Filarmonica „George Enescu“. Concertele Centenarului de la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-concertele-centenarului-de-la-ateneu/

Artişti de renume internaţional, printre care se numără dirijorii  Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu, alături de mari solişti – celistul Misha Maisky, violoniştii Valeriy Sokolov şi David Grimal, pianiştii Khatia Buniatishvili, Elizabeth Sombart, Lukasz Krupinski, Daniel Ciobanu -, vor fi oaspeţii Filarmonicii „George Enescu” în stagiunea aniversară 2018-2019.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

De asemenea, pianiștii Radu Lupu și Andrei Ioniță, vor fi prezenți pe scena Ateneului, până la sfârșitul anului, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă,  Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii George Enescu.

Stagiunea 2018-2019 se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868) și a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

Deschiderea stagiunii 2018-2019 este o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din Români, aflată în elita muzicală europeană. Datorită eforturilor lui Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii și consilier artistic, avem o stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală – Andrei Dimitriu.

Stagiunea 2018/19  celebrează Centenarul României prin Concertele Centenarului la Ateneu, proiect transmis de Christian Badea și prezentat în cadrul conferinței de presă.  

„(…)  În afară de cronologie și de aspectul istoric,  « Concertele Centenarului » prezintă câteva teme muzicale importante ca de exemplu « Creația Enesciană » , în cadrul căreia am inclus mai multe lucrări ale maestrului, dar în primul rând, cele trei simfonii prezentate  integral.  O altă temă este «Titani ai muzicii secolului XX», în care vom înfățișa atât lucrări de compozitori care au avut un rol determinant în muzica secolului XX, cât și interpreți de excepție  (…) “ – Christian Badea, inițiatorul proiectului „Concertele Centenarului la Ateneu.

Primele concerte de la Filarmonica George Enescu”, din deschiderea stagiunii 2018-2019, sunt planificate joi, 4 si vineri, 5  octombrie 2018, de la ora 19.00,  în  Sala mare a Ateneului Român. Christian Zacharias va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii într-un program Beethoven.

De asemenea, dirijorul și Orchestra simfonică a Filarmonicii vor susține și o repetiție generală cu public, joi, 4 octombrie, de la ora 9.45.  Prețul unui bilet la repetiția generală este de 15 lei, iar biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Ateneului Român. 

În seria „Concertelor Centenarului la Ateneu, muzica românească va avea un rol important în stagiune – de la poemul simfonic  Acteon  de Alfred Alessandrescu (1915), la compozitori moderni precum Anatol Vieru și până la generația tânără.

Cunoscutul celist Mischa Maisky, una din cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii, va oferi, pe 8 si 9 noiembrie, concertul de Dvořák, o lucrare de referință în literatura solistică.

Pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale, va fi prezentat un concert de gală, condus de Christian Badea, avându-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv.  

În decembrie, Filarmonica „George Enescu omagiază legăturile culturale istorice cu Franța printr-un program intitulat, „Omagiu francofoniei, un concert cu un program Debussy, Ravel, Lalo, la care solist va fi David Grimal,  fondator  al ansamblului francez „Les Dissonances”.Filarmonica

Un alt concert de gală, va avea loc pe 15 decembrie și va fi dirijat de Horia Andreescu, având-o solistă pe celebra pianistă Khatia Buniatishvili.  

Corul Filarmonicii va fi prezent în stagiunea 2018-2019 cu lucrări noi pentru publicul românesc. Vom interpreta Simfonia nr.3 de Szymonovski, Amen de Górecki, Recviemul de Britten, în reluare.  Pe 16 octombrie, va fi inaugurată stagiunea Corului Filarmonicii George Enescu cu un concert Bach-Brahms, într-o formula inedită.  Pe 24/26 octombrie, va fi interpretată Creaţiunea de Hayden, alături de Corul Filarmonicii. Dirijorul orchestrei va fi Gerd Schaller, iar Anna Palimina(soprană), Johannes Chum (tenor), Kresimir Strazanac (bas bariton) sunt soliștii invitați. Concertul Corului de Crăciun va fi  17 decembrie” –  Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” și directorul artistic al Filarmonicii.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu presa, au fost anunțate conferinţele, expoziţiile și lansările de carte din perioada următoare.În luna decembrie, va fi lansat un volum cu interviurile regelui Mihai realizate de Stelian Tănase.

Pe 26 noiembrie, va avea loc Conferinţa de Crăciun, avându-l invitat pe academicianul Nicolae Zamfir, care va aborda o temă ştiinţifică – „Infrastructura luminii extreme şi fizica nucleară”. Vor fi continuat, în această stagiune, programele „Stagiunea de marţi seară”, cu zece ediţii, „Clasic e fantastic”, ajuns la sezonul al nouălea.

Foto: Filarmonica „George Enescu“ , Cristian Badea- facebook

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

04
/08
/15

Știați că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului și că Bucureștiul va primi la toamnă peste 20 000 de turiști străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediția 2015 începe pe 30 august.

04
/08
/15

În această perioadă are loc la Brăila cea de-a 20-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de canto „Hariclea Darclée”, patronat de soprana Mariana Nicolesco. Astăzi şi mâine, la Teatrul Municipal din localitate, se desfăşoară etapa finală a competiţiei.

04
/08
/15

Între 5 și 14 august 2015, în grădina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitară. 10 recitaluri, 18 artiști și multă muzică frumoasă, cu chitare, lăute, triluri de soprană, percuții cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf și chiar un flaut fermecat.

04
/08
/15

Europa FM și Primăria Mangalia au adus atmosfera muzicii clasice pe plaja dintre Venus și Saturn, duminică 2 august într-un spectacol excepțional în care orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă Oleg Danovski a interpretat teme din musicaluri faimoase, dar și reinterpretări simfonice ale unor hituri pop internaționale la Europa FM Live Symphony.

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

03
/08
/15

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

31
/07
/15

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.