FILIT merge mai departe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filit-merge-mai-departe/

În perioada 30 septembrie–4 octombrie, va avea loc o ediţie specială a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi–FILIT. Sub semnul continuităţii, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi propune o formulă adaptată la condiţiile crizei globale.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Cele mai multe evenimente se vor desfășura în aer liber la Casa Muzeelor, strada Vasile Alecsandri nr. 6.

Prima zi a festivalului, miercuri, 30 septembrie 2020, este dedicată poetului Emil Brumaru (1938-2019). În deschidere va avea loc vernisajul expoziției „Dulapul îndrăgostit”, după care publicul va fi invitat la o discuție despre poet, moderată de Bogdan Crețu și avându-i ca invitați pe Liviu Antonesei și Alexandru Călinescu.

În continuarea serii, la ora 20:00, va avea loc lansarea volumului „Să fim anonimi ca dovlecii. Povești cu Emil Brumaru”, publicat la Editura Muzeelor Literare din Iași, urmată de proiecția filmului „Zidul lui J.O.”, documentar realizat de Matei Bejenaru. În încheiere, cei prezenți sunt invitați la o discuție între Matei Bejenaru și Doris Mironescu, moderată de Radu Cucuteanu.

Joi, 1 octombrie 2020, FILIT continuă cu un atelier de lectură și o dezbatere Polirom Junior: „Ceainicul fermecat și alte basme japoneze”, la ora 16:00. Începând cu ora 19:00, va avea loc dezbaterea „Ficțiunea literară clasică în dialog cu genurile ficționale”, moderată de Constantin Dram și avându-i ca invitați pe Dan Doboș, Vlad Frînghiu, Emanuela Ilie și Lucian Merișca.

Vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 19:00, publicul va fi invitat la „Seara poeziei”. La maratonul de lecturi moderat de Călin Ciobotari vor participa C. Acosmei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Lucian Balan, Nichita Danilov, Anastasia Fuioagă, Vlad Alui Gheorghe, Matei Hutopilă, Livia Iacob, Paul Mihalache, Emilia Nedelcoff, Andreea Petcu, Bogdan-Alexandru Petcu, Florentina Pocovnicu, Lucian Vasiliu. Seara se va încheia cu proiecția filmelor din seria „Scriitori în oglindă”, ce reflectă actualitatea unei opere literare clasice prin situarea ei în oglindă cu vocea artistică a unui scriitor contemporan, serie coordonată de Nicoleta Dabija.

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, la ora 15:00 va avea loc o dezbatere despre „Jurnalismul în pandemie”, moderată de Ovidiu Mihăiuc, cu jurnaliștii Raluca Aftene, Ionuț Benea, Iulia Ciuhu și Valentin Talpalaru. Ziua va continua cu „Povești pandemice”, o discuție deschisă cu scriitorii ieșeni Liviu Antonesei, Codrin Liviu Cuțitaru și Florin Irimia, moderată de jurnalistul Cătălin Sava. Seara, la ora 19:00, publicul se va întâlni cu scriitorul german Ingo Schulze. Gazda serii: Bogdan Crețu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași.

Ultima zi a festivalului, duminică, 4 octombrie 2020, este dedicată cluburilor culturale ale elevilor din Iași. Masa rotundă, moderată de jurnalistul Cătălin Hopulele, îi va avea ca participanți pe membrii Alecart și Logos.

Cu prilejul FILIT, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune publicului patru expoziții organizate la Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Colecția „Istoria teatrului românesc” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”.

Pe lângă acestea, în program sunt cuprinse alte evenimente organizate în parteneriat cu: Institutul Francez Iași, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Editura Polirom, Alecart și Logos. FILIT este organizat de sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene.

Programul complet îl găsiți pe site-ul www.filit-iasi.ro și pe pagina de Facebook a FILIT.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Vineri, 31 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi invită pe iubitorii de literatură la lansarea celui mai nou roman al Hertei Müller, “Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”. De asemenea, Ada Milea va susţine un minirecital cu piesele favorite ale Hertei Müller, iar Corina Bernic va prezenta un colaj de filme cu şi despre Herta Müller

30
/10
/14

La Librăria Humanitas de la Cișmigiu au avut loc două lansări de carte ale autorului Vlad Zografi: „Infinitul dinăuntru” și „Toate mințile tale”. Volumele au apărut la Editura Humanitas.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.

29
/10
/14

Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, susținut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić și Sorin Romanescu. Evenimentul se desfășoară la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).

29
/10
/14

Începutul lunii noiembrie aduce pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu două dintre cele mai îndrăgite povești ale copilăriei: „Cipollino” după Gianni Rodari și „Sarea-n bucate” după Petre Ispirescu.