FILB – în mai puţin de o săptămână, în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/filb-in-mai-putin-de-o-saptamana-in-bucuresti/

În mai puţin de o săptămână, în capitală, va avea loc cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect independent, iniţiat în 2008, de Oana Boca (manager cultural), alături de scriitorii Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu.

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2013

În mai puţin de o săptămână va avea loc cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect independent, iniţiat în 2008 de Oana Boca (manager cultural), alături de scriitorii Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu.

Ediția din acest an prilejuiește iubitorilor de literatură din București întîlnirea cu nume importante ale literaturii contemporane, din Marea Britanie (Sarah Dunant), Israel (Zeruya Shalev, Eyal Megged), Croația (Marinko Koščec, Robert Perišić), Ungaria (Andrea Tompa), Serbia (Srđan Srdić), Jamaica (Kei Miller) și România (Corina Sabău, Marin Mălaicu-Hondrari, Andrei Dósa, Adrian Schiop), într-o serie de evenimente care vor avea loc atât la Clubul Țăranului din cadrul MȚR (în serile de 4, 5 și 6 decembrie), cât și la librăriile Cărturești și Humanitas Cișmigiu (pe 3 decembrie), la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (pe 5 decembrie) și la Muzeul Național al Literaturii Române (pe 6 decembrie).

„Dacă ne-am propus ceva în legătură cu festivalul nostru «de buzunar», a fost să construim un loc unde scriitorii să se simtă bine. Să se simtă cu adevărat bine, să rețină Bucureștiul ca pe acel oraș unde vrei să revii cu drag.

FILB a fost locul și bucata de timp în care am reușit să facem câteva sute de oameni să vibreze în fata unui scriitor, ceva cu totul și cu totul diferit de o lansare clasică de carte”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele FILB.

„Am început ca niște amatori și cred că am reținut din acel amatorism partea bună, adică entuziasmul, lipsa oricărei blazări. Pentru mine, FILB va rămâne un spațiu sacru, o felie din decembrie când văd aceleași chipuri pe care se citește așteptarea. O așteptare care ne obligă pe noi să dăm ce e mai bun. Câteodată ne-a ieșit, iar când nu s-a întâmplat, am fost iertați cu generozitate”, a mai spus Bogdan-Alexandru Stănescu.

Sprijin pentru FILB

Ediția din acest an a Festivalului a fost posibilă cu sprijinul unor oameni și al unor instituții.

FILB a fost unul dintre proiectele care au strâns bani pentru organizare la prima ediție a Swimathon București. În vară, Vasile Ernu (organizator), regizorul Thomas Ciulei și Andra Cărbunaru (Librăria Bastilia) au înotat pentru FILB, reușind să atragă zeci de susținători și banii necesari cumpărării unui bilet de avion.

Citiţi şi: În lipsa sponsorilor, FILB participă prin Vasile Ernu la prima ediţie a Swimathon Bucureşti

Apoi, în lista susținătorilor FILB, cel mai important festival internațional de literatură, independent, din România, s-au înscris o serie de instituții private și publice. Pentru prima dată în istoria sa, FILB a reușit să atragă de partea sa doi sponsori. Casa de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații a fost prima instituție care a decis să se implice  în susținea acestei ediții a FILB, devinind astfel primul sponsor oficial al Festivalului.

FILB

Afişul FILB 2013

Și, tot pentru prima dată în istoria sa, FILB a făcut posibil un schimb cultural, prin intermediul unui parteneriat semnat cu Uniunea Scriitorilor din Croația: prozatorii români Radu Pavel Gheo și Răzvan Petrescu au fost invitați la Zagreb, iar scriitorii Robert Perišić și Marinko Koščec vin la FILB 6, cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

Foto credit: FILB

27
/03
/18

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului, dar și ziua în care sărbătorim un secol de la Unirea Basarabiei cu România, prilej de a readuce în prim plan, pentru o clipă, câțiva dintre artiștii născuți pe teritoriul actual al Basarabiei și deveniți parte integrantă a memoriei, identității și culturii naționale.

25
/03
/18

Publicitar, prozator, dramaturg, Alex Tocilescu (40 de ani) este unul dintre cei mai în vogă oameni de litere din România zilelor noastre. Este foarte urmărit pe rețelele de socializare, unde a dobândit o simpatie aparte pentru fotografiile cu pisicile sale (însoțite de câteva gânduri ale felinelor).

23
/03
/18

Scrisă și regizată de Guillermo del Toro, versiunea cinematografică a romanului Forma apei/ The Shape of Water a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Romanul a apărut în această săptămână în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

21
/03
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Misticismul ebraic își găsește expresia concentrată în Cabala. Este o doctrină esoterică despre Dumnezeu și Univers ca formă foarte veche a revelației (de aici și sensul literar al cuvântului cabala, tradiție), transmisă de un lung șir de inițiați.

20
/03
/18

Pornim, astăzi, pe urmele scriitorului de Nobel Gabriel Garcia Marquez (născut într-o zi de 6 martie), prin câteva din multele orașe care l-au găzduit.

20
/03
/18

Nici mare, dar nici minor – îl aprecia G. Călinescu într-o cronică din 1932, pentru ca, în „Istoria literaturii“ din 1941, să găsească strălucita formulă: „El nu-i niciodată aşa de liric încât să fie mare, niciodată atât de facil încât să nu fie poet“. Autorul cunoscutelor „Balade vesele şi triste”, George Topîrceanu, contemporan cu Arghezi, Blaga şi Barbu, s-a născut la 20 martie 1886, la Bucureşti, în familia unui cojocar.

16
/03
/18

Joi, 22 martie, de la ora 19.00, se lansează la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, romanul Visul numărul 9, de David Mitchell, recent apărut în traducerea lui Mihnea Gafița. Într-un registru stilistic uimitor, scriitorul britanic ne poartă în acest roman prin lumea halucinantă a metropolei Tōkyō. Romanul preia titlul cântecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.

15
/03
/18

Miercuri, 21 martie, ora 19.00, la Salon für Kunstbuch din cadrul Muzeului Belvedere 21 din Viena, va fi lansat volumul bilingv Dan Perjovschi. The Book of Notebooks / Cartea carnetelor (contribuții de: Jelena Vesić, Alina Șerban, What, How & for Whom / WHW, Kristine Stiles). La eveniment vor participa artistul Dan Perjovschi şi istoricul de artă și curatorul Alina Șerban.