îl are în rolul principal pe regretatul Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai versatili actori români contemporani, care ar fi împlinit opt decenii în acest an.

Programul „Clubul de film – Film Klub” îşi propune să readucă în atenţia publicului nume mari ale filmului românesc, prin intermediul unor producţii sau interpretări cinematografice memorabile.

Animat de distribuirea lui Gheorghe Dinică într-unul din rolurile principale, filmul regizorului Nae Caranfil, lansat în 2002, s-a bucurat de apreciere internaţională, dovedită şi prin premiile obţinute: premiul juriului la Festivalul Internaţional de la Mons, premiul publicului la Festivalul de Film de la Paris, premiul special al juriului la Festivalul goEast de la Wiesbaden (2002) şi premiul publicului la „Weekend-ul Internaţional al Filmului” de la Würzburg (2003).

Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai mari actori români. A debutat ca actor în filmul „Străinul”, în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de filme („După-amiaza unui torţionar”, „Filantropica”, seria aventurilor comisarului Moldovan etc.), seriale TV („Inimă de ţigan”), dar şi în spectacole de teatru („Tache, Ianke şi Cadâr”, „În numele trandafirului” etc.).

A lansat mai multe albume muzicale, precum „Cântece de petrecere” şi „Cântece de petrecere 2”, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.

Foto cu Filantropica şi Gheorghe Dinică

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.