FILB 2013 a debutat marţi seară
https://www.ziarulmetropolis.ro/filb-2013-a-debutat-marti-seara/

Cea de-a şasea ediţie FILB a debutat marţi seară cu un dialog între familii de scriitori bazat pe romanul autoarei israeliene Zeruya Shalev.

Un articol de Andrada Văsii|4 decembrie 2013

Cea de-a şasea ediţie FILB a debutat marţi seară cu un dialog între familii de scriitori, bazat pe romanul autoarei israeliene Zeruya Shalev.

Astfel, familia alcătuită din Zeruya Shalev şi Eyal Megged şi cea formată din Cecilia Ştefănescu şi Florin Iaru au discutat pe baza romanului „Soţ şi soţie”, apărut la editura Polirom în două ediţii şi în format digital. Dialogul a fost moderat de familia Adela Greceanu şi Matei Martin şi a avut loc la Café Cărtureşti Verona din Bucureşti.

De asemenea, FILB a găzduit la librăria Humanitas Cişmigiu lansarea cărţii „Sânge şi spledoare. Un roman despre familia Borgia”, de Sarah Dunant (foto sus), urmată de o sesiune de autografe. Alături de autoare au participat şi Dana Jenaru, Marina Constatinescu, Elisabeta Lasconi, Carmen Săndulescu, Marius Chivu şi Denisa Comănescu.

Ediţia din acest an a FILB ((3 – 6 decembrie) prilejuieşte iubitorilor de literatură din Capitală întâlnirea cu opt nume importante ale literaturii universale contemporane (Sarah Dunant, Zeruya Shalev, Andrea Tompa, Eyal Megged, Marinko Koščec, Srđan Srdić, Robert Perišić şi Kei Miller) – 7 dintre invitaţi, în premieră în România -, alături de patru scriitori români importanţi, din generaţia de autori lansaţi după 2000 (Marin Mălaicu-Hondrari, Corina Sabău, Adrian Schiop şi Andrei Dósa).

Literatura contemporană tronează la FILB

Sarah Dunant – romancieră, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio-TV, una dintre autoarele britanice care se bucură de un succes răsunător atât în Europa, cât şi în SUA va participa la FILB.

Zeruya Shalev – cea mai cunoscută şi apreciată scriitoare israeliană a momentului, ale cărei romane au fost traduse şi publicate de cele mai importante edituri din Europa, Andrea Tompa – scriitoare şi critic de teatru din Ungaria, Eyal Megged – unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi jurnalişti din Israel, editorialist important la cunoscuta publicaţie Haaretz, sunt invitaţii care vor lua parte la prima seară de lecturi publice şi de dezbateri de la Clubul Ţăranului, azi, începând cu ora 18.00, la Muzeul Ţăranului Român.

Citiți și: În lipsa sponsorilor, FILB participă prin Vasile Ernu la prima ediţie a Swimathon Bucureşti

Marinko Koščec – considerat stilistul incontestabil al literaturii croate, Srđan Srdić – editor al festivalului Kikinda Short şi unul dintre cei mai apreciaţi tineri autori de proză scurtă din literatura sârbă contemporană, Marin Mălaicu-Hondrari – unul dintre cei mai apreciaţi tineri scriitori români, poet şi prozator ale cărui cărţi sunt primite cu entuziasm atât de critică, cât şi de public, Corina Sabău – prozatoare de un rafinament deosebit, invitată a festivalurilor europene de literatură şi deja un nume consacrat în scenaristica de film sunt scriitorii pe care iubitorii de literatură îi vor putea întâlni la Clubul Ţăranului, joi, începând cu ora 18.00.

FILB

Romanul semnat de Sarah Dunant

În ultima seară a ediţiei din acest an a FILB, cititorii îl vor întâlni pe Robert Perišić – scriitorul pe care Jonathan Franzen îl descria ca pe „o lumină strălucind de inteligenţă şi sclipind de ironie, care ne schimbă imaginea pe care o aveam despre Croaţia de după război: aceasta nu doar supravieţuieşte, dar şi contează”, notează Mediafax.

Va mai fi prezent şi Kei Miller – un poet şi prozator a cărui voce a devenit, în ultimii ani, inconfundabilă, Adrian Schiop – prozator a cărui literatură a devenit marcă înregistrată, autorul unui roman despre care se spune că ar fi revelaţia anului 2013 în România, şi Andrei Dósa – poet din noua generaţie care, încă de la debut, a făcut senzaţie prin rafinamentul şi luciditatea unei scriituri ce-l individualizează pe scena literară românească.

Foto credit: FILB

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.