Filarmonica George Enescu, 150 de ani de existenţă. Khatia Buniatishvili și Horia Andreescu pe scena Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-150-de-ani-de-existenta-khatia-buniatishvili-si-horia-andreescu-pe-scena-ateneului-roman/

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc, în Sala mare a Ateneului Român, concertul aniversar al Filarmonicii „George Enescu”, care sărbătoreşte, în 2018, 150 de ani de la înfiinţare.

Un articol de Petre Ivan|11 decembrie 2018

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Horia Andreescu, propune un program excepţional: celebra solistă georgiană Khatia Buniatishvili, una din revelaţiile noii generaţii de pianişti, va interpreta Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18 de Serghei Rahmaninov.

Concertul din 15 decembrie va debuta cu Poemul simfonic Destinal – primă audiţie absolută, de Dan Dediu, lucrare comandată de FGE pentru acest eveniment, iar, în final, va fi interpetată Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven.

Fondată în aprilie 1868, „Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta inițiatorului său.

După moartea lui George Enescu, în 1955, Filarmonica preia numele celui mai mare compozitor român.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2018, domnul Klaus Werner Iohannis, președintele României, a conferit primei și celei mai vechi instituții muzicale a ţării, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria F -„Promovarea culturii”, pentru măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl are în viaţa cultural-artistică şi pentru dăruirea şi profesionalismul cu care a promovat valorile muzicii româneşti şi internaţionale pe marile scene ale lumii.

„În 2018, Filarmonica «George Enescu» sărbătoreşte un secol şi jumătate de la înfiinţare. Aniversăm, totodată, 130 de ani de la construirea Ateneului Român, unul dintre edificiile-simbol ale culturii naţionale, şi 120 de ani de la debutul lui George Enescu sub cupola acestui spaţiu al muzelor.

Sunt câteva momente speciale din istoria unei instituţii a cărei existenţă se împleteşte pe parcursul României moderne şi cu aspiraţiile noastre fundamentale”, spune domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

Concert aniversar
Filarmonica „George Enescu”, 150 de ani de existenţă
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor
Horia Andreescu
Solistă
Khatia Buniatishvili

Program

Dan Dediu
Poemul simfonic Destinal – primă audiţie absolută, lucrare comandată de FGE pentru acest eveniment
Serghei Rahmaninov
Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18
Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program:Marţi – Vineri, 12:00 – 19:00

Pentru rezervari, aici

Foto: Filarmonica George Enescu – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.