Film despre tinerețea papei Francisc
https://www.ziarulmetropolis.ro/film-despre-tineretea-papei-francisc/

Chiamatemi Francesco (Spuneţi-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranţi italieni din Argentina pentru a deveni şeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2015

Filmul,  prezentat joi presei din Roma, prezintă viața lui Jorge Bergoglio din anii tinereții când a decis să intre în ordinul iezuiților și până când a fost ales papă la 13 martie 2013.

Regizorul filmului, italianul Daniele Luchetti, a explicat că este vorba de „un film de investigație” pentru care a fost nevoit să facă „multe săpături” pentru a menține o relație onestă cu personajul. O căutare care a început în urmă cu doi ani la Buenos Aires, orașul natal al papei, când a decis să caute piste privind viața Înaltului Pontif și a găsit foști prieteni de școală ai lui Bergoglio ale căror mărturii i s-au părut „false”.

Chiamatemi Francesco începe în 1963 cu un tânăr Bergoglio care trăiește o viață de adolescent normală, cu prieteni și iubită pe care îi va părăsi pentru a-și urma vocația și a intra în rândurile iezuiților. Bergoglio va trăi apoi ultimii ani ai dictaturii militare (1976-1983) din Argentina, sărăcia care a lovit țara în 1990 și criza din 2001.

Filmul se încheie în ziua în care Bergoglio, îmbrăcat în alb și cu o cruce de fier, salută mulțimea din Piața San Pietro, după ce a fost ales papă la 13 martie 2013.

Foto: Film despre tinerețea papei Francisc  – cinemagia

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.