FILIT merge mai departe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filit-merge-mai-departe/

În perioada 30 septembrie–4 octombrie, va avea loc o ediţie specială a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi–FILIT. Sub semnul continuităţii, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi propune o formulă adaptată la condiţiile crizei globale.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Cele mai multe evenimente se vor desfășura în aer liber la Casa Muzeelor, strada Vasile Alecsandri nr. 6.

Prima zi a festivalului, miercuri, 30 septembrie 2020, este dedicată poetului Emil Brumaru (1938-2019). În deschidere va avea loc vernisajul expoziției „Dulapul îndrăgostit”, după care publicul va fi invitat la o discuție despre poet, moderată de Bogdan Crețu și avându-i ca invitați pe Liviu Antonesei și Alexandru Călinescu.

În continuarea serii, la ora 20:00, va avea loc lansarea volumului „Să fim anonimi ca dovlecii. Povești cu Emil Brumaru”, publicat la Editura Muzeelor Literare din Iași, urmată de proiecția filmului „Zidul lui J.O.”, documentar realizat de Matei Bejenaru. În încheiere, cei prezenți sunt invitați la o discuție între Matei Bejenaru și Doris Mironescu, moderată de Radu Cucuteanu.

Joi, 1 octombrie 2020, FILIT continuă cu un atelier de lectură și o dezbatere Polirom Junior: „Ceainicul fermecat și alte basme japoneze”, la ora 16:00. Începând cu ora 19:00, va avea loc dezbaterea „Ficțiunea literară clasică în dialog cu genurile ficționale”, moderată de Constantin Dram și avându-i ca invitați pe Dan Doboș, Vlad Frînghiu, Emanuela Ilie și Lucian Merișca.

Vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 19:00, publicul va fi invitat la „Seara poeziei”. La maratonul de lecturi moderat de Călin Ciobotari vor participa C. Acosmei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Lucian Balan, Nichita Danilov, Anastasia Fuioagă, Vlad Alui Gheorghe, Matei Hutopilă, Livia Iacob, Paul Mihalache, Emilia Nedelcoff, Andreea Petcu, Bogdan-Alexandru Petcu, Florentina Pocovnicu, Lucian Vasiliu. Seara se va încheia cu proiecția filmelor din seria „Scriitori în oglindă”, ce reflectă actualitatea unei opere literare clasice prin situarea ei în oglindă cu vocea artistică a unui scriitor contemporan, serie coordonată de Nicoleta Dabija.

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, la ora 15:00 va avea loc o dezbatere despre „Jurnalismul în pandemie”, moderată de Ovidiu Mihăiuc, cu jurnaliștii Raluca Aftene, Ionuț Benea, Iulia Ciuhu și Valentin Talpalaru. Ziua va continua cu „Povești pandemice”, o discuție deschisă cu scriitorii ieșeni Liviu Antonesei, Codrin Liviu Cuțitaru și Florin Irimia, moderată de jurnalistul Cătălin Sava. Seara, la ora 19:00, publicul se va întâlni cu scriitorul german Ingo Schulze. Gazda serii: Bogdan Crețu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași.

Ultima zi a festivalului, duminică, 4 octombrie 2020, este dedicată cluburilor culturale ale elevilor din Iași. Masa rotundă, moderată de jurnalistul Cătălin Hopulele, îi va avea ca participanți pe membrii Alecart și Logos.

Cu prilejul FILIT, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune publicului patru expoziții organizate la Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Colecția „Istoria teatrului românesc” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”.

Pe lângă acestea, în program sunt cuprinse alte evenimente organizate în parteneriat cu: Institutul Francez Iași, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Editura Polirom, Alecart și Logos. FILIT este organizat de sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene.

Programul complet îl găsiți pe site-ul www.filit-iasi.ro și pe pagina de Facebook a FILIT.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.