FILIT Iaşi a depăşit 10.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/filit-iasi-a-depasit-10-000-de-spectatori/

Peste 10.000 de persoane au participat la cele 80 de manifestări desfăşurate în primele patru zile ale Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi, susţin organizatorii.

Un articol de Andrada Văsii|27 octombrie 2013

Peste 10.000 de persoane au participat la cele 80 de manifestări desfăşurate în primele patru zile ale FILIT –  Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi, susţin organizatorii.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor FILIT Iaşi, în primele patru zile ale festivalului au avut loc 80 de evenimente, care au adunat în total, peste 10.000 de participanţi.

Managerul FILIT Iaşi, Dan Lungu, susţine că un mare festival este cel la care nu îţi ajunge timpul să mergi la toate evenimentele cuprinse în program, în timp ce scriitorul Stelian Tănase consideră că punctul forte al festivalului ieşean îl reprezintă publicul.

„N-am mai participat niciodată la aşa ceva şi sunt un scriitor care are peste 60 de ani. Lumea a urmărit foarte atentă discuţia, se auzea realmente sala cum vibra la replici”, a spus Stelian Tănase, care a participat în cadrul FILIT la dezbaterea «Scriitorii şi televiziunea».

FILIT este un festival important pentru Iaşi

Potrivit organizatorilor FILIT, traducătorul Bruno Mazzoni a apreciat drept o idee bună faptul că liceele şi universitatea au fost cuprinse în program şi că „FILIT nu este numai un sediu undeva în centrul oraşului”.

Citiţi şi: Herta Muller va fi prezentă la FILIT Iaşi în 2014

La rândul său, Ulrich Schreiber, director al Festivalului de Literatură din Berlin, a spus că astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru viaţa unui oraş, dar şi pentru scriitori, care au ocazia să se întâlnească.

FILIT Iasi

Spectacolul „Les indes galantes“ a făcut parte din programul FILIT Iaşi

Potrivit şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, festivalul pune Iaşiul pe harta mondială a evenimentelor de top din lumea culturală, el adăugând că „acest lucru obligă oraşul în viitor”.

FILIT Iaşi s-a încheiat duminică seară cu o gală în Sala Mare a Teatrului Naţional, în cadrul căreia a fost decernat premiul pentru cel mai îndrăgit roman al anului 2012, ales de un juriu format din 20 de elevi de la liceele de top din Iaşi.

Dan Lungu, managerul FILIT Iaşi, a precizat, vineri seară, în debutul unei dezbateri, la care a fost prezent şi Ernest Wichner, directorul Literaturhaus din Berlin, că scriitoarea Herta Muller va fi „cu siguranţă” prezentă la ediţia FILIT din 2014, notează Mediafax.

„După operaţie, doamna Müller este în stare stabilă. Ne exprimăm solidaritatea şi o aşteptăm la ediţia a doua a festivalului de la Iaşi. Cu siguranţă ne vom bucura de prezenţa dumneaei”, a spus Dan Lungu.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto credit:  Adrian Bulgariu, Cătălin Varga, FILIT

07
/05
/18

Volumele de „Povestiri din Kolîma”, traducere din limba rusă și note de Ana-Maria Brezuleanu și Magda Achim, au fost publicate la Editura Polirom în anul 2015.

07
/05
/18

Fundația Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar și alți semnatari au înaintat către Parlament și Guvern o solicitare, în semn de omagiu și recunoaștere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naționale și măcar o zi de doliu național. Printre cei care au semnat petiția se numără și marii noștri actori Oana Pellea și Victor Rebengiuc.

04
/05
/18

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea (88 de ani) a murit, în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca. Născută pe 30 mai 1929, la Braşov, a fost publicist, traducător și profesor. În perioada regimului comunist, Doina Cornea a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

29
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Una din cărțile de căpătâi ale tinerilor matematicieni este cea a grecului Euclid (365-290 în. Ch.), considerată piatră de hotar în istoria matematicii, și anume Elementele.

28
/04
/18

Volumul „Putere și sânge. O aventură indiană” de Aurora Liiceanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea lansarea pe vineri, 4 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu. Vor vorbi, alături de autoare, Sabina Fati și Alina Purcaru, iar întâlnirea va fi moderată de George Onofrei.

27
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O specie literară mult gustată din antichitate până astăzi rămâne biografia. Omul e totdeauna curios să afle mai mult despre viața particulară a unui personaj ilustru; bârfe, taine descoperite de vreun servitor, orice îl poate apropia pe acesta de el, cititorul de rând.

26
/04
/18

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

25
/04
/18

Guzel Iahina vine la București pentru lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii“, recent publicat în colecția Raftul Denisei, în traducerea Luanei Schidu. Publicul român se va putea întâlni cu scriitoarea de origine tătară Guzel Iahina în această seară, de la ora 19.00 în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38).

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.