FILIT merge mai departe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filit-merge-mai-departe/

În perioada 30 septembrie–4 octombrie, va avea loc o ediţie specială a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi–FILIT. Sub semnul continuităţii, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi propune o formulă adaptată la condiţiile crizei globale.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Cele mai multe evenimente se vor desfășura în aer liber la Casa Muzeelor, strada Vasile Alecsandri nr. 6.

Prima zi a festivalului, miercuri, 30 septembrie 2020, este dedicată poetului Emil Brumaru (1938-2019). În deschidere va avea loc vernisajul expoziției „Dulapul îndrăgostit”, după care publicul va fi invitat la o discuție despre poet, moderată de Bogdan Crețu și avându-i ca invitați pe Liviu Antonesei și Alexandru Călinescu.

În continuarea serii, la ora 20:00, va avea loc lansarea volumului „Să fim anonimi ca dovlecii. Povești cu Emil Brumaru”, publicat la Editura Muzeelor Literare din Iași, urmată de proiecția filmului „Zidul lui J.O.”, documentar realizat de Matei Bejenaru. În încheiere, cei prezenți sunt invitați la o discuție între Matei Bejenaru și Doris Mironescu, moderată de Radu Cucuteanu.

Joi, 1 octombrie 2020, FILIT continuă cu un atelier de lectură și o dezbatere Polirom Junior: „Ceainicul fermecat și alte basme japoneze”, la ora 16:00. Începând cu ora 19:00, va avea loc dezbaterea „Ficțiunea literară clasică în dialog cu genurile ficționale”, moderată de Constantin Dram și avându-i ca invitați pe Dan Doboș, Vlad Frînghiu, Emanuela Ilie și Lucian Merișca.

Vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 19:00, publicul va fi invitat la „Seara poeziei”. La maratonul de lecturi moderat de Călin Ciobotari vor participa C. Acosmei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Lucian Balan, Nichita Danilov, Anastasia Fuioagă, Vlad Alui Gheorghe, Matei Hutopilă, Livia Iacob, Paul Mihalache, Emilia Nedelcoff, Andreea Petcu, Bogdan-Alexandru Petcu, Florentina Pocovnicu, Lucian Vasiliu. Seara se va încheia cu proiecția filmelor din seria „Scriitori în oglindă”, ce reflectă actualitatea unei opere literare clasice prin situarea ei în oglindă cu vocea artistică a unui scriitor contemporan, serie coordonată de Nicoleta Dabija.

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, la ora 15:00 va avea loc o dezbatere despre „Jurnalismul în pandemie”, moderată de Ovidiu Mihăiuc, cu jurnaliștii Raluca Aftene, Ionuț Benea, Iulia Ciuhu și Valentin Talpalaru. Ziua va continua cu „Povești pandemice”, o discuție deschisă cu scriitorii ieșeni Liviu Antonesei, Codrin Liviu Cuțitaru și Florin Irimia, moderată de jurnalistul Cătălin Sava. Seara, la ora 19:00, publicul se va întâlni cu scriitorul german Ingo Schulze. Gazda serii: Bogdan Crețu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași.

Ultima zi a festivalului, duminică, 4 octombrie 2020, este dedicată cluburilor culturale ale elevilor din Iași. Masa rotundă, moderată de jurnalistul Cătălin Hopulele, îi va avea ca participanți pe membrii Alecart și Logos.

Cu prilejul FILIT, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune publicului patru expoziții organizate la Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Colecția „Istoria teatrului românesc” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”.

Pe lângă acestea, în program sunt cuprinse alte evenimente organizate în parteneriat cu: Institutul Francez Iași, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Editura Polirom, Alecart și Logos. FILIT este organizat de sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene.

Programul complet îl găsiți pe site-ul www.filit-iasi.ro și pe pagina de Facebook a FILIT.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

19
/10
/20

Teatrul Național Iași anunță cea dintâi premieră a stagiunii, care va avea loc pe scena Sălii Mari: „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga, un eveniment care marchează 160 de ani de la nașterea dramaturgului rus, programat în două părți: prima parte vineri, pe 23 octombrie, cea de-a doua parte sâmbătă, pe 24 octombrie, ambele cu începere de la ora 19:00.

Pagina 1 din 92412345...102030...Ultima »